Nomofobia, noua BOALĂ care afectează posesorii de TELEFOANE mobile

Nomofobia, noua BOALĂ care afectează posesorii de TELEFOANE mobile

"Nomophobia" (prescurtarea de la no-mobile- fobie), este o afecţiune care, potrivit psihologilor, afectează tot mai mulți tineri care se ataşează afectiv de telefoanele lor mobile.

Cei care suferă de această boală intră în sevraj când rămân fără smartphone, sunt pur şi simplu cuprinşi de panică sau disperare. În plus nu se pot concentra la job, nu sunt atenţi când poară o conversaţie şi îşi verifică febril telefoanele pentru a vedea dacă au vreo notificare, relatează Business Insider.

Unii oameni sunt convinşi că le sună telefonul, atunci când de fapt nu sună, suferind de aşa numitul sindrom de vibrație, simtom despre care cercetatorii spun ar putea fi un semn de dependenţă de tehnologie foarte grav.

Conform datelor de la Centrul de Cercetare Pew, 90% dintre americani au un telefon mobil, iar  58% dintre ei dețin un smartphone.

Unul din experţii clinicii de Psihiatrie de la Universitatea din Connecticut, Dr. David Greenfield, a explicat că atașamentul tinerilor pentru smartphone-ul este similar cu alte dependențe, în sensul că implică o dereglare de dopamină. Dopamina este un neurotransmitator care reglează funcţia de recompensă a creierului, adică catalizatorul ce îi motivează pe oameni să facă lucruri pentru care aşteaptă o răsplată.

De altfel doctorul Greenfield a fondat şi un centru destinat "toxicomanilor" de Internet și Tehnologie pentru a ajuta persoanele care devin sclavele tehnologiei să îşi găsească un echilibru.

"De fiecare dată când obține vede o notificare pe mobil, se înregistrează o creștere a dopamină", a precizat medicul, care a adăugat ne aşteptăm să găsim un mesaj de la o persoană dragă, un mail interesant.

"Nu știi ce mesaj prieşti şi nici când îl primeşti, ceea ce obligă creierul să rămană în alertă", a subliniat Greenfield.

Un sondaj american realizat, în toamna lui 2013, arată că 63% din respondenţi îşi verifică telefonul mobil pentru mesaje sau apeluri o dată pe oră, în timp ce 9% au spus că îş controlează telefonul la fiecare cinci minute.

Ne puteți urmări și pe Google News