Editura Evenimentul si Capital

Pasiuni catalane

Autor: | | 0 Comentarii | 697 Vizualizari

Ada Colau, primar al Barcelonei, a pledat împotriva unei declarații de independență unilaterale a Cataloniei. Scriitorul Mario Vargas Llosa sprijină unitatea Spaniei. Naționalismul catalan e un proiect controversat.

Când li se dă frâu liber, marile pasiuni îi pot duce pe oameni pe căi greșite: în special pasiunile politice, cele naționaliste. Trebuie tratate cu mare atenție, a avertizat scriitorul peruano-spaniol Mario Vargas Llosa la o demonstrație împotriva mișcării catalane de independență la Barcelona: "Pasiunile pot fi destructive, dacă sunt alimentate de fanatism și rasism. Iar cea mai periculoasă dintre pasiuni e cea naționalistă."

Pasiuni în spectrul politic al dreptei, pasiuni în cel al stângii. Odinioară, pe teritoriul Cataloniei de astăzi, scrie publicistul spaniol Guillém Martínez, clocoteau vulcanii, se învolburau mările, dinozaurii uriași se mișcau duduind. Lupta dintre apă și pământ, dintre dinozauri și alte animale preistorice: nu au fost acestea, oare, un preludiu spectaculos pentru luptele prezentului din această regiune de nord-est a Spaniei?, se întreabă autorul în cartea "La gran ilusión. Mito y realidad del proceso indepe" ("Marea iluzie: Mit și realitate în procesul de independență").

Teritoriul catalan a fost mereu disputat. Catalanii comemorează pe 11 septembrie, de ziua lor națională, bătălia din 1714, în urma căreia trupele lui Filip V. - din dinastia Bourbonilor - au cucerit Barcelona și regiunea din jur. Catalanii mizaseră pe victoria pretendentului la tron din familia Habsburgilor, Carol III. În armata lui Filip V. luptaseră însă mulți spanioli, motiv pentru care diverși istorici catalani au interpretat ulterior bătălia ca pe o înfrângere în fața Spaniei.  

Despre versuri și flori  

La început, catalanii depuneau coroane pe 11 septembrie în cadrul unue slujbe de comemorare a soldaților căzuți. În 1888 a fost ridicat un monument în cinstea acestora, iar la începutul secolului 20, ziua comemorativă a căpătat un caracter politic explicit.  

În vremea aceea, pasiunile politice izbucniseră deja de mult. În 1859, patrioții catalani au fondat așa-numitele Jocuri florale (Jocs Florals), în care fiii - mai târziu și fiicele - regiunii elogiau frumusețile Cataloniei într-un concurs de poezie. Nu lipseau conotațiile dramatice, în stilul versurilor lui Lluís G. de Pons, unul dintre inițiatorii concursului: "No diexis morir la lengua si vols que visca la patria": "Nu lăsați să moară limba, dacă vreți ca patria să înflorească."

Tonul patriotismului îngrijorat a dominat de la început, alături de patriotismul folcloristic, care fascinează masele. Jacint Verdaguer, născut în 1845, i-a dat o formă poetică în "Atlantida". Barcelona s-ar fi născut din acest tărâm mitic, își asigură poetul cititorii: "O, frumoasă Barcelonă, legea ta / A învins oceanul în puterea sa".

Anarhiști la Barcelona

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:56 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 11:35 Stela Popescu. Marele ADEVĂR CUTREMURĂTOR despre moartea artistei. Atenţie, urmează DETALII ce vă POT AFECTA EMOŢIONAL 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 11:14 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 11:01 Stela Popescu. DEZVĂLUIRI DE ULTIM MOMENT ale primului soţ. Plănuiseră ceva, dar... 10:49 Lori despre Stela Popescu:”A fost și va rămâne regina comediei romanesti!” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător 10:25 MOARTEA Stelei Popescu anchetată de polițiști. CE A FĂCUT ÎN ULTIMELE CLIPE 09:26 CE SE ÎNTÂMPLĂ acum cu Ion Iliescu: „Aştept să-mi vină rândul…” NEWS ALERT! 22:40 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 19:54 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 19:50 ANUNȚ de ultimă oră în cazul morții Stelei Popescu! Detalii de la PARCHET ȘI POLIȚIE. Breaking News! 19:50 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 19:44 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 18:11 Stela Popescu A MURIT. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 18:07 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol

Articole salvate