Oamenii de știință speriați de creșterea „Zonei Moarte” din Ocean. Dispar total creaturile marine
- Dan Andronic
- 3 august 2021, 08:12
Un nou fenomen îi înspăimântă pe oamenii de știință implicați în evaluarea ecosistemelor oceanice. Au apărut în Ocean zone în care nu mai rezistă nimic, plantă subacvatică sau creatură marină.
Există o „zonă moartă” în creștere în Oceanul Pacific, unde nivelurile de oxigen au scăzut atât de scăzut încât totul din zonă fie a fugit, fie a murit, scrie Washington Post. O zonă hipoxică deosebit de mare din Oceanul Pacific atrage atenția experților preocupați de viitorul ecosistemelor oceanice în fața schimbărilor climatice.
Hipoxia e o stare patologică care presupune un aport insuficient de oxigen în organism. Poate apărea la nivelul întregului organism (hipoxie generalizată), sau la nivelul unui țesut (hipoxie tisulară).
O zonă hipoxică, denumită mai plastic o „zonă moartă”, este un fenomen în care nivelurile de oxigen din apă scad, făcându-o nelocuibile. Creaturile marine capabile să facă acest lucru vor încerca să fugă, dar cele care nu reușesc acest lucru vor dispărea împreună cu toată viața marină mai puțin mobilă.
În acest moment, zona hipoxică din apropierea Oregonului are o lățime de aproximativ 100 de metri, dar experții au declarat pentru The Washington Post că se așteaptă să crească, deoarece sezonul zonei hipoxice - în sine o nouă tendință climatică - este la apogeu spre sfârșitul verii.
Un monstru al schimbărilor climatice care crește
Savanții„Este unul dintre monștrii schimbărilor climatice din mare”, a declarat cercetătorul Universității de Stat din Oregon, Francis Chan. „Și asta pentru că apa pe care o obținem este mai scăzută în oxigen decât înainte”.
Într-un interviu dat în acest weekend, Chan a explicat că este îngrijorat că aceste orori subacvatice devin din ce în ce mai frecvente.
„Am putut vedea ce se întâmplă în mijlocul unei zone cu conținut scăzut de oxigen, am putut vedea stele de mare și castraveți de mare, crabi, care de fapt s-au sufocat și erau căzute pe fundul mării”, a spus el. „Din ce în ce mai mult, dovezile indică cu adevărat că schimbările climatice sunt un factor distrugător rapid.”
Turul Cimitirului
Este o problemă simplă de chimie faptul că apa mai caldă poate dizolva mai puțin oxigen, prezentând o perspectivă cumplită asupra oceanului, pe măsură ce temperaturile continuă să crească.
Chan a adăugat că experții nu sunt foarte siguri de impactul pe termen lung al diverselor zone moarte din Oceanul Pacific asupra sănătății sale ecologice generale. Dar, având în vedere că înrăutățirea schimbărilor climatice a făcut ca oceanele lumii să piardă o parte semnificativă din oxigenul lor în ultimele decenii, ne putem aștepta probabil să vedem zone moarte mai mari și mai frecvent, pe măsură ce mediul global continuă să se destrame.