O explicație a confl ictului Pro TV - Ponta: Pro TV, obligat să plătească datoriile șterse pe vremea lui Sârbu

O explicație a confl ictului Pro TV - Ponta: Pro TV, obligat să plătească datoriile șterse pe vremea lui Sârbu

Majoritatea parlamentară din jurul PSD a respins o ordonanță de urgență, emisă în 1999 de guvernul Radu Vasile, prin care societățile de media erau scutite de plata taxelor de reclamă și publicitate, precum și a majorărilor de întârziere aferente. Deși, teoretic, ordonanța viza întreaga presă, încă de la momentul emiterii s-a știut că principalul benefi ciar este Pro TV.

Ordonanța de urgență 16/1999 privind scutirea de la plata taxei de reclamă şi publicitate, precum şi a majorărilor de întârziere aferente a fost semnată de premierul Radu Vasile și contrasemnată de ministrul Finanțelor, Decebal Traian Remeș, și de șeful Departamentului pentru Administrație Locală, Vlad Roșca.

Potrivit ordonanței, „taxele de reclamă şi publicitate datorate (...) de către societăţile de presă, de radio şi de televiziune, precum şi majorările de întârziere aferente acestora, neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se scutesc de la plată”.

Datorii șterse pentru toate mass-media

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu era specificată nici datoria care urma să fie ștearsă și nici care sunt societățile beneficiare. Totuși, la acel moment, presa a relatat că Pro TV, pe atunci condus de Adrian Sârbu, este principalul beneficiar.

Potrivit evaluarilor din media, în 2005, datoriile totale ale Media Pro către stat erau de circa 100 de miliarde de lei vechi, adică puțin sub trei milioane de euro.

15 ani în stand-by

Ordonanța a ajuns o legendă vie în Parlament: timp de 15 ani s-a plimbat între Senat și Camera Deputaților, caz unic în istoria Legislativului de după 1989. Inițial, în 1999, majoritatea CDR a vrut să o respingă, dar, de fiecare dată când trebuia dat un vot final, acesta se amâna. În 2001, regimul Năstase a intenționat să o aprobe, dar, din nou, o decizie finală a fost amânată.

De altfel, un raport al Comisiei Europene din 2002 arăta că „Pro TV are datorii mari către statul român și a cerut autorităților române o reeșalonare a acestora, ceea ce face ca funcționarea canalului să depindă de bunăvoința autorităților române”. În 2005, o nouă tentativă de a se lua o decizie, o nouă amânare. Brusc, luna aceasta, pe 15 aprilie, majoritatea dominată de PSD adoptă raportul final, Opoziția preferând să se abțină.

Ieri, legea a ajuns la promulgare, la președintele Băsescu. Este neclar ce se va întâmpla cu datoriile șterse în 1999, dacă șeful statului promulgă legea de respingere. Potrivit Constituției României, ordonanțele de urgență intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

Articolul 115, alineatul 8, prevede că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”.

Pro TV se răzbună pe Ponta

Televiziunea cu sediul în Bulevardul Pache Protopopescu este cea care, după adoptarea legii de respingere a datoriilor, în 15 aprilie, a difuzat imaginile în care premierul Victor Ponta părea că se adresează ministrului delegat pentru Ape și Păduri, Doina Pană, cu apelativul „fă”. Mai mult, Pro TV a subtitrat imaginile cu textul: „Tu ce faci fă Doina, aici? Aveai chef de niște inundații?”.

Ulterior, atât Ponta, cât și Doina Pană au negat că ar fi fost folosit apelativul „fă”, dar nu au făcut nici un reproș Pro TV, singura televiziune care a difuzat acest mesaj. Deși președintele PSD nu a atacat niciodată Pro TV, cum a făcut cu nenumărate alte publicații care l-au criticat - B1 sau Evenimentul zilei, de exemplu - relația sa cu această televiziune a fost rece. Din mai 2012, Victor Ponta nu a mai fost prezent niciodată la emisiunea „După 20 de ani”.