Operaţiunea în urma căreia a fost ucis cel mai căutat terorist de pe planetă Osama bin Laden a fost derulată de forţele americane cu sprijinul Pakistanului, a anunţat Barack Obama, potrivit CNN. Cooperarea cu Pakistanul a permis localizarea teroristului numărul 1 şi a casei unde se ascundea acesta. O mână de oficiali americani ştiau ce urma să se întâmple.
În întunericul nopţii, elicopterele militare americane au survolat Pakistanul până în apropierea unui complex rezidenţial militarizat, înconjurat de ziduri înalte. Misiunea comandoului aeropurtat era să-l captureze sau să-l ucidă pe unui dintre cei mai cunoscuţi lideri terorişti ai lumii.
Aproape 40 de minute mai târziu – luni, la primele ore ale dimineţii, după ora locală – Osama bin Laden era mort, alături de alţi patru însoţitori ai săi din clădire, iar militarii americani părăseau teatru operaţiunii luând cu eu trupul liderului al-Qaida, pentru a împlini astfel o promisiune făcută la scurtă vreme după atacurile teroriste asupra Statelor Unite din 11 septembrie 2001.
De la Washington, unde era încă duminică noapte, preşedintele Barack Obama anunţa succesul operaţiuni. Înalţi oficiali ai administraţiei au oferit detalii suplimentare cu privire la atacul asupra complexului fortificat pakistanez despre care au spus că a fost construit cu cinci ani în urmă, cu scopul de a-i servi ca ascunzătoare lu bin Laden.
Fortăreaţa este situată într-o reginune muntoasă şi nu prea dens populată, la 50 kilometri nord de capitala pakistaneză Islamabad, în Abbottabad, o localitate în care cei mai mulţi dintre rezidenţi sunt militari. Membrii administraţiei americane nu au oferit amănunte despre componenţa comandoului implicat, însă un oficial din cadru Pentagonului a declarat că a fost vorba de un detaşament din cadrul forţelor pentru operaţiuni speciale ale marinei, SEAL.
După ani de zile de eforturi ale serviciiilor de informaţii şi după urmărirea unei piste vreme de mai multe luni, un curier al lui bin Laden a fost urmărit până la complexul militarizat din Abbottabad. Când a fost construit, ansamblul de clădiri fortificat era complet izolat şi accesibil numai pe un drum pietruit. În anii următori, mai mukte case au fost ridicate în vecinătate, dar complexul a rămas cel mai mare şi mai bine păzit imobil din zonă.
Misiunea ordonată vineri de preşedintele Obama s-a văzut în faţa unui zid de şase înălţime, cu sârmă ghimpată pe creastă, care împrejmuia complexul cu două porţi păzite şi cu o serie de compartimentări ale curţii interioare. Clădirea principală avea trei etaje şi ferestre puţine, iar terasa de la ultimul nivel superior era împrejmuită cu un zid de peste doi metri înălţime.
Luni de activităţi informative au dus la concluzia că ansamblul a fost construit pentru un "terorist de rang înalt", aproape sigur pentru bin Laden. Responsabilii americani au menţionat că obiectivul nu avea conexiune telefonică sau internet, iar locatarii complexului evaluat la peste un milion de dolari ardeau cel mai adesea gunoiul, spre deosebire de ceilalţi localnici din zonă, care lăsau resturile menajere la poartă, pentru a fi ridicare de o firmă de salubritate.
Oficialii americani au numit operaţiunea „un comando chirurgical”, precizând că a fost executat de o echipă restrânsă şi conceput astfel încât să evite eventualele pagube colaterale. După aterizare, comandoul american a întâmpinat rezistenţă din partea lui bin Laden şi a celor trei însoţitori ai acestuia, rezultând astfel un schimb de focuri. În urma confruntării, cei patru ocupanţi ai clădirii au fost ucişi, alături de o femeie pe care unul dintre ei a folosit-o ca scut uman.
Osama bin Laden a fost găsit împuşcat în cap. În cursul operaţiunii, unul din elicopterele comandoului s-a prăbuşit din cauza unei probleme mecanice şi a fost distrus de trupele americane când au părăsit teatrul operaţiunii. Niciunul dintre participanţii la operaţiunea de comando nu a fost rănit, a precizat preşedintele Obama, citat de CNN.
Militarii au folosit mai multe metode pentru a identifica suspectul ucis. Deşi era evident pentru participanţii la operaţiune că trupul neînsufleţit corespunde întru totul semnalmentelor lui bin Laden, au folosit "metode de recunoaştere facială şi alte procedee” pentru a confirma identitatea celui ucis. Un înalt responsabil din cadru Serviciului Naţional de Securitate a precizat pentru CNN că verificările au confirmat că este vorba de cadavrul lui bin Laden, iar comandoul a avut posibilitatea de a transmite imagini cu trupul şi faţa celui ucis.
Datele culese de serviciile de spionaj americane au dus încă de la începutul acestui an la supoziţia că bin Laden s-ar putea ascunde în complexul de la Abbottabad, iar la jumătarea lui februarie se putea deja spune că indiciile sunt deja suficient de puternice pentru a impune declanşarea unei acţiuni militare, aşa cum ceruse preşedintele Obama.
Pentru evaluarea informaţiilor şi adoptarea unui plan de acţiune, Obama a convocat o serie de reuniuni ale Consiliului Naţional de Securitate, începând din martie şi până la finele lui aprilie, ultima dintre acestea având loc cu doar o zi înainte de emiterea ordinului pentru declanşarea operaţiunii.
Bin Laden, ascuns într-o fortăreaţă de un milion de dolari
Factorul crucial care a dus la găsirea lui bin Laden a fost urmărirea a unuia dintre curierii consideraţi apropiaţi ai liderului terorist. Serviciile de informaţii au avut nevoie de doi pentru a descoperi unde locuieşte curierul şi fratele acestuia. În acest fel au descoperit, în august anul trecut, complexul fortificat de la Abbottabad.
„Când am văzut complexul în care tăiau cei doi fraţi, am fost uimiţi de unicitatea ansamblului de clădiri”, a declarat un oficial american. „Fortăreaţa este amplasată pe un teren foarte mare şi relativ izolată, la data construirii. Era de cel puţin opt ori mai mare decât casele din zonă, proprietatea depăşind cu mult posibilităţile financiare ale curierului şi ale fratelui acestuia". Specialiştii serviciilor de securitate au stabilit că ansamblul rezidenţial a fost construit special pentru cineva foarte important. Totul coincidea cu felul în care experţii estimau că ar trebui să arate ascunzătoarea lu bin Laden. Sursă foto: Reuters. Reşedinţa liderului al-Qaida, Osama bin Laden, înainte de asaltul de azi-noapte Complexul rezidenţial a fost construit în urmă cu aproximativ 5 ani. Proprietatea se întinde pe 3000 m², iar valoarea sa este estimată la peste un milion de dolari, scrie Le Monde. Potrivit primelor informaţii, Bin Laden locuia în acest complex din septembrie anul trecut, iar spionii americani supravegheau deja această zonă. În 24 de ore de la atac, trupul neînsufleţit al teroristului a fost înmormântat în mare, potrivit tradiţiei musulmane. Surse: CNN