Miturile istorice ale românilor: Manualele alternative

Miturile istorice ale românilor: Manualele alternative

Următorul episod al serialului „Miturile istorice ale românilor”, ce va fi publicat, mâine, în ediția tipărită a „Evenimentului zilei” sub semnătura lui Alex Mihai Stoenescu , este dedicat manualelor alternative.

 Problema introducerii manualelor opționale în România și a „scandalului manualelor alternative” a evoluat ca o afacere comercială, ca o decizie politică prin intermediul Ministerului Educației și ca o dezbatere publică, politică și jurnalistică, în absența cunoașterii și înțelegerii cauzelor și motivațiilor exis tenței manualelor op ționale, în sine, în Europa occidentală.

În 1999, când a izbucnit „scandalul manualelor alternative”, România nu era membră a Uniunii Europene, dar atunci s-a construit mitul post-comunist că integrarea este condiționată de introducerea în școli a manualelor „alternative”. Problema modificării conținutului manualelor școlare de istorie după 1989 a implicat schimbarea concepției despre predarea istoriei naționale și universale, compunerea unor noi programe de învățământ și trecerea de la manualul unic la manualele opționale.

Ne puteți urmări și pe Google News