Parlamentul a decis. PARTIDELE rămân cu BANII folosiți ILEGAL în campaniile electorale

Parlamentul a decis. PARTIDELE rămân cu BANII folosiți ILEGAL în campaniile electorale

Deputații au adoptat, miercuri, proiectul care modifică Legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale. Schimbările prevăd că sumele obținute ilegal nu vor mai putea fi confiscate și direcționate către bugetul de stat.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, informează Mediafax. Legea a fost modificată prin amendamentele PSD care au abrogat articolele potrivit cărora sumele primite cu încălcarea preverilor legale se confiscă şi se fac venit la bugetul de stat.

Un alt amendament propus de social-democrați stipulează că: „în cazurile prevăzute la art. 52 alin. (1) pct. 1, 5-8, 20, 29 şi 30, precum şi la alin. (2) pct. 21 fac obiectul confiscării numai sumele de bani care depăşesc limitele maxime prevăzute de lege pentru donaţii, împrumuturi, contribuţii şi cheltuielie electorale, cu excepţia sumelor neutilizate”.

De asemenea, PSD a mai propus ca suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puţin 0,01% şi cel mult 0,04% din PIB. Partidelor politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei. În forma supusă modificării, legea prevedea că suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în buget.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt articol adoptat prevede că se consideră contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât să fie considerată infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 200.000 lei neîndeplinirea de către partidul politic a sarcinii de a utiliza sumele de bani primite ca donaţii pentru achiziţionarea clădirilor care au destinaţia de sediu al partidului politic în termenul prevăzut de lege.

Aleșii au decis că anual, până la data de 30 aprilie, partidele politice au obligaţia de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă „un raport sintetic” al veniturilor şi cheltuielilor realizate în anul precedent şi nu „unul detaliat”, aşa cum prevedea legea în forma supusă amendării.

În forma adoptată, conform unui amendament adus de deputatul PSD, Mircea Drăghici, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi îndrumarea şi ghidarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, precum şi a candidaţilor independenţi în respectarea legilor şi a standardelor internaţionale în materie. „În exercitarea rolului său de control, activitatea de prevenire şi îndrumare prevalează în faţa celui sancţionator”.

Parlamentarii USR au anunțat în plenul de miercuri, în care a fost adoptate modificările la această lege, că va ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională.