Editura Evenimentul si Capital

Obama și Putin pun batista pe Ucraina. Nuland, trimisă ca „Pompier de serviciu”. La Kiev, miroase a „Revoluție în Revoluție”. De ce se tace greu în România?

Obama și Putin, la summit-ul G-20 de la Ankara, în septembrie trecut
Autor: | | 4 Comentarii | 14031 Vizualizari

Un șir de evenimente extrem de importante s-au petrecut în ultimele zile foarte aproape de granițele României, semnalând schimbări spectaculoase de macaz ale părților în „Chestiunea ucraineană”.

Uniunea Europeană a cerut Ucrainei să treacă peste neînțelegerile politice și să implementeze de urgență Acordul de la Minsk, pentru a reglementa conflictul cu Rusia.

Șeful diplomației britanice, Philip Hammond a declarat, luni, la o întâlnire cu miniștrii de Externe din țările UE:

„Înțelegem presiunile interne care se exercită asupra guvernului Ucrainean. Însă continuăm să-i reamintim obligațiile asumate la Minsk.”

O implementare grabnică a Acordului de la Minsk ar ajuta Kievul să câștige credibilitate pentru a risipi tot capitalul politic, dar și economic pe care Occidentul l-a investit în Ucraina, după Maidan, informează EurActiv.

Ucraina a primit aproape 10 miliarde de dolari în 2015, de la FMI și alte organisme internaționale pentru a-și consolida finanțele, răvășite de conflictul cu Rusia, dar și de corupție și management defectuos.

De aceea, miniștrii de Externe din UE au îndemnat Kievul să aplice de urgență reforme drastice, care să readucă economia pe linie de plutire.

Însă cea mai spinoasă prevedere a Acordului de la Minsk, și pe care Bruxelles-ul insistă ca regimul Poroșenko să o implementeze, o reprezintă modificarea Constituției, pentru a acorda un statut autonom regiunilor controlate de rebelii pro-ruși din Estul Ucrainei.

Președintele Poroșenko și aliații săi tergiversează de luni bune modificarea Constituției (văzută de mulți ca o victorie de facto a lui Vladimir Putin), de frica pierderii sprijinului popular și politic.

MISTERUL DE LA KALININGRAD

Apelul adresat Kievului vine la scurtă vreme după un eveniment politic, pe cât de interesant, pe atât de misterios.

După o vizită la Vilnius și aflată în drum spre București, Victoria Nuland, adjuncta secretarului de stat american, a făcut o escală-surpriză, vineri, la Kaliningrad, enclavă rusă între în zona de vest, situată ca un pinten între Lituania și Polonia.

Aici, ea s-a întâlnit, la reședința prezidențială Pionersky, cu Vladislav Surkov, consilierul cel mai apropiat al lui Vladimir Putin.

Întrevederea a avut loc cu ușile închise și a fost un adevărat maraton diplomatic: a durat 6 ore. Subiectul, potrivit purtătorilor de cuvânt de la Washington și Moscova, a fost situația din Estul Ucrainei și implementarea Acordului de la Minsk.

În rest, tăcere.

De aici, o puzderie de semne de întrebare: primul, de ce Kaliningrad?

„Kaliningrad a fost alegerea lor”, a explicat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Secretarului de Stat. Interesant este că Surkov, poreclit și „eminența cenușie a Kremlinului”, pentru marea influență de care se bucură pe lângă Putin, se află pe „lista neagră” a Bruxelles-ului și Washingtonului, fiindu-i interzis accesul în Uniunea Europeană și Statele Unite.

Kaliningrad avea deci avantajul că se afla aproape de Vilnius (de unde venea Nuland), aproape de granița NATO (pentru a-i conferi o „poziție de mijloc”), însă pe teritoriul Rusiei, pentru ca Surkov să nu fie nevoit să iasă din țară.

DOAMNA CU PRĂJITURI DE PE MAIDAN ȘI EMINENȚA CENUȘIE DE LA KREMLIN

În ceea ce privește întâlnirea diplomatului american cu o persoană aflată pe lista „proscrișilor”, același purtător de cuvânt Kirby a explicat senin:

„Nu există interdicții de întâlnire cu persoanele care sunt sub sancțiuni. El este persoana autorizată de guvernul lor pentru a realiza aceste discuții cu privire la punerea în aplicare a Acordului de la Minsk. A fost ales de guvernul rus pentru această întâlnire. La fel și noi, am ajuns la această întâlnire și am avut o discuție bună astăzi”.

În ceea ce o privește pe Victoria Nuland, nu trebuie uitat că aceasta a jucat un rol-cheie în „a doua revoluția portocalie” din Ucraina, care a răsturnat regimul pro-rus al lui Ianukovici.

V-o amintiți cum, în februarie 2014, împărțea prăjiturele și ceai fierbinte lângă baricadă, în cel mai sugestiv mesaj de sprijin al Occidentului pentru mișcarea din stradă?

În ceea ce-l privește pe Surkov, analiștii observă că acesta are două „fețe” asemenea lui Ianus: una, cea de promotor al proiectului „Noua Rusie”, care sprijină refacerea vechiului imperiu rus (în urma căruia a fost anexată Crimeea și se încearcă menținerea influenței Moscovei în Estul Ucrainei); a doua, de pro-occidental actual, susținând o reconciliere a Moscovei cu Occidentul și o dezescaladare a conflictului din Ucraina.

Așadar, atât Nuland cât și Surkov sunt actori principali pe scena ucraineană. Modul de organizare și misterul care continuă să învăluie întrevederea de la Kaliningrad demonstrează limpede importanța întrevederii.

CE FEL DE COMPROMIS?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate