La Sfântu Gheorghe a început astăzi faza naţională a Olimpiadei de industrie textilă şi pielărie. La aceasta participă 52 de elevi din ţară, laureaţi la fazele judeţene.
Inspectorul şcolar Marius Popescu a declarat că judeţul Covasna găzduieşte pentru a treia oară Olimpiada naţională de industrie textilă şi pielărie, ediţiile anterioare desfăşurându-se în 2008 şi 2011 la Liceul tehnologic "Gabor Aron" din Târgu Secuiesc, informează www.agrepres.ro.
"În luna februarie au avut loc olimpiadele judeţene din domeniile profesionale în urma cărora s-au calificat la faza naţională câte doi elevi, din clasele a XI-a şi a XII-a. Astăzi (marţi - n.r.) vor susţine proba scrisă de trei ore (...), iar joi proba practică. Ziua de miercuri e rezervată destinderii şi vom face o vizită de studii şi la o fabrică textilă din municipiul Târgu Secuiesc", a spus Marius Popescu.
Câştigătorii olimpiadei vor primi premii din partea sponsorilor şi, de asemenea, vor avea posibilitatea de a intra la facultate pe locuri rezervate. "Premiile vor fi surpriză, fiindcă Ministerul Educaţiei nu ne-a ajutat cu niciun ban pentru premii, doar pentru costurile de cazare şi masă, în rest nimic (...) Încercăm să ne descurcăm cu ajutorul sponsorilor, prietenilor, rudelor, fiecare cu ce a putut să contribuie pentru buna organizare şi încercăm să-i recompensăm pe aceşti elevi (...) Sunt unele facultăţi din ţară care asigură celor mai buni elevi oportunitatea de a intra direct la facultate pe baza acestor rezultate obţinute la fazele naţionale ale olimpiadelor", a afirmat Marius Popescu. Olimpiada se desfăşoară la Liceul tehnologic "Kos Karoly" din Sfântu Gheorghe, cu o veche tradiţie în industria textilă.
Inspectorul şcolar general, Kiss Imre, a amintit că industria textilă este ramura principală a economiei judeţului Covasna, în acest domeniu fiind oferite cele mai multe locuri de muncă, judeţul fiind supranumit şi "Valea pantalonilor" datorită numeroaselor fabrici de profil existente în zonă. El a menţionat că Inspectoratul Şcolar Judeţean pune accent pe dezvoltarea învăţământului tehnologic şi profesional, ce a avut o perioadă de declin la nivel naţional, considerând important ca tinerii, care nu vor să urmeze o facultate, să aibă o meserie la ieşirea din şcoală şi să-şi poată găsi un loc de muncă, iar în acest scop va stimula intensificarea legăturilor dintre instituţiile de învăţământ şi mediul de afaceri.