Editura Evenimentul si Capital

Percheziţii la Ministerul Agriculturii. Trei demnitari, vizaţi de ancheta procurorilor DNA. Un europarlamentar PC, pus sub acuzare

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin
Autor: | | 8 Comentarii | 3937 Vizualizari

Anchetatorii fac percheziţii la ministerul Agriculturii. Potrivit unor surse judciare, de anchetă sunt vizaţi secretarul de stat Nagy Peter Tamas şi secretarul general Virgil Gaman.

Update 3 Potrivit unui comunicat al DNA, faţă de europarlamentarul Conservator s-a început urmărirea penală. „În luna decembrie 2014, în contextul organizării unor evenimente agricole, suspectul Rebega Constantin-Laurențiu a primit, de la administratorul unei societăți comerciale, printr-un intermediar, suma de 23.000 lei, folosindu-se de influenţa pe care şi-a manifestat-o ca  vicepreședinte al unui partid politic, responsabil de Departamentul de Agricultura și Dezvoltare Rurala, influenţă percepută ca fiind reală asupra unui funcționar din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, suspectul Rebega Constantin Laurenţiu, prin același intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective să plăsmuiască şi ulterior să folosească un contract fictiv de prestări servicii către firma organizatoare a evenimentelor. Suspectului Rebega Constantin-Laurenţiu i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală„, se arată în comunicatul procurorilor..

Update 2 Europarlamentarul PC Constantin Laurențiu Rebega a fost adus la DNA de o maşină a Poliţiei pentru a fi audiat în acest caz. El nu a dorit să facă declaraţii.

Update 1 Acuzaţiile sunt de luare de mită şi spălare de bani în legătură cu târgul Indagra organizat în noiembrie 2014 la Romexpo. Cei doi ar fi întocmit contracte fictive cu diverse firme. prejudiciul adus ministerului este de peste 400.000 de euro. Cei doi vor fi aduşi pentru audieri la sediul DNA. Şpăgile „vehiculate” în acest caz se ridică la 40.000 de euro. în perioada octombrie-decembrie 2014.

Concret, în perioada 29.10.2014 – 02.11.2014,  în cadrul Centrului Expoziţional Romexpo a fost organizat târgul Indagra, ediţia a 19-a. În perioada 29.10.2014 - 31.10.2014 în cadrul aceluiaşi  Centru Expoziţional  s-a desfăşurat Forumul „16 +1, cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii”.

Pentru desfăşurarea celor două evenimente, între S.C. Romexpo S.A în calitate de prestator şi M.A.D.R în calitate de beneficiar a fost încheiat contractul de prestări servicii înregistrat în cadrul ministerului la 27.10.2014 iar la Romexpo la /31.10.2014.

Cheltuieli de organizare

Obiectul contractului consta în prestarea de activităţi de organizare a evenimentului care se desfăşoară în Centrul Expoziţional deţinut de Romexpo, de către prestator în favoarea beneficiarului. Valoarea iniţială a contractului  a fost de 334.000 euro fără TVA, echivalentul a 1.829.180 lei cu TVA inclusă  respectiv 414.160 euro.

Cei doi au încercat să determine reprezentanţi ai Romexpo, astfel încât în organizarea de către Romexpo a evenimentului să fie implicate firme agreate de ei. Adică serviciile necesare „Forumului” care urmau a fi efectuate de Romexpo să fie prestate de anumite firme agreate de ei, aşa încât din suma totală de 334.000 euro, 40.000 euro să fie plătiţi din banii din contract viraţi de Ministerul Agriculturii la Romexpo.

Primul pas

În data de 27.10.2014, M.A.D.R a emis ordinul nr. 1613 privind organizarea Conferinței în format 16+1 cu tema „Tendinţe privind dezvoltarea cooperării în domeniul agricol – politici şi strategii”, în perioada 29/31 octombrie 2014, la București. Potrivit articolului 1 din ordin se aproba organizarea evenimentului de către Romexpo. Articolul 2 stabilea suportarea din bugetului ministerului a cheltuielilor în cuantum de 434.868 euro.

Suma de 40.000 euro trebuia să fie fragmentată  în mai multe părţi  sub forma mai multor contracte cu mai multe firme, cel puţin 3 pentru ca fiecare plată să nu depăşească 15.000 euro.

Căutau firme

Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas şi-au luat obligaţia de a identifica mai multe societăţi comerciale urmând a intermedia relaţia dintre reprezentanţii acestor societăţi şi reprezentanţii ROMEXPO pentru încheierea contractelor fictive. Astfel, au fost găsite două firme: una să încheie un contract având ca obiect „producţia de spoturi publicitare iar valoarea va fi de 11.000 euro plus TVA” iar cealaltă un contract „produse de protocol pentru 9.000 euro plus TVA”.

Altfel spus, Nagy Peter Tamas intenţiona să obţină prin încheierea unui contract simulat de prestări servicii pentru el suma de 11.000 euro, şi să identifice în acest scop reprezentantul unei asociaţii de crescători de bovine care să încheie acel contract fictiv.

În realitate cei doreau ca din suma alocată evenimentului să primească 10%  din valoarea contractului dintre Romexpo şi M.A.D.R , „forţând” astfel Romexpo ca pentru suma de 40.000 de euro din valoarea contractului încheiat cu MADR să încheie contracte fictive cu firme agreate de cei doi şi reprezentate de persoane de încredere , care să fie dispuse să încheiere astfel de contracte fictive.

În căutare de evazionişti

Altfel spus, funcţionarii ministeriali căutau firme particulare pe care le învăţau cum să accepte nelegalităţile propuse tot de ei. Facturile, contractele şi actele erau toate false doar pentru a masca mita, deoarece în realitate firmele nu prestau activităţi şi nu ţineau banii ci sumele reveneau funcţionarilor ministerului, iar Romexpo nu beneficia de servicii de la acele firme pentru forum ci trebuia să asigure evenimentul conform contractului cu Ministerul dar nu pentru întreaga din sumă din contract ci minus aproximativ 10% cât era şpaga.

Percheziţii mai sunt efectuate la nouă adrese din. București și județele Mureș, Brașov și Prahova „din care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate