Nu mai plătește impozit pentru că și-a reabilitat termic casa
- Traian Deleanu
- 28 mai 2014, 00:06
Codul Fiscal modificat în 2011 prevede o facilitate de care multă lume nu știe: un sibian a cerut și obținut în instanță dreptul de a nu mai plăti vreme de șapte ani impozit pentru locuința reabilitată.
Avocatul Dragoș Târșia a fost primul care a anulat taxa auto, instituită de statul român, câștigând un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Acum el obține o nouă victorie împotriva statului: el a invocat o facilitate instituită de Codul Fiscal din 2011, prin care proprietarii locuințelor reabilitate termic sunt scutiți timp de șapte ani de plata impozitului.
Târșia a probat prin două audituri energetice, făcute înainte și după reabilitare, că locuința sa a trecut din clasa energetică D într-una superioară, B. Primăria Sibiu a refuzat, însă, să aplice scutirea de impozit prevăzută de alineatul (8) al articolului 286 din Codul Fiscal. „Au făcut o interpretare abuzivă a textului de lege, prin care au spus că legislativul local doar «poate» acorda această facilitate. Au interpretat legea ca un drept «potestativ» la îndemâna discreționară a municipalității”, explică avocatul. El și-a făcut dreptate în instanță, Curtea de Apel Alba dându-i câștig de cauză.
Nu devine o regulă
Pentru a-l scuti pe Târșia de impozitul de 10.402 lei datorat pentru perioada 2013 – 2019, Consiliul Local Sibiu va adopta în ședința de joi o hotărâre în acest sens. Hotărârea îl vizează doar pe avocat.
„Este vorba doar despre această speță. Direcția Fiscală duce astfel la îndeplinire această hotărâre judecătorească”, arată Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu. Prin urmare, ceilalți sibieni aflați într-o situație asemănătoare trebuie să apeleze tot la procese.
Cazul avocatului Dragoș Târșia poate crea un precedent spectaculos. Iată conținutul art. 286, alin 8 din Codul Fiscal: „Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri sau o reducere a acestuia pe o perioadă de minimum 7 ani, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie”.