Partidele se duc la Iohannis cu temele nefăcute

Partidele se duc la Iohannis cu temele nefăcute

Evenimentul zilei vă prezintă o evaluare a modului în care partidele parlamentare și-au îndeplinit angajamentele luate, la începutul anului, în fața președintelui României.

Președintele Iohannis va avea propria evaluare la consultările pe care le-a convocat după Paștele Ortodox. Potrivit declarației făcute de șeful statului, la 28 ianuarie se convenise „simplificarea procedurilor pentru cererile de încuviințare a reținerii, arestării sau percheziției parlamentarilor”, precum și adoptarea, până la sfârșitul sesiunii parlamentare a legislației privind votul românilor din Diaspora, precum și a celei privind alegerile locale și parlamentare, legislația partidelor și cea privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale.

Parlamentul, scut în fața Justiției

În ceea ce privește simplificarea procedurilor parlamentare în cazul solicitărilor venite de la DNA, principala problemă nerezolvată este că votul rămâne secret.

Parlamentul n-a progresat în ceea ce privește simplificarea procedurilor de ridicare a imunității

Până acum, nici un partid parlamentar nu a propus schimbarea acestei proceduri. În plus, senatorul PSD Dan Șova a scăpat de arestare pentru că Regulamentul Senatului nu era pus în acord cu deciziile Curții Constituționale. Regulamentul a fost însă modificat, câteva zile mai târziu, astfel încât cererile de arestare să poată fi aprobate cu majoritatea simplă, nu cu o majoritate calificată. În această sesiune parlamentară au fost nu mai puțin de trei parlamentari protejați de cererile DNA: Varujan Vosganian, Laszlo Borbely și Dan Șova. „Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce privește integritatea, capabil să răspundă prompt și corect la cererile justiției, poate recăpăta încrederea cetățenilor”, a scris Iohannis, pe Facebook, după ce Senatul l-a protejat pe Șova.

Votul prin corespondență, uitat

În ceea ce privește votul prin diaspora, Guvernul Ponta nu a avut nici o inițiativă, deși procedurile sunt relativ complicate. Ministerul de Externe și Autoritatea Electorală Permanentă nu au venit cu o soluție la problema sensibilă a înregistrării alegătorilor, așa că PNL a depus propriul proiect de lege. „Refuzul de a susține legea votului prin corespondență - dovada că PSD rămâne ostil Diasporei!”, a scris co-președintele PNL Alian Gorgiu, pe Facebook. În schimb, comisia de cod electoral a elaborat pachetul care modifică legea partidelor, finanțarea lor și modul de organizare a alegerilor locale. Printre modificări: partidele vor putea fi înființate cu doat trei membri, primarii vor fi aleși într-un singur tur, președinții de consilii județene vor fi aleși indirect, de către consilieri, iar campaniile electorale vor fi finanțate doar din banii publici. Rămâne însă nerezolvată problema reducerii numărului de parlamentari, precum și modul de alegere a acestora. Toate partidele parlamentare vor să renunțe la actualul sistem, dar nu este clar cu ce îl vor înlocui: vot pe liste sau un sistem mixt, precum cel din Germania.