Oamenii care i-au deschis lui Dan Condrea porțile spitalelor | DOSARUL HEXI PHARMA

Oamenii care i-au deschis lui Dan Condrea porțile spitalelor | DOSARUL HEXI PHARMA

Procurorii DNA urmează să audieze persoane importante din sistemul de sănătate

Parchetul General încearcă să afle cum a murit Dan Condrea, dacă a fost sinucidere sau accident, căci de omor nu poate fi vorba, după cum ne-a spus procurorul general Augustin Lazăr. La DNA, într-un alt dosar, se lucrează la ancheta privind Hexi Pharma și lanțul de firme patronat de Condrea și fosta soție, dar și afacerile în care s-au implicat Uliana Ochinciuc, fratele ei, Radu, precum și directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu.

Informațiile au curs gârlă, atât dinspre foști angajați ai lui Condrea, cât și de la martori audiați după moartea celui care a patronat firmele ce asigurau unor instituții ale statului substanțe dezinfectante.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Flori Dinu, directoarea Hexi Pharma, deținătoarea multor secrete FOTO: AGERPRES

Unele dintre informațiile ajunse la procurorii DNA ne-au fost împărtășite de surse credibile, iar verificările pe care le-am făcut au conturat începuturile a ceea ce avea să devină marea caracatiță din sistemul sanitar.

Cum a început afacerea Hexi Pharma

Istoria afacerii lui Dan Condrea începe la scurt timp după ce, în anul apărut Ordonanța privind achizițiile, devenită ulterior lege, care permitea spitalelor să încheie contrac- te directe. Pe lângă Hexi Farma (devenită ulterior Hexi Pharma), care cumpăra din străinătate dezinfectanții și-i îmbutelia, Condrea a gândit și înființat o întreagă rețea. A creat Unilab, laboratorul care făcea analize și certifica substanțele produse de Hexi Pharma. Firma Medical Cleaning vindea în toată țara produsele Hexi Pharma și le folosea la curățenie, deoarece încheia și contracte cu instituții de stat și private. E deja cunoscut faptul că în lanțul firmelor lui Condrea erau și niște companii off-shore, acolo unde sunt milioanele de euro care încearcă acum procurorii să le recupereze. spun că afacerile Hexi au început să capete avânt prin 2009. Tatăl lui Dan Condrea, farmacistul șef de la Spitalul Universitar, a apelat la vechiul prieten, primarul Sorin Oprescu, care la rândui i-a făcut intrarea lui Condrea junior la șeful Administrației Spitalelor, instituție intrată din 2008 sub umbrela Primăriei Capitalei. Așa a căpătat firma Medical Cleaning un sediu la câțiva metri de birourile Administrației Spitalelor. Și a prins aripi. Directoarea Flori Dinu – se spune – s-a lipit ca marca de scrisoare de directorul de atunci al Administrației Spitalelor, Marius Savu.

Cine l-a ajutat pe Dan Condrea

Marius Savu, susțin sursele EVZ, ar fi fost persoana care ar fi ajutat-o pe Flori Dinu, de-a lungul anilor, să încheie contracte cu spitale din toată țara. Domnia sa a fost în niște poziții cheie, care îi permiteau să facă acest lucru, dar urmează ca procurorii să stabilească în mod clar dacă acest lucru s-a întâmplat. Se știe că Marius Savu a plecat de la Administrația Spitalelor, devenind șef la CONAS, actuala Agenție Națională de Management a Calității în Sănătate (cea care acreditează spitalele), apoi, în 2012, a fost numit director la Agenția Națională a Medicamentului, o instituție de stat care reglementează o piață de miliarde de euro. De aici, la sfârșitul anului 2015, Savu a fost mutat la Institutul de Geriatrie „Ana Aslan”.

Dan Condrea nu putea săși dezvolte afacerile dacă nu avea și alți oameni care să-l protejeze și să-i faciliteze obținerea de contracte. Spre exemplu, să facă curățenie în sediile unor partide sau instituții de stat. Dar vom reveni asupra acestor aspecte.

Ce spune omul bănuit că a deschis ușile spitalelor pentru compania Hexi Pharma

Într-un dialog telefonic, Marius Savu a recunoscut că o cunoaște pe Flori Dinu, invocând că au avut sediul în același loc. „Atunci am făcut cunoștință cu dânsa, dar n-am avut nicio relație de afaceri cu dânsa”.

- EVZ: Hexi Pharma nu livra numai dezinfectanți pentru suprafețe, ci și TPI, definfectanții tegumentari, pentru piele. Ei n-au ajuns cu niciun produs la dumneavoastră niciodată, sub nicio formă?

- Marius Savu: Nu! La mine, la Administrația Spitalelor, niciodată!

Totuși, din postura de manager al Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Savu ar fi putut avea o legătură cu produsele Hexi Pharma. Din două motive: primul pentru că unii manageri de spitale au trecut în acte dezinfectanții Hexi ca fiind „produse farmaceutice”, iar al doilea pentru că aceasta livra și produse antiseptice destinate dezinfectării pielii.

„Toate produsele sunt avizate de Institutul de Sănătate Publică din Bucureşti din cadrul Ministerului Sănătaţii, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea cele destinate instrumentarului şi echipamentelor au fost avizate şi ca dispozitive medicale de către Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale, instituţie aparţinand tot Ministerului Sănătăţii”, arăta pagina oficială a Hexi Pharma. Or, acest Oficiu Tehnic face parte din Administrația Națională a Medicamentului, unde Marius Savu a fost șef.