Ofrandă megalomană. Mănăstirea Cocoș, poleită cu aur de un milion de euro

Ofrandă megalomană. Mănăstirea Cocoș, poleită cu aur de un milion de euro

Lăcașul pentru călugări, din județul Tulcea, aflat la șase kilometri de comuna Niculițel, departe de civilizație, lângă o uriașă pădure de tei, ascunde un secret uluitor de scump

Biserica cea mare a Mănăstirii Cocoș este singura din România, poate chiar și din Europa, al cărui interior este pictat total cu mozaic pe fond din aur de 24 de karate, valoarea totală depășind suma de un milion de euro. O echipă de pictori din Iași a lucrat, în ultima perioadă, la înlocuirea picturii vechi și degradate de pe pereții interiori, cu mozaic placat cu foițe din aur, potrivit preotului Lazăr Movileanu. „Poate să reziste și mai multe mii de ani, poate, cât e biserica în picioare, nu se zgârie, nu se degradează ”, se mândrește slujitorul Domnului. Cu o sinceritate dezarmantă, ne povestește cât a costat restaurarea bisericii mari din Mânăstirea Cocoș. „Mozaicul s-ar putea să fie cam la 1.000 de metri pătrați, a costat 1.000 de euro metrul pătrat, să fie în total un milion de euro. Se poate verifica la Monetăria statului că e din aur de 24 de karate”.

Candelabru de 1.700 de kilograme

Ne puteți urmări și pe Google News

Cheltuielile pentru restaurarea bisericii sunt însă și mai mari. Noua catapeteasmă îți ia ochii, aurită și ea în întregime. „Catapeteasma e sculptată din lemn de tei de o echipă de la Bacău, iar foița de aur e pusă de o echipă de băieți de la Piatra Neamț. Foița de aur e de 24 de karate, din Germania. Catapeteasma, sculptura, pictura și foița de aur au costat în total 80.000 de euro”, explică preotul Lazăr. Policandrul și covoarele făcute la comandă, la Alba Iulia, sunt mai ieftine, 10.000 de euro. „Iar candelabrul, care are 1.700 de kilograme, a costat 22.000 de euro, fiind adus din Moscova. Acolo există un combinat, Sofrino, unde se fac toate obiectele bisericești. Și neam axat pe lucrarea din Moscova că lucrează mai bine decât grecii”.

FOTO: Aurul care strălucește pe sfinți e de 24 de karate

„Nu ne temem de hoți”

Câțiva turiști din Germania admiră, năuciți, bogăția din lăcașul de cult. „Nu ne temem de hoți, avem camere de supraveghere”, zâmbește preotul. Lucrările de restaurare ale bisericii cu hramul Sfânta Treime au fost aprobate de Patriarhia Româna. O parte din bani ar proveni de la „oameni de rând”, bisericoși. „Dar nu sunt donații mari, 10.000 până în 15.000 de euro, cât a dat fiecare. Sunt persoane care au donat ani de-a rândul. Că au văzut că s-a lucrat, au venit din Italia, Spania, Anglia, pe unde au lucrat și au dat, fii duhovnicești de-ai noștri, care mai veneau pe la biserică”. Preotul Lazăr Movileanu mărturisește însă că „ne-am înțeles cu cei care au donat să nu li se mai scrie numele pe perete și, astfel, omul se poate uita la sfânt”.

Resfințirea bisericii mari a Mănăstirii Cocoș va avea loc, la anul, de Florii, pe 4 iunie. La marele eveniment religios vor participa, pe lângă oficialități locale, sponsori, enoriași și înalte fețe bisericești în frunte cu Patriarhul Daniel.