OFERTĂ MACABRĂ: Cine îşi donează organele, primeşte un sicriu scump şi dricul la înmormântare

OFERTĂ MACABRĂ: Cine îşi donează organele, primeşte un sicriu scump şi dricul la înmormântare

Nu e nici o glumă. Reprezentanţii Spitalului Judeţean Suceava au anunţat lluni că au intrat în programul naţional de transplant de organe şi au la dispoziţie un buget de 60.000 d lei, care trebuie cheltuiţi până la finele lui 2014.

Directorul medical al spitalului de la Suceava, doctorul Tiberius Brădăţan, a anunţat că deşi statul nu plăteşte nimic donatorului sau familiei acestuia pentru organele prelevate, unităţile medicale pot să acorde anumite beneficii. Astfel, a explicat Brădăţan, spitalul suportă pentru donatori serviciul funerar, adică costul sicriului, estimat la 2500-300 de lei, şi asigurarea transportului la localitatea de domiciliu şi până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi viraţi direct către furnizori şi nu către rudele îndoliate.

Medicul Lavinia Ştreangă, membru al echipei de transplant de la Suceava, a transmis şi un mesaj la fel de original precum „oferta” făcută către donatori sau rudele acestora: „Nu-ţi lua organele în Rai. Dumnezeu nu are nevoie de ele”.

Doctorul Dorin Stănescu, cel care va coordona activitatea de transplant de la cel mai mare spital din judeţul suceava, a explicat că decizia de donare este a rudelor pacientelui aflat în moarte cerebrală, dar există şi posibilitatea ca potenţialul doritor să îşi manifeste această intenţie prin act notarial, urmând să fie înscris în bazele de date ale unităţii medicale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecţii grave.

Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă (bărbaţi -45 de ani, femei -40 de ani), în rest putem vorbi şi de donatori cu vârste înaintate.

„Ficatul se poate dona până la 90 de ani”, precizează medicii suceveni.

Săptămâna trecută s-a realizat la Suceava primul transplant, donatorul fiind o femeie în vârstă de 54 de ani, de la care s-au prelevat rinichii şi ficatul care au ajuns la doi pacienţi, unul din Iaşi, celălalt din Bucureşti.

„Biserica Ortodoxă şi-a dat acordul pentru transplant şi ne dorim ca după exemplul dat, săptămâna trecută, de acea familie de oameni simpli, să mai fie şi alţii care să procedeze la fel, să salveze vieţi. Şi, de ce nu, putem să ne gândim că astfel putem trăi în alte corpuri”, a precizat doctorul Dorin Stănescu.