Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Percheziţii la Administraţia Geoparcului “Ţara Haţegului". Procurorii cercetează cum a fost aprobată construirea unei microhidrocentrale pe Râul Alb

Percheziţii la Administraţia Geoparcului “Dinozaurilor Haţeg”
Autor: | | 3 Comentarii | 1154 Vizualizari

Procurorii DNA fac, vineri, percheziţii la Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara, Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Administraţia Geoparcului Dinozaurilor "Ţara Haţegului", într-un dosar care vizează fapte de corupţie privind aprobarea construirii unei microhidrocentrale pe Râul Alb.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alba fac cercetări pentru "infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013-2015", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit mediafax, anchetatorii fac nouă percheziţii în Bucureşti şi judeţele Hunedoara, Mureş şi Cluj, din care trei sunt sediile unor instituţii publice, restul fiind sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane.

Instituţiile publice vizate de DNA sunt Administraţia Bazinală de Ape Mureş, Administraţia Geoparcului Dinozaurilor "Ţara Haţegului", cu sediul la Facultatea de Geologie şi Geofizică din Bucureşti şi Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara.

Ancheta vizează modul de aprobare a construirii de microhidrocentrale pe Râul Alb. La sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, procurorii anticorupţie au solicitat acte referitoare la avizul dat de instituţie pentru construirea de microhidrocentrale pe Râul Alb, din Munţii Retezat, unde în urmă cu aproape o săptămână a avut loc incidentul dintre activişti de mediu şi reprezentanţii firmei constructoare. Procurori de la DNA Alba care fac percheziţiile la APM Hunedoara au anunţat că vor ridica actele pentru a fi studiate în dosarul ce vizează acte de corupţie comise în perioada 2013-2015.

Comunicatul DNA nu oferă mai multe informaţii, însă, una dintre percheziţiile din această cauză a avut deja loc la Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, de unde procurorii au ridicat mai multe acte. Verificări de acest fel au loc şi la sediul din Bucureşti al Administraţiei Geoparcului Dinozaurilor, dar şi la sediul Administraţiei Bazinale a Apelor Mureş.

Se pare că faptele de corupţie suspectate de anchetatori sunt legate de felul în care s-au emis aprobările date firmei ABI Automotion SRL, patronată de Mihalache Bocea, pentru construirea unei micro-hidrocentrale pe cursul Râului Alb. Proiectul a fost intens contestat în ultima perioadă de către organizaţiile de mediu. La o zi după conflictul violent de la Râu Alb, şefa APM Hunedoara declara pentru Glasul Hunedoarei că în ce priveşte proiectul micro-hidrocentralei de acolo s-au urmat toţi paşii legali, întreaga procedură fiind respectată "până la ultima virgulă", iar dacă cineva are obiecţii, se poate adresa instanţelor de contencios administrativ. Astăzi, Georgeta Barabaş a refuzat să facă vreo declaraţie.

Dispută care a degenerat în acte violente

Ancheta DNA survine la nici o săptămână după ce disputa dintre activiştii de mediu şi proiectul derulat de ABI Automotion SRL a dus la violenţe fizice. În timp ce se afla în zonă pentru a se documenta asupra chestiunii microhidrocentralei şi a unor sesizări privind defrişări de pădure în zonă, şeful Agent Green, Gabriel Păun spune că el şi însoţitorii săi au fost atacaţi şi bătuţi de un grup de persoane cu care Mihalache Bocea a ajuns în zonă. O maşină de teren condusă de Alin Andrioni, unul dintre localnicii care-l însoţeau pe Gabriel Păun, l-a călcat pe Bocea, după ce acesta s-a aruncat pe capota vehiculului cu care Andrioni încerca să părăsească zona. Conform medicilor de la Spitalul Judeţean Cluj, unde a ajuns duminică seara cu un elicopter SMURD, Bocea a suferit o fractură cervicală şi va rămâne paralizat de la gât în jos.

La câteva ore după conflictul de duminică, Gabriel Păun a declarat că el şi însoţitorii săi au fost atacaţi fără niciun fel de avertizare de către grupul lui Bocea. Într-un drept la replică trimis presei locale miercuri seara, Andrei Bocea, fiul lui Mihalache, spune că relatările făcute activiştii de mediu nu spun tot adevărul, iar înregistrările video prezentate publicului sunt trunchiate.

Evenimentul violent de duminică face obiectul altei anchete penale, derulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care a deschis un dosar penal pentru infracţiunile de lovire şi tentativă de omor, fără ca, deocamdată să fie vizate şi persoane anume, până la stabilirea exactă a tuturori circumstanţelor în care s-a produs evenimentul.

Victor Ponta condamnă actele de agresiune fizică
 
Guvernul a remis un comunicat joi seară: ,,premierul Victor Ponta "condamnă cu fermitate" actele de agresiune fizică asupra unor activişti pentru mediu, comise în urmă cu patru zile pe Râul Alb, judeţul Hunedoara, şi cere identificarea şi tragerea la răspundere a agresorilor."
 
Primul Ministru, Victor Ponta, condamnă cu fermitate actele de agresiune fizică comise în data de 24 mai 2015 asupra unor activişti ai societăţii civile care se documentau asupra unor lucrări de hidroamelioraţii de pe Râul Alb, judeţul Hunedoara şi cere instituţiilor abilitate ale statului să întreprindă toate măsurile necesare pentru identificarea, prinderea şi tragerea la răspundere a agresorilor.
 
De asemenea, Victor Ponta îşi exprimă compasiunea pentru victimele acestui incident şi susţine apelul lansat de Coaliţia pentru Mediu din România", se arăta în comunicatul transmis de Guvern. Comunicatul a fost transmis după ce Coaliţia pentru Mediu din România le-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta să ia măsuri urgente pentru a garanta securitatea activiştilor de mediu, după cazul de agresiune asupra acestora de la Hunedoara.
 
Coaliţia pentru Mediu cuprinde peste 30 de organizaţii. Duminică, două persoane - reprezentantul unui ONG de protecţia mediului şi cel al unei firme care construieşte o microhidrocentrală în satul Coroieşti (Hunedoara), la poalele Munţilor Retezat - au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane, fiind deschis dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire.
 
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, declara atunci că Poliţia oraşului Haţeg a fost sesizată că în satul Coroieşti a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Poliţiştii ajunşi acolo au stabilit că un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane, reprezentanţi ai unui ONG de protecţia mediului, în satul Coroieşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.
 
Proiectul de la Coroieşti constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.
 
Reprezentanţii CJ Hunedoara spun că autorizaţia de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar la dosar există şi o autorizaţie din partea Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului.
 
De asemenea, în zonă, există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014.
 
La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birouri.

Drept la replică din partea lui Andrei Bocea, fiul patronului firmei ABI Automotion SRL

"De duminica, de cand familia noastra a trecut printr-un moment de cumpana, cosmarul pare sa nu se mai sfarseasca. Mihai Bocea este internat in spitalul din Cluj, in stare extrem de grava, cu fractura de coloana cervicala. Nu isi simte mainile si picioarele. Medicii sunt rezervati privind evolutia sa iar daca Dumnezeu ne va ajuta vor urma ani de zile de recuperare. In tot acest timp, in mijloacele mass media si pe internet sunt difuzate stiri denigratoare, care nu au nici un suport real. Desi  trecem prin momente extrem de grele, vrem ca oamenii sa inteleaga si realitatea noastra, despre care nimeni nu ne-a intrebat pana acum nimic.

Proiectul pe care il demaram in satul Coroiesti are toate aprobarile necesare si nu este menit sa distruga mediul inconjurator. De altfel, daca reprezentantii acestor asociatii ecologice ar fi dorit sa afle adevarul, ar fi avut toata deschiderea noastra. Avem inregistrari video in care Mihai Bocea vrea sa le arate toate documentele mai multor ecologisti si isi exprima deschiderea pentru dialog. De aproape un an insa, suntem haituiti si amenintati pe proprietatea noastra. Nu intelegem de ce, doua masini de teren au intrat, fara acordul nostru, pe un teren privat, duminica la pranz, de vreme ce din partea noastra a existat de-a lungul timpului deschidere spre dialog. Nu vii in forta pe o proprietate, decat daca intentiile sunt altele decat cele declarate public. In toate stirile difuzate, imaginile filmate chiar de agresori au fost montate selectiv in favoarea acestora. Nimeni nu a fost inarmat cu bate de baseball, topoare sau alte arme albe iar asta se vede in pozele si filmarile realizate in timpul incidentului, chiar de intrusi. Ceea ce este si mai grav este faptul ca incidentul in care noi am arunca cu pietre s-a petrecut de fapt, dupa ce Mihai Bocea a fost calcat intentionat de masina de teren si tarat 7 m, sub ochii fiului sau. Dara de sange lasata la fata locului este fara tagada. Tipatul disperat al jurnalistei nu vine ca urmare a pretinsei agresiuni. Daca un binevoitor ar asculta inregistrarea ar auzi ca femeia intreba disperata "You ran over him" Asadar soferul, care sustine ca nu stia ca a calcat un om a inteles foarte bine ce a facut si a preferat sa fuga de la locul accidentului. Jurnalista de la Deutche Welle, care se pare ca era in concediu in Romania, nu s-a legitimat si nici macar nu a dat un telefon pentru a solicita o documentare la fata locului, asa cum se procedeaza in mod legal. Ar fi avut toata deschiderea din partea noastra. Nu avem nimic de ascuns si dorim ca proiectul nostru sa aduca un plus de valoare zonei, nu sa il distruga.        Stiva de lemne filmata de ecologisti si difuzata ca fiind taiata de familia Bocea, este a membrilor composesoratului Plai Coroiesti (dividente in natura ptr anul 2015) cu act de punere in valoare numarul 01068 Coroiesti, masa lemnoasa fiind exploatata de o firma autorizata in acest sens (autorizatie de  exploatare nr 846980 din 22 04 2015 pana in 31 07 2015). Masa lemnoasa in discutie e la doi km in amonte de locul producerii incidentului, urmand a fi impartita membrilor composesoratului.

Ne rugam la Dumnezeu ca Mihai Bocea sa treaca cu bine peste aceasta cumpana. Dorim ca legea sa ii pedepseasca pe cei care au gresit cu buna stiinta sau poate doar folositi, fara ca macar sa isi dea seama.

Va rugam, cu consideratie, sa publicati acest drept la replica, ptr ca oamenii sa cunoasca tot adevarul", se arată în dreptul la replică trimis de Andrei Bocea.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate