Editura Evenimentul si Capital

Ziua Drapelului. Tricolor uriaș, arborat în Secuime

Gabriel Oprea şi Mircea Duşa
Autor: | | 138 Comentarii | 12700 Vizualizari


Vezi galeria foto:

De ziua Drapelului Național, oficiali ai României, în frunte cu premierul interimar, Gabriel Oprea, au fost prezenți la un moment istoric: înălțarea celui mai mare tricolor din Secuime, așa cum este denumită zona ce cuprinde județele Harghita, Covasna și Mureș. "Patriotismul şi loialitatea naţională nu sunt simple vorbe, ci principii de viaţă", a declarat Gabriel Oprea, la începutul ceremoniei de la Miercurea Ciuc. În Capitală, începând de la ora 21.30, militarii vor participa la un marş cu Drapelul naţional - în lungime de aproximativ 50 de metri - şi torţe, pe traseul Piaţa Universităţii – B-dul. Regina Elisabeta – Piaţa Operei – Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Palatul Cotroceni – sediul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, a informat Ministerul Apărării Naţionale.

De ziua Drapelului Naţional, au fost organizate ceremonii publice de înălţare a Tricolorului de militarii mai multor garnizoane din ţară, în cooperare cu autorităţile locale.

În Bucureşti, ceremonia publică a avut loc la ora 10.00, în Piaţa Tricolorului (situată în proximitatea Palatului Cercului Militar Naţional) şi a fost organizată de Ministerul Apărării Naţionale, Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti şi Primăria Capitalei. În Piaţa Tricolorului militarii organizaţi voluntar în grupul „Invictus România”, au lansat o „provocare” publică privind respectul faţă de eroi şi Drapelul naţional. A onorat Tricolorul şi veteranul din cel de-Al Doilea Război Mondial, sublocotenentul în retragere Bogdan Ioan Petru, care a împlinit 90 de ani chiar pe 26 iunie, de ziua Drapelului Naţional.

Festivităţile de onorare a Tricolorului organizate în Bucureşti au continuat cu un concert în Parcul Carol I -susţinut de la ora 18.00 de Muzica Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar de la ora 21.30 militarii vor participa la un marş cu Drapelul naţional (în lungime de aproximativ 50 de metri) şi torţe, pe traseul Piaţa Universităţii – B-dul. Regina Elisabeta – Piaţa Operei – Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” – Palatul Cotroceni – sediul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
 
Cel mai mare tricolor din Secuime

De departe atenţia a fost atrasă de ceremonia organizată la Miercurea Ciuc, unde pe un catarg instalat în curtea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, înalt de 22 de metri, a fost înălţat cel mai mare Tricolor din Secuime, cu o suprafaţă de 28 de metri pătraţi, eveniment la care au participat premierul interimar al României, Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa, greii Armatei şi Poliţiei Române, primari din judeţele învecinate, deputatul de Covasna, lideri ai filialelor judeţene ale partidului condus de Gabriel Oprea, care este nu doar premier interimar, ci şi vice-prim-ministru pe probleme de securitate naţională.

Peste 1500 de persoane, români, dar şi secui, adulţi întoţiţi de copii, s-au adunat încă de pe la orele 11,15 la intersecţia bulevardelor Frăţiei şi Tudor Vladimirescu, din centrul reşedinţei judeţului Harghita, pentru a asista la momentul solemn al înălţării Tricolorului românesc, bucurându-se de spectacolul oferit de cei 450 de militari, poliţişti, pompieri şi jandarmi care au defilat pe toată lungimea Bulevardului Frăţiei. 

Tricolorul a primit onorul Gărzii de Onoare și a fost binecuvântat de un sobor de preoți.

Redăm, în continuare, discursul integral al premierului interimar al Guvernului României, domnul Gabriel OPREA:

”Onorăm astăzi Drapelul României – simbol al statului român național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Este o mare onoare și mândrie pentru mine ca în această zi de sărbătoare să particip, aici la Miercurea Ciuc, la ceremonia prin care așezăm la loc de cinste unul dintre simbolurile noastre naționale.

Ca militar, am un respect deosebit pentru valorile fundamentale ale statului român și, așa cum mă știți, niciodată nu voi ezita să afirm că interesul național unește un popor și dă forța unei națiuni. Prin cinstirea simbolurilor naționale, menținem vie energia noastră ca neam, pentru că de aici ne tragem puterea de a depăși greutățile și de a merge mai departe.

Actualul context geopolitic, provocările externe cărora România trebuie să le facă față, sunt tot atâtea motive pentru ca astăzi, fiecare dintre noi să dovedim atașamentul față de valorile naționale. Vă îndemn să reflectați la simbolistica drapelului național, la ce reprezintă acesta, la sacrificiu și credință, la trecut și viitor. Și să nu uitați că de fiecare dintre noi depinde cum construim acest viitor!     

Sărbători ca cea de astăzi ne ajută să cultivăm în propria conştiinţă respectul faţă de cei care ne-au lăsat cea mai importantă moștenire: România! Respect pentru jertfa românilor căzuți pentru apărarea teritoriului național, aici, în Transilvania, și pretutindeni în lume! Respect pentru sacrificiul celor căzuți la Revoluția din anul 1989 pentru a ne reda demnitatea! Respect pentru toți cei care, îmbrăcând haina militară, apără interesul național al românilor în țară sau în teatrele de operații din lume!

Ca român, ca om format în sistemul militar, am adânc înrădăcinată în suflet credința că patriotismul și loialitatea față de valorile naționale nu sunt simple vorbe, ci principii solide de viață. Îi apreciez în mod deosebit pe oamenii care își ţin cuvântul dat, pe cei care apără instituțiile fundamentale ale statului român dincolo de interesul personal, dar mai ales pe cei care, prin faptele lor, garantează viitorul acestei țări.  

În egală măsură cred că numai împreună, indiferent de religie, etnie sau orientare politică ne putem servi țara, putem proteja cetățenii, arătând că suntem români adevărați și cetățeni europeni deopotrivă!

Vreau să felicit polițiștii din județul Harghita pentru demersul de a înalța la sediul inspectoratului cel mai înalt Drapel de aici din județ cu sprijinul militarilor din Ministerul Aparării Naţionale cărora le mulțumesc. Mulțumesc, de asemenea, tuturor instituțiilor și autorităților locale care au făcut posibil acest eveniment.

Instituțiile statului sunt ancorele pe care se sprijină un stat democratic şi, într-o țară modernă, cum este România, acestea sunt primele chemate să promoveze și să apere simbolurile naționale.

Am deplină încredere că toți membrii sistemului de apărare, ordine publică și siguranţă națională își vor face cu credință și patriotism datoria față de Drapel, români și România. Așa să ne ajute Dumnezeu!”.

Toată floarea cea vestita a Internelor şi a Ministerului Apărării Naţionale - de la simpli poliţişti şi soldaţi până la generali, şefi de arme, inclusiv şeful Statului major al armatei, generalul Bogdan Ciucă - s-a adunat pentru a onora Tricolorul. Premierul interimar Gabriel Oprea a sosit la ora 12, moment în care Garda de Onoare a Ministerului de Interne şi a Ministerului Apărării Naţionale va da salutul Tricolorului românesc.

Printre cei care au considerat mai mult decât necesar, chiar o datorie faţă de strămoşii care şi-au dat sângele şi viaţa pentru patria noastră, să fie prezenţi se află nu doar ministrul Apărării Naţionale Mircea Duşa, ci şi şeful Statului Major al Armatei, generalul Bogdan Ciucă, secretarul de stat, generalul de Justiţie Ilie Botoş şi secretarul de stat Petre Tobă.

Totodată, la ceremonie se află prezenţi şi copii, îmbrăcaţi în costume populare, însoţiţi de pefagogi şi de un sobor de preoţi, condus de episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei.

De ce la Miercurea Ciuc? PS Andrei: "O chemare la pace, bună înţelegere, armonie, pentru toată populaţia judeţului, indiferent de naţionalitate"

“Din 1848, această icoană vie a neamului românesc, astăzi în municipiul Miercurea Ciuc este arborat în duh de sărbătoare. Este cea mai frumoasă sărbătoare, când cler şi popor ne închinăm în faţa drapelului şi ne rugăm bunului Dumnezeu să dăruiască pace între popoare”, a declarat, în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", PS  Andrei. "De ce la Miercurea Ciuc? Am spus şi repet, a fost o chemare la pace, la bună înţelegere, la armonie, pentru toată populaţia judeţului, indiferent de naţionalitate. Pentru toţi aceştia ziua de azi a fost ca o zi de Paşti!", a declarat episcopul Andrei, traducând, în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, semnificaţia organizării ceremoniei de la Miercurea Ciuc şi a defilării pe bulevardul Frăţiei.

Până acum, cel mai mare drapel românesc din această zonă a Transilvaniei era cel de la Tulgheș, tot în județul Harghita, arborat, anul trecut, în prezența ministrului Apărării Naționale, Mircea Duşa.

Klaus Iohannis: Tricolorul reprezintă liantul generaţiilor de români care au contribuit la construcţia României

Șeful Guvernului României a transmis și un mesaj emoționant, ocazionat de însemnătatea Zilei Drapelului național: „În inima fiecărui român, dovedirea atașamentului față de valorile naționale trebuie să ocupe un loc aparte, mai ales acum, în zilele noastre când provocările externe sunt de natură a știrbi, poate, însemnătatea lor.

Traian Băsescu: Este ziua celui mai important simbol naţional, DRAPELUL

Ca prim-ministru interimar, ca viceprim-ministru pentru securitate națională, consider că în instituțiile statului român trebuie să ne aplecăm mai mult asupra valorilor naționale, pentru a nu uita cine suntem şi încotro vrem să ne îndreptăm. Încurajez organizarea de ceremonii pentru recunoașterea publică a tuturor celor care au dat dovadă de eroism sub culorile drapelului național, dar și pentru comemorarea militarilor care și-au sacrificat viața în misiunile încredințate de țară.

Pentru aceste trei culori  - roșu, galben și albastru, militarii români s-au jertfit, pe câmpul de luptă sau în teatrele de operații, apărând democrația și libertatea de care cu toții ne bucurăm astăzi, iar pe aceștia noi cei de acasă îi onorăm și îi cinstim.

Drapelul țării ne reamintește tuturor în fiecare zi, că patriotismul nu trebuie să fie ca o haină de sărbătoare, pe care o îmbrăcăm de câteva ori pe an. Patriotismul este o stare de spirit, o atitudine permanentă cu care toți suntem datori României.

Drapelul tricolor a fost martorul devenirii noastre ca stat şi ca naţiune. Dar în egală măsură, el este reperul pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când privim spre viitor. Tricolorul este dovada unităţii pe care trebuie să o păstrăm. Este dovada curajului şi a spiritului de sacrificiu care trebuie să ne însufleţească atunci când ne construim viitorul. Însă, mai important decât atât, tricolorul este legământul pe care fiecare generaţie, inclusiv noi, îl facem pentru apărarea ţării şi a credinţei strămoşeşti.

Fiecare dintre noi este parte a istoriei și suntem cu toții datori să cinstim simbolurile identității noastre naționale.

În numele Guvernului României și al meu personal le mulțumesc tuturor românilor care contribuie, prin performanțele lor, la promovarea valorilor țării noastre în lume.

La mulți ani, Tricolor! La mulți ani, România!

Așa să ne ajute Dumnezeu!”
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate