Noi detalii în cazul hoților de BUNURI DE PATRIMONIU. Care e VALOAREA IMENSĂ a artefactelor găsite la PERCHEZIȚII

Noi detalii în cazul hoților de BUNURI DE PATRIMONIU. Care e VALOAREA IMENSĂ a artefactelor găsite la PERCHEZIȚII

Șapte persoane sunt cercetate în dosarul obiectelor de patrimoniu vândute în străinătate. Potrivit evaluatorilor, numai obiectele găsite în timpul perchezițiilor depășesc ca valoare 2,2 milioane de euro.

O rețea de traficanți de obiecte de patrimoniu cu valoare inestimabilă a fost destructurată, luni, de polițiști. Aceștia au vândut pe piața neagră mii de artefacte vechi de mii de ani, a căror valoare este imensă. Obiectele au ajuns în colecții  particulare ilicite din Franța, Germania și Austria, cu girul unui angajat al Muzeului Banatului din Timișoara, care deținea o funcție cheie în rețea.

Peste 100 de poliţişti, sub coordonarea Direcţiei de Investigaţii Criminale a I.G.P.R., au percgheziționat 15 locații din toată țara, vizând persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu bunuri culturale. Majoritatea perchezițiilor, 8 la număr, au avut loc în județul Timiș. unul dintre cei percheziționaț fiind Raoul Șeptilici, muzeograf specialist în numismatică și medalistică. Acasă la acesta, susțin investigatorii, s-a găsit ”un adevărat tezaur de obiecte susceptibile a fis sustrase din patrimoniul Muzeului Banatului”, arată sursele noastre, fiind de notorietate faptul că  instituția are probleme cu inventarierea obiectelor după ce a început șantierul de reabilitare a clădirii, acum câțiva ani.

Ancheta în acest caz a fost începută în urmă cu doi ani. Investigatorii au descoperit modul în care trafcanții intrau în posesia obiectelor de patrimoniu. Ei obțineau informații cu privire la siturile  la care efectuau săpături de descărcare arheologică specialiștii de la Muzeul Banatului, apoi mergeau în ascuns, noaptea, și săpau, iar obiectele descoperite erau ulterior vândute pe internet. Raoul Șeptilici este cel care le autentifica și le data, astfel încât obiectele să poată avea o valoare cât mai mare în tranzacții. ”În timpul perchezițiilor au fost descoperite adevărate tezaure constând în monede din epoca romană și preromană, dar și vase ceramice vechi de mii de ani”, au declarat surse din cadrul anchetei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă angajatul Muzeului Banatului, anchetatorii au depistat în rețea un polițist din cadrul Poliției Vrancea, acasă la care s-au găsit peste 2.000 de monede antice. Acesta acționa ca distribuitor / vânzător de artefacte. Un consilier local din Berzovia – Caraș Severin, Angel Truican, este și el implicat, anchetatorii stabilind că bărbatul era unul din săpătorii iliciți care intrau în siturle arheologice, alături de un consătean, Fernando Onea. În urma perchezițiilor au fost ridicate detectoare de metale, un topor din bronz, fragmente ceramic, vârfuri de săgeți și sulițe din metal și 2267 de monede dacice. Surse din rândul numismaților confirmă faptul că nicio monedă mai veche de Evul Mediu nu se vinde sub 1.000 de euro bucata, ceea ce indică un prejudiciu în acest caz de peste 2,2 milioane de euro.

”Acţiunea vizează 11 persoane cu vârste între 30 şi 60 de ani, bănuite că, în perioada ianuarie 2013 - aprilie 2014, ar fi deţinut şi comercializat prin reţeaua internet, piese arheologice susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural, care ar fi fost găsite în urma unor detecţii în situri arheologice situate în judeţele Timiş şi Caraş-Severin. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat”, arată Ionuț Bocancea, ofițerul de relații cu presa al Poliției Timiș. Toate persoanele depistate au fost audiate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. Cei șapte bărbați – doi din Caraș Severin și restul din Timiș sunt cercetați în stare de libertate și au primit interdicție de a părăsi țara.