Patru sfaturi UTILE care ne feresc de ATACURILE CIBERNETICE. Ce pași trebuie să urmăm în fiecare zi - VIDEO

Patru sfaturi UTILE care ne feresc de ATACURILE CIBERNETICE. Ce pași trebuie să urmăm în fiecare zi - VIDEO

Atacurile cibernetice de tip ransomware sunt cele mai folosite de hackeri și vizează, în general, utilizatorii simpli de internet. Practic, hackerii blochează informațiile de pe calculatoare și cer diverse sume de bani pentru a le debloca.

Jurnaliștii de la Wired în colaborare cu o echipe de specialiști IT s-au adunat pentru a realiza câteva reguli care să ne ferească de aceștia. Ele sunt extrem de importante deoarece sunt companii care nu își permit să piardă astfel de date, cum ar fi  băncile, spitalele, departamentele de poliție, companiile aeriene și aeroporturile ar trebui să fie foarte atente. Utilizatorii individuali sunt, de asemenea, expuși riscului de atacuri de tip ransomware, iar unele dintre sugestiile de mai jos sunt utile și pentru aceștia, scrie Digi24.ro. 

Backup-ul 

Cea mai eficientă metodă de a ne feri de acest atac periculos este păstrarea datelor și pe alte dispozitive, astfel încât chiar dacă calculatoarele și serverele dumneavoastră ajung să fie blocate, nu veți fi nevoiți să plătiți pentru a vă vedea din nou datele. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Blocați mesajele și link-urilor suspecte

De cele mai multe ori, utilizatorii de intenet sunt infectați cu un atac de tip phishing - se trimit e-mailuri care conțin un atașament malware sau vi se cere să faceți clic pe o adresă URL care vă va infecta dispozitivul. Specialiștii recomandă la unison să nu deschideți atașamente sau adrese suspecte.

 

Actualizați și blocați

Din păcate, companiile care fac softuri de protecție nu pot asigura 100% siguranța lor.  Aceștia ar trebui să ia măsuri suplimentare de securitate pentru a se proteja, cum ar fi actualizarea și îmbunătățirea constantă a programelor utilizate pentru a bloca fișierele malware să exploateze vulnerabilități pentru a infecta sistemele. 

Asfel, puterea se mută la administratorii de rețea ai companiei care pot segmenta accesul la date critice folosind servere redundante. În loc să permită ca mii de angajați să acceseze fișiere pe un singur server, ei pot separa angajații în grupuri mai mici, astfel încât dacă un server este blocat de ransomware acesta nu va afecta pe toată lumea.

Ați depistat un virus? Deconectați

Fondatorul unei companii de securitate cibernetică KnowBe4, a creat un „manual al ostaticului” în care explică ce trebuie să faceți în cazul în care realizați că sunteți vizați de un atac. „Nu e suficient să deconectați dispozitivele infectate, trebuie să dezactivați și rețelele wi fi și bluetooth prin intermediul cărora virușii pot circula”, se arată în document, citat de aceeași sursă.