Editura Evenimentul si Capital

Patriarhul Daniel a condamnat la Moscova crimele bolșevismului și comunismului

Preafericitul Părinte Daniel vorbește Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse. FOTO: BASILICA.RO
Autor: | | 5 Comentarii | 2477 Vizualizari

În luările de poziție ale capului Bisericii Ortodoxe Române din timpul vizitei în Federația Rusă, acesta a evitat să discute despre mesajul pe care oficialii de la Kremlin l-ar fi dorit propagat în lumea creștină, că războiul din Siria a fost oprit de intervenția lui Vladimir Putin

Vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Moscova este un eveniment care, din păcate, a trecut aproape neobservat în România. În Evenimentul zilei am prezentat ieri cum a decurs, de fapt, întâlnirea șefilor de biserici autocefale cu Vladimir Putin, la care a participat și șeful BOR. Astăzi cred că e interesant de spicuit din discursul ținut de Patriarhul Daniel în cadrul ședinței solemne a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse prilejuit de centenarul revenirii Bisericii Ruse patriarhat.

Problema siriană

Am arătat ieri că pe 4 decembrie, la cina cu capii bisericilor ortodoxe de după un spectacol găzduit de Palatul de Stat Kremlin, președintele rus Vladimir Putin a vrut să transmită un singur mesaj important dincolo de granițele țării sale: pacea din Siria a fost instaurată cu ajutorul său. Singurul Întâistătător care a vorbit la acea întâlnire a fost Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii.

Evident, mai ales în lumina anunțului făcut miercuri de Vladimir Putin ( va candida pentru un nou mandat la Kremlin, ca și cum credea cineva că renunță!) e de bănuit că el dorește să arate electoratului rus că are sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Acest mesaj legat de Siria a apărut în mai multe discursuri ale celor care au vorbit la ședința festivă, dar nu și al lui Daniel. Patriarhul român a avut, însă, un discurs dur de condamnare a crimelor bolșevismului și comunismului.

Patriarhii Daniel și Kirill FOTO: BASILICA.RO

Martiri creștini

Spicuim din discursul PF Daniel: „Slujirea Patriarhului Tihon al Moscovei şi al întregii Rusii a început într-o perioadă foarte grea din viaţa poporului rus: Rusia era implicată în Primul Război Mondial, după ce declarase război Germaniei, iar în plan intern, după abdicarea ţarului Nicolae al II-lea, ţara era condusă de un Guvern provizoriu până când au izbucnit insurecţia bolşevică şi războiul civil. Demnitatea şi responsabilitatea Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii aveau să fie marcate de multă suferință din cauza prigonirii Bisericii de către regimul bolşevic. Anii care au urmat restabilirii patriarhatului au fost ani de grele încercări pentru întreaga Biserică Ortodoxă Rusă: mii de clerici şi monahi au fost omorâţi, iar mii de biserici au fost închise sau demolate, până la începutul celui de Al Doilea Război Mondial. După terminarea acestui război, a început persecuția împotriva Bisericii şi în alte țări din Europa Centrală şi Răsăriteană în care s-a instaurat regimul comunist ateu. Cei care au murit atunci pentru credinţă trebuie comemorați cu evlavie şi respect.

De aceea, anul acesta, 2017, reprezintă şi pentru Patriarhia Română un moment de comemorare şi recunoştinţă pentru toţi cei care au suferit mărturisind credinţa în timpul regimului comunist ateu în România. (...) O mulţime de preoţi au pătimit în închisori şi o mulţime de monahi şi monahii au fost excluşi din mănăstiri.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X