Editura Evenimentul si Capital

„Omul Cosa Nostra”. Afaceristul acuzat că a spălat banii Mafiei italiene s-a întors în România

Autor: | | 0 Comentarii | 3864 Vizualizari

Victor Dombrovschi a dus o adevărată bătălie cu Justiția italiană, fiind considerat colaborator al temutei organizații mafiote

Săptămâna trecută, vi neri, chiar înainte de Paști, un personaj foarte controversat a revenit în România, după ce a dus o bătălie de trei ani cu Justiția italiană. Este vorba de Victor Dombrovschi, administratorul gropii de gunoi Glina, ridicat de DIICOT în 2014, sub acuzația că este „omul Cosa Nostra în România”. El a revenit în țară după ce italienii i-au ridicat orice interdicție.

Cazul – deși aproape uitat de presa din România – a făcut și face încă vâlvă în Peninsulă, fiind legat de numele unui cunoscut mafiot, Vito Ciancimino, fost primar al orașului Palermo, și de vânătoarea unei averi considerabile, numită de italieni „Tezaurul lui don Vito”.

Groapa de gunoi, comoara italiană

Povestea lui Dombrovschi începe în anii 2005-2007, atunci când principala sa afacere, firma Ecorec, care deține groapa de gunoi Glina, de lângă București, a intrat în atenția DIICOT. Sesizările penale fuseseră făcute de o casă de avocatură din Italia care administra judiciar mai multe societăți pe acțiuni și prin care Procuratura Antimafia bănuia că se spălau bani proveniți din infracțiuni.

Totul este legat de averea colosală lăsată de boss-ul Cosa Nostra Vito Ciancimino, mort în 2002, fiului său, Massimo.

Urmașii celor care au inițiat „Mani Pulite” considerau că mare parte din banii mafiei au fost investiți în distribuitorul de gaze Gas Gasdotti, vândut unor s pa n i - oli. Parte din banii obținuți au fost rein vestiți în firma Sirco. La rândul său, această companie deține 25% din Agenda 21. În fine, acum ajungem la legătura cu România, Agenda 21 având un contract de investiții cu Ecorec, administratorul gropii de gunoi de lângă București.

Legătura fusese făcută, se pare, de partenerul său, Sergio Pileri, dar investiția așteptată de la societatea italiană nu a venit niciodată. Mai mult, tot așteptând banii din Peninsulă, Ecorec a intrat în insolvență.

În 2005-2007, Ecorec și administratorii săi au fost consdierați nevinovați de anchetatorii români, fiind reclamați de avocații italieni care administrau părți din sechestrul impus de procurorii antimafia din Palermo.

300 de milioane de euro

Pe 16 iulie 2014 apare o bombă: într-o acțiune comună a DIICOT și a procurorilor italieni sunt săltați Victor Dombrovschi și Sergio Pileri. Întrun comunicat al vremii, românii recunosc că nu le aduc nicio acuză celor doi, ci doar au pus în aplicare mandate de arestare europene, emise de autoritățile din Italia. Ei sunt învinuiți că ar fi contribuit la spălarea a 300 de milioane de euro, bani proveniți din activitatea lui Vito Ciancimino și administrată, acum, de fiul său, Massimo.

Dacă la Pileri extrădarea este de înțeles, la Dombrovschi – acum în vârstă de 64 de ani - e bizară, el fiind cetățean român. În Italia, dosarul în care a fost inculpat are 100.000 de file, dar a avut noroc de un avocat celebru, Antonio Ingroia, care a susținut permanent că afaceristul este nevinovat. A reușit eliberarea sa din arest și apoi ridicarea interdicției de a părăsi Italia și Roma.

Avocat: „Dombrovschi este o victimă”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate