Editura Evenimentul si Capital

Opere de artă cum nu s-au mai văzut la prima ediție Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim I GALERIE FOTO

Autor: | | 0 Comentarii | 248 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Joi, 14 septembrie, ora 19.00. La Casa Artelor și pe strada Episcop Augustin Pacha din Timișoara, Asociația Culturală Instalart lansează proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim, demers gândit în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Fiecare lucrare invită la introspecție. Un nor gigantic într-o cușcă pune în discuție sistemul. Copacii – tornadă atrag atenția asupra consumerismului și propun reciclarea alternativă. Sunt cinci, și mai înalți decât un stat de om. Unul din artiști sondează în propria trecere în neființă, și își prezintă… înmormântarea, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii. Cine a învins frica de moarte, a învins viața. Un altul e gata să-și bea sângele, într-un demers atipic de autocunoaștere.

Noroc că suntem legați pe viață. Pe strada Episcop Augustin Pacha din Timișoara va fi expusă lucrarea ”Doi”, un gigant de oțel sudat, lung de 14 metri, completat de două siluete uriașe.

Proiectul prezintă instalații și sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse de artistul vizual Marius Leonte și de tinerii săi invitați - doctoranzi, masteranzi, absolvenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, și chiar studenți: Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duță, Baraka (Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu).

De joi, 14 septembrie, timp de 14 zile, sculpturile și instalațiile produse de către artiștii invitati, cu sprijinul sponsorului și al partenerilor, vor putea fi admirate în spațiul de la Casa Artelor - Galeria Pygmalion, Galeria Subterana, dar și de-a lungul străzii Episcop Augustin Pacha.

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000 este gândit de Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. ”Este un anunț/ enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și că artiștii sunt pregătiți să răspundă acestei nevoi”, arată Leonte. Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfășurat , între 25 august și 10 septembrie, în curtea Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timisoara, în cadrul căruia artiștii au propus un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Marius Leonte, artist vizual bucureștean, este cel care a inițiat proiectul ARTuborg București (2001), Constanța (2002) și Timișoara (2003). Sculpturile sale se află în colecții private din țară și străinătate, în colectia Muzeului Național de Artă Contemporană din București, dar și în spațiul public în Constanța, București, Pitești, Moinești sau Timișoara. Pe lângă sculptura în spațiul public, artistul este activ în plan național (București, Iași, Cluj și Timisoara), prin proiectele culturale pe care le inițiază alături de Instalart.

Proiectul de față este susţinut de Constructim, sponsor principal, o companie timișoreană care s-a evidențiat de-a lungul timpului prin suținerea industriilor creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură și artă, având alături, parteneri strategici ca: Primăria Municipiului Timișoara / Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș / Casa Artelor, Universitatea de Vest Timișoara / Facultatea de Arte si Design, Casa Studenților Timisoara, Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Timiș, Fundația Rubin și Fundația Herczeg. (Sursa foto: Cosmin Damian)

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X