Nuclearelectrica va continua să cumpere uraniu de la canadieni
- Teodora Cimpoi
- 6 decembrie 2016, 15:14
Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, va continua să cumpere octoxid de uraniu de la firma canadiană Cameco, însă ia în calcul ca procesarea acestuia să fie realizată de Compania Naţională a Uraniului (CNU), reiese dintr-un comunicat al companiei de stat.
De un an, Nuclearelectrica nu mai cumpără uraniu de la producătorul român, ci de la canadieni. Mai mult, pe ordinea de zi a a Adunării Generale a Acţionarilor din 9 decembrie, o temă supusă votului este anularea procedurii de realizare a studiului tehnico-ştiinţific şi juridic privind reorganizarea sectorului de exploatare şi prelucrare a minereului de uraniu şi producerea combustibilului nuclear.
Oficialii companiei au precizat astăzi, într-un comunicat, că studiul nu se mai poate realiza, întrucât CNU a refuzat semnarea contractului de consultanţă cu câştigătorul licitaţiei, etapă prevăzută în acordul de asociere semnat în prealabil între SNN şi CNU.
„În prezent, SNN îşi asigură necesarul de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2) pentru operarea celor două unităţi nucleare de la Cernavodă prin achiziţia de la unul din cei doi furnizori calificaţi de materie primă: CNU şi compania canadiană Cameco, calificată din anul 2008, pe baza criteriului preţului cel mai avantajos, în condiţiile pieţei şi cu respectarea legislaţiei aplicabile”, se arată în comunicat.
SNN mai precizează că, deşi a iniţiat în acest an două proceduri internaţionale de calificare de furnizori de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, acestea nu au condus la calificări suplimentare de furnizori în afara celor doi existenţi, din cauza lipsei de compatibilitate cu specificaţiile tehnice de produs dioxid de uraniu ale sucursalei SNN, Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti.
În condiţiile în care CNU se confruntă cu probleme financiare, „SNN va iniţia demersuri către autorităţile competente fie pentru identificarea unor posibilităţi concrete de colaborare cu CNU: de exemplu contract de procesare cu CNU - achiziţia de octoxid de uraniu (U3O8) s-ar putea realiza de către SNN din piaţă, iar prelucrarea acestuia în dioxid de uraniu (UO2) s-ar putea contracta de SNN către CNU, fie pentru dezvoltarea de noi capacităţi de prelucrare şi rafinare şi/sau modernizare a unor capacităţi existente de prelucrare şi rafinare din România”, se arată în comunicat.
Astfel, „SNN s-ar putea asigura în privinţa disponibilităţii pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu (UO2) conform specificaţiilor tehnice necesare pentru fabricaţia fasciculelor de combustibil nuclear de tip CANDU 6, cu atenuarea riscurilor de dependenţă faţă de un furnizor, simultan cu menţinerea strategică a unor relaţii de afaceri cu CNU în beneficiul ambelor părţi”, a conchis compania.