NATO ar putea invoca Articolul 5 în urma unui ATAC cibernetic ca cel din Ucraina de acum 2 zile

NATO ar putea invoca Articolul 5 în urma unui ATAC cibernetic ca cel din Ucraina de acum 2 zile

NATO avertizează că atacurile cibernetice ar putea declanșa Articolul 5, în contextul recentului atac de acest tip, din Ucraina

Un atac cibernetic asupra oricărui stat membru va atrage Articolul 5 - clauza de apărare colectivă a NATO - alianța avertizând în acest sens după o lovitură asupra computerelor din Ucraina, care a paralizat ministerele și zeci de firme din Ucraina, înainte de a se răspândi în toată lumea, scrie The Telegraph.

Acest atac cibernetic de acum două zile se pare că era menit să provoace haos, nu să aducă profit autorilor săi. Oficiali ucraineni au arătat spre Rusia, care a mai fost acuzată de astfel de acțiuni, la Kiev.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că membrii alianței au căzut de acord anul trecut că poate fi invocat Tratatul Nord-Atlantic în același fel ca un atac militar convențial și a promis mai mult ajutor pentru a crește capacitatea de apărare în fața acestor atacuri, în Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atacul din mai și cel de săptămâna aceasta subliniază importanța apărării noastre cibernetice și exact asta facem”, a spus Stoltenberg, ieri, la Bruxelles.

„Ne pregătim mai mult, facem schimb de bune practici și tehnologie și lucrăm mult mai mult și mai apropiat cu aliații”, a spus el.

NATO ajută Ucraina în acest domeniu și a stabilit un fond pentru a finanța programe care să-i ajute pe ucraineni să-și îmbunătățească apărarea cibernetică. Vom continua să facem asta, este important”, a spus el.

Printre țintele lovite de atacul cibernetic, cu virusul Petya, s-au numărat o fabrică de ciocolată australiană, Cadbury’s, cel mai mare port din India, de pișdă. Virusul, cu numele Petya sau NotPetya oprește computerele care nu se mai pot deschide și cere 300 de dolari taxă pentru decriptarea documentelor înghețate.

Nu se știe exact cum s-a răspândit virusul. Kaspersky Lab, o firmă de securitate cibernetică din Rusia, a spus că a descoperit virusul pe un site al guvernului ucrainean care a fost lansat și folosit pentru distribuirea virusului, care se descarcă pe computere.

Miercuri, guvernul ucrainean a mai spus că atacurile au fost oprite și organizațiile afectate lucrează acum normal.