INTERVIURILE 2+1. Ludovic Orban: „Orice candidat de dreapta care dorește să câștige nu trebuie să aibă legătură cu Băsescu” | VIDEO
- Andreea Udrea, consultant politic
- 6 iunie 2014, 00:00
Deputatul PNL Ludovic Orban susține că proiectul unificării Dreptei și al câștigării prezidențialelor poate fi compromis de asocierea cu șeful statului.
După o perioadă în care a stat retras în linia a doua, deputatul PNL Ludovic Orban revine și-și exprimă sprijinul pentru Klaus Iohannis. Orban este prudent în legătură cu fuziunea cu PDL și insistă că, dacă se ajunge aici, denumirea de PNL trebuie păstrată. Deputatul nu vrea ca PMP să intre în viitoarea construcție de dreapta, dar, în schimb, l-ar aduce aici pe Mihai Răzvan Ungureanu.
Evenimentul zilei: Vi se pare un scor acceptabil 15%? - Ludovic Orban: Este cel mai bun scor al PNL la alegerile pentru PE. Greșeala după părerea mea a fost dată de fixarea obiectivului. Sunt zone unde s-au obținut 35%... Am avut președinți de CJ-uri care au obținut rezultate foarte bune: Călărași, Ilfov, 30-35% în condiții destul de dificile. Am avut o categorie de președinți de CJ-uri unde s-au obținut scoruri de peste 20%, dar nu la potențialul de vot pe care îl are PNL, dar și președinți de CJ-uri unde PNL a obținut sub 20%. De exemplu, Cluj, Iași, Brașov. Cazul Brașov este un caz un pic diferit. Are peste 80% populație urbană unde ponderea oamenilor care votează liber, care nu sunt influențați de primar sau lideri de opinie care să le influențeze votul este mai mare. Ar trebui sancționați? Salut decizia lui Iohannis, care a anunțat că PNL va reveni la un sistem de alegere democratică a conducerii și sunt convins că delegații la Congres vor avea discernământul de a-i alege pe liderii cei mai credibili. Cum vedeți viitorul lui Antonescu? Este un lider important. Mișcarea prin care a salvat PNL a fost decizia de a rupe orice formă de colaborare cu PSD. Dacă PNL ar fi rămas în această îmbrățișare a tentaculelor caracatiței PSD, sfârșitul PNL nu ar fi fost unul fericit. Sunt convins că Antonescu va juca un rol în viața PNL. Care este natura relațiilor Antonescu-Iohannis? Antonescu insinua că a fost îndepărtat... Nu l-a sfătuit Iohannis pe Antonescu să fixeze obiectivul la 20% sau să-și prezinte demisia. Și Iohannis și întreaga conducere a PNL au demisionat din fruntea partidului în urma rezultatului de la PE. Orice membru poate să candideze la orice funcție sau la orice funcție pentru care PNL formulează propuneri. Faptul că Iohannis și-a depus candidatura la șefia PNL și și-a arătat disponibilitatea de a candida la Președinția României dacă PNL va considera că este un candidat potrivit, acest lucru este un lucru perfect democratic, perfect normal prin care în mod evident dl Iohannis vrea să ajute PNL și nu să-i facă un rău. Sunt convins că îl susține și Antonescu. Se face fuziunea până la prezidențiale? Fuziunea trebuie să se facă atunci când va rezulta un partid mai puternic decât PDL și PNL. Deci după prezidențiale? Nu pot să vă spun acum. Fie veți fuziona, fie nu, PNL dă președintele și PDL premierul. Alegerile care urmează sunt alegeri prezidențiale. Lucrul pe care trebuie să-l facă PNL și PDL este de a stabili un candidat la președinție care are capacitatea de a câștiga alegerile. Forța Civică, o luați? De ce nu? A obținut un scor electoral care semnifică o anumită încredere în Ungureanu, pe care PNL nu-și poate permite să nu o bage în seamă. Convingerea mea clară este că Băsescu este la final de mandat, judecata cetățenilor României se vede în toate sondajele de opinie. Orice candidat de dreapta care dorește să câștige alegerile nu trebuie să aibă nici o legătură cu Băsescu pentru că altfel proiectul riscă să fie compromis.
"Antonescu a salvat PNL, prin decizia de a rupe orice formă de colaborare cu PSD. Dacă PNL ar fi rămas în această îmbrățișare a tentaculelor caracatiței PSD, sfârșitul nu ar fi fost fericit.” Ludovic Orban, deputat PNL
„Combaterea corupției trebuie să rămână un obiectiv fundamental”
Ce veți face cu persoanele care au abuzat de imunitatea parlamentară: Vosganian, Chițoiu, Dobre... PNL, prin reprezentanții săi în Parlament, a votat consecvent pentru derularea procedurilor firești de cercetare penală. Nu am împiedicat justiția să-și facă treaba. Cel puțin 75% din parlamentarii PNL au votat pentru a permite justiției să-și deruleze cursul. În cazul senatorului PSD Isăilă au fost 30 de senatori PNL în sală și 15 voturi pentru DNA. Cele mai multe au fost de la PNL. În ceea ce mă privește pe mine, la astfel de voturi am votat deschis. De ce nu le spuneți că îi dați afară din partid pe cei care refuză să se pună la dispoziția justiției? Reflectez la această sugestie. Ce se întîmplă cu Akos Mora, pe care Înalta Curte l-a declarat incompatibil? Nu cunosc speța. E o decizie a ÎCCJ. Orice hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă trebuie respectată, altfel nu există stat de drept. Spuneți că noua coaliție este diferită de PSD, dar cu astfel de situații nu prea vă diferențiați... Nu puteți să spuneți așa ceva. Uitați-vă la pozițiile lor de-a lungul timpului. Vă dau exemple: Atanasiu și-a pierdut mandatul urmare a unei anchete penale în urma căreia s-a dovedit nevinovat. Păcuraru și-a pierdut mandatul de ministru, toți senatorii liberali au votat ca justiția să-și deruleze ancheta. În cazul Chițoiu...Majoritățile au fost construite de actuala majoritate. Dar puteați să-i spuneți lui Chițoiu: pleci din Parlament sau nu mai ești colegul nostru... De acord. Există și această eventualitate. Ce părere aveți despre Codruța Kovesi? Am părerea CSM când, în unanimitate, nu i-a acordat aviz favorabil. Deci, i-ați da aviz negativ. Din multe motive, deși constat în ultima vreme o intensificare la nivelul Parchetelor, care reușesc să releve cazuri de corupție evidentă și mai ales reușesc să ducă la condamnări, lucru care nu poate fi decât salutat. DNA este controlat de Băsescu? Astăzi nu cred că DNA-ul este controlat de Băsescu. Și cred că Parchetele în general nu mai sunt controlate... Dar de cine? Cred că nu le mai controlează nimeni. M-aș bucura să nu le mai controleze nimeni. Asupra corupției am un punct de vedere clar. Este un fenomen grav și riscă să afecteze siguranța națională. Din acest punct de vedere, combaterea cred că trebuie să rămână un obiectiv funamental al oricărui candidat la președinția României.
„Numele de Partid Național Liberal nu este negociabil”
Are Iohannis capacitatea să schimbe majoritatea parlamentară, dacă ajunge președintele României? La ora actuală, structura parlamentară ar face posibil un guvern la care să participe PNL numai apelând la forțe politice care nu prezintă garanții de moralitate, de bună credință în susținerea unui guvern. Situația din Parlamentul actual este extrem de complicată, și va fi foarte dificil să se creeze o majoritate care să susțină un guvern de centru-dreapta. Deci PNL ar trebui să rămână în opoziție. Nu am spus că ar trebui să rămână. Orice partid are ca obiectiv să ajungă la guvernare. Dar evidențiez obstacole de natură obiectivă, iar în construcția unei majorități guvernamentale, compromisurile care se vor face să nu compromită obiectivul final, acela de a asigura o bună guvernare. Credeți că PNL ar trebui să renunțe la nume? Nu puteți să-mi puneți mie această întrebare. Când îmi închei cariera politică vreau să mi-o închei în PNL. Vreau să fie bine înțeles: numele de „Partid Național Liberal” nu este negociabil. Sunteți liberali, dar ați trecut la PPE... Aveți în față un om care în 2001 a propus trecerea PNL la PPE. La ora actuală, dreapta europeană este coagulată în PPE. PNL nu trebuie să-și modifice în nici un fel nici programul politic, nici programul economic, nici valorile, nici principiile în care crede pentru a deveni membru a PPE. Pentru cetățeanul român, PNL rămâne același, cu singura mențiune că intră în familia politică a adevăratei drepte europene și nu mai stă în ALDE, care ALDE este o structură care conține și partide asemănătoare cu noi, dar și partide de centru stânga. PMP-ul? Un partid născut din orgoliul lui Băsescu, pentru că la PDL nu au acceptat să pună președinte candidata pe care o susținea. Și potența lui Băsescu în materie de susținere politică s-a demonstrat prin scorul PMP.