Partidele de Opoziție au confiscat mișcările de stradă în complicitate cu PSD. România lui Cristoiu

Partidele de Opoziție au confiscat mișcările de stradă în complicitate cu PSD. România lui Cristoiu

Nu fără umor subtil, Evenimentul zilei a reprodus, într-una din edițiile sale, numărul manifestanților de duminică seara în variantele diferite ca de la cer la pămînt ale diferitelor televiziuni.

Despre caragialismul felului în care presa moldo-valahă, chibițară politicește la modul ridicol, a abordat o realitate – cea a demonstrațiilor de protest de duminică, 26 noiembrie – spun totul salturile uriașe de la o televiziune la alta, de la un site la altul, în funcție de poziția politică a fiecăruia față de eveniment.

La Antena 3, numărul era 15.000. La Realitatea tv, 70.000 (!!!). La Digi tv, 30.000, la Protv, 20.000. Site-urile anti-PSD, îmbrăcate în ținută de luptă – Ziare. com a colorat în roșu titlurile despre proteste – au scos din burtă următoarele cifre: Hotnews, aproximativ 30.000 de participanți, Ziare. com, peste 30.000 de participanți.

Ținînd cont că 30.000 e cifra invocată și de politicienii susținători ai protestului – Monica Macovei de exemplu – putem vorbi de 30.000 stabilită de susținători și de 15.000 stabilită de adversari. Potrivit regulii folosite de Caragiale în schița Atmosferă încărcată pentru demonstrațiile de Stradă, adunînd și împărțind la doi avem aproximativ 22.000. Doar 22 000 de participanți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demonstrația de duminică seara a diferit radical de demonstrațiile din ianuarie 2017 și cele așezate apoi sub semnul acestora. Neliniștitoare pentru PSD, disponibile literaturizării și chiar exagerării propagandistice, demonstrațiile din ianuarie 2017 au avut imaginea unor mișcări spontane, asumate de societatea civilă. PSD se confrunta- fie și doar în imaginea publică, însușită și de presa internațională - cu Strada, strada cu s mare, din cîte se vede, și nu cu Opoziția ieșită în stradă în cadrul unei simple acțiuni din cadrul mizerei bătălii pentru putere.

Demonstrația de duminică seara a fost însă asumată de trei partide de opoziție – PNL, USR și PMP –, de un semipartid – Platforma 100 a lui Dacian Cioloș – și de marile sindicate. Societatea civilă, simplii cetățeni indignați, convocații pe Facebook, cei care au făcut sarea și piperul demonstrațiilor din ianuarie 2017, devenite surse de parale- a se vedea cărțile scrise deja, în ritm de Balzac, de Ramona Ursu, Grigore Cartianu- au fost împinși în plan secund, făcuți într- un fel dispăruți din peisaj.

Despre manevra prin care partidele politice și sindicatele au compromis demonstrația de duminică seara transformînd protestele spontane din ianuarie 2017 într-o demonstrație organizată de Opoziție, o demonstrație la care s-a venit cu convocatorul, inutil să mai scriu ceva în plus față de ceea ce am scris pînă acum. Indiferent de rosturile confiscării de către politruci și sindicatele corupte a mișcărilor de stradă, aparținînd pînă acum societății civile, un lucru e limpede: Momentul de duminică seara a fost un eșec. O dovedesc două fapte trecute cu vederea de presa leneșă:

1. De pe vremea cînd concubina cu PSD în USL, PNL a învățat șmecheria cu suplinirea imposibilității de a organiza la București o demonstrație de proporții cu ceea ce eu am numit la vremea respectivă- vremea demonstrațiilor din ianuarie 2012- demonstrațiile cu bulbuci, cu organizarea în cît mai multe localități din țară și din străinătate a unor mini demonstrații de protest. Titlurile presei aservite PNL, Cotrocenilor și Statului Paralel lasă impresia unei mișcări de protest care a incendiat țara mai ceva ca Răscoala din 1907 în poemul proletcultist al lui Arghezi. În realitate, e vorba de ieșiri în stradă în cele mai multe dintre localități de ale unui număr mic de persoane. Pentru o organizație liberală dintr-un orășel nu e nici o problemă să scoată în stradă familia liderului PNL, incluzînd și ibovnica.

2. Reacția presei care susține PNL, Cotroceniul și Statul Paralel. Unele unități combatante, precum Realitatea tv, au apelat la umflarea fantasmagorică a numărului de participanți și la spasmele demagogice din studio. Altele s-au grăbit să profețească teza că acesta e doar începutul, decembrie 2017 urmînd să fie al demonstrațiilor, cu o culme în noaptea de Revelion. Eșecul demonstrațiilor e indiscutabil.

Mai întîi prin raportare la excitația dorită a fi produsă de isteriile Diviziei Presă, de la Realitatea tv pînă la unitățile militare combatante care sînt siteurile Ziare.com și Hotnews. Demonstrațiile de duminică seara au fost anunțate după tipicul Sirenei lui Roaită, drept ultima speranță, ultima zi înaintea Apocalipsei, unica șansă de ... bla, bla, bla. La asemenea excitație te așteptai la o tresărire a întregii geografii naționale, în frunte cu Bucegii. Au fost în București 22.000 și cu țară cu tot, 35.000.

Prin raportare la semnificațiile dramatice date protestului, a fost un pîrț. Un eșec a fost demonstrația și prin raportare a numărului la asumarea de către sindicate și partide. Dacă ne gîndim la pretențiile partidelor combatante în materie de simpatizanți și membri ar fi trebuit să fie peste un milion. Au fost 35.000.

Atît au putut scoate în stradă partidele.

Un eșec a fost demonstrația și din punctul de vedere al atmosferei. Simplul privitor la televizor a văzut o plimbare de duminică seara și nu o manifestație de protest. Nu numai că protestatarii nu păreau altfel decît încîntați c-au putut vedea, în fine, jandarmi călare, dar mai mult a lipsit sloganul unic, sloganul care definește o manifestație și care, strigat de toți, face să se cutremure Puterea din încheieturi.

S-au vînturat în continuare sloganele de tip TeFeList prin imbecilitatea lor - DNA să vină să vă ia! Ciuma Roșie! Hoții! Reportajele de la fața locului au dovedit în materie de motive ale ieșirii în stradă o Turmentare veselă. Unii au venit să protesteze împotriva Legilor Justiției, a Legilor Justiției, în general, despre care habar n-aveau ce conțin. Alții au ieșit să demonstreze împotriva Revoluției fiscale. Au fost și tipi care au declarat că au ieșit acum, deoarece și-au făcut un hobby din a protesta. Cei mai mulți au manifestat împotriva PSD. De ce împotriva PSD? Pentru că e cool să demonstrezi împotriva Ciumei Roșii.

Eșecul demonstrațiilor de duminică seara își are temeiul în confiscarea protestului spontan al societății civile de către partidele politice din Opoziție. Cînd în stradă erau TeFeLiști, beneficiind de imaginea de cetățeni conștienți că trebuie să se manifeste, PSD-ului era greu să combată mișcările de stradă. Acum însă, cînd mișcările sînt ale Opoziției, ale unor partide cu care PSD are negustorii transpartinice, nu e nici o problemă pentru partidul de guvernămînt să le combată.

În ianuarie 2017, partidele de Opoziție s-au ținut deoparte de mișcările de stradă ale societății civile, mulțumindu-se să invoce revolta populară în Bătălia cu PSD. Ce le-a apucat acum? Sînt teorii care susțin că partidele de Opoziție, PNL, îndeosebi, s-au alăturat protestelor din motive electorale. Eu nu cred în aceste teorii.

Eu cred că e vorba de o compromitere dinadins a mișcărilor de stradă împotriva Legilor Justiției pentru a da sanșe PSD să meargă mai departe cu promovarea unor modificări favorabile tuturor politicienilor.

În definitiv, toți politicienii au interesul să scape de coșmarul numit Lupta împotriva corupției.