“Mită la CFR Călători”. Amenințările afaceristului -șpăgar: “Tu-mi dai mie comenzi de zece mii de lei?! Mă simt umilit în ultimul hal! Ne-ntâlnim, îmi dai totu’ înapoi și gata!”
- Ionel Stoica
- 12 aprilie 2015, 10:24
Omul de afaceri George Didilă a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a mituit trei şefi din CFR Călători pentru ca firmele sale să obţină comenzi de la companie pentru produse care nu erau necesare, aveau preţuri supraevaluate şi chiar nu erau certificate în domeniul siguranţei feroviare. Alături de cei patru, au fost trimişi în judecată şi 11 foşti şefi de depouri CFR Călători, care au făcut comenzile pentru bunurile respective.
Printre cei trimiși în judecată: Teodor Alexandru Gavriş, fost director de tracţiune la CFR Călători, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, Gabriel Protopopu, fost director general adjunct şi ulterior consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului la CFR Călători, pentru luare de mită, trafic de influenţă, instigare la folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, instigare la abuz în serviciu, complicitate la dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, şi Daniel Cosmineanu, fost şef al Biroului Aprovizionare din CFR Călători - Depoul Cluj, pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare de mită şi abuz în serviciu.
"Evenimentul zilei" vă prezinte detalii inedite din rechzitoriul procurorilor DNA din acet caz. Astfel, potrivit DNA, la data de 6 iunie 2014, Didilă s-a întâlnit cu Gavriş în gara din Constanţa, unde i-a remis suma de 35.000 de lei, iar la scurt timp de la acea întâlnire societatea comercială reprezentată în fapt de acesta a început să primească comenzi de livrare produse de la depourile din ţară. Cei doi au stabilit să nu-i aduc la cunoștință de mită lui Protopopu.
Amenințări pe sms: „Ma vad cu GABI si ii tot”
Întrucât comenzile făcute de către unele depouri până la acea dată, respectiv depourile Timişoara, Arad şi Piteşti, erau de valori mai mici decât înţelegerea avută, iar Gavriş nu răspundea apelurilor lui Didilă , la data de 17 iulie 2014, ora 11:52, ultimul îi transmite un mesaj text cu următorul conţinut, aşa cu rezultă din procesul verbal:
„o sa te caut la birou s~ai lui GABI ce am făcut pt. tine și altele, pentru că vad ca mai luat de prost pt. că sunt prea bun cu tine, de ce nu îți respecți cuvântul dat, dar nu ai cum pt. că așa ești tu îți place să plimbi lumea pe drumuri si săi calci în picioare, ști ce e mai rău că tu mă confuzi cu pitici aia, faci o greșeală enormă că nu vrei să discuți cu mine, eu îți propun să ne întâlnim și să ne rezolvam problemele pe cale amiabila pt. că deja miroase urât, sună urgent că sunt f supărat.”În aceeaşi zi, respectiv 17 iulie 2014, la ora 12:27, Didilă i-a comunicat lui Gavriş, tot prin intermediul unui mesaj text, faptul că îi va spune toate detaliile anterior menţionate ilui Protopopu Gabriel Telu: „Ma vad cu Gabi si ii tot.”
"Ne-ntâlnim, îmi dai totu’ înapoi și gata!"
Urmare a celor două mesaje Gavriş şi Didilă au purtat la data de 17 iulie 2014, ora 12:29, o conversaţie telefonică din care reiese că Didilă îi solicită directorului Direcţiei Tracţiune restituirea sumei de bani remisă cu titlu de mită:
Teodor Alexandru Gavriş: Păi cum, mă, tu după cum îmi vorbești, în felul în care-mi vorbești…
George Didilă: Da, mă, da’ tot tu ești cu gura mare? Păi tu-ți bați joc de mine?!
Teodor Alexandru Gavriş: Chiar mă superi rău de tot! Tu-ți bați joc de mine!
George Didilă: Nu! Fii atent! Auzi! Ne-ntâlnim, îmi dai totu’ înapoi și gata!
Teodor Alexandru Gavriş: Nu te înțeleg, mă. Nu înțeleg ce ai zis.
George Didilă: Nu-nțelegi?! Băi, nu-ți bați tu joc de mine! Eu sunt…eu nu sunt mucioșii ăia care ți-ai bătut joc de ei!
Teodor Alexandru Gavriş: Ascultă-mă ce-ți spun! Ne vedem mâine și gata, terminăm cu totul! Nu mai…
George Didilă: Terminăm cu tot bâlciul! Te rog frumos, da?!
Teodor Alexandru Gavriş: Tu nu știi, tu n-ai răbdare, nu ai nimic.
George Didilă: Tu-mi dai mie comenzi de zece mii de lei?!
Teodor Alexandru Gavriş: Ce, mă? Băi…
George Didilă: Ce comenzi îmi dai tu mie, mă?! Îți bați…băi, da’…bă, tu ești om serios?!
Teodor Alexandru Gavriş: Bă, tu nu gândești, mă. Gata!
George Didilă: Ce să gândesc, omule?!
Teodor Alexandru Gavriş: Chiar nu gândești! Băi, gata! Gata!
George Didilă: Gata! S-a terminat! Nu amâni! Mâine ne vedem și gata!
Teodor Alexandru Gavriş: Mâine ne vedem și gata!
Din cuprinsul acestei discuţii reiese şi faptul că Didilă era nemulţumit de cuantumul relativ scăzut al comenzilor înaintate de către depouri, în contextul în care, anterior, în data de 6 iunie 2014, i-a remis lui Gavriş T suma de 35.000 de lei ca avans a foloaselor promise cu ocazia întâlnirii de la restaurantul Tasty Fish, condiţii în care suma de 35.000 de lei reprezenta în fapt un procent mult mai mare, raportat la valoarea cumulată a comenzilor atribuite în fapt de depouri, decât procentul de 15% stabilit iniţial. Din verificările efectuate de procurorii DNA cu privire la rulajul contului al SC Ecomet West SRL rezultă că în data de 5 iunie 2014 în cont a intrat suma de 27.500 lei, care în aceeaşi zi a fost retrasă de către Didilă Ion. Acesta în mod curent după retragerea unor sume de bani din conturile societăţii le punea la dispoziţia lui Didilă George.
Didilă a recunoscut șpaga
Potrivit rechizitoriului DNA, toate aceste probe se coroborează şi cu declaraţia inculpatului Didilă George care a adus la cunoştinţa organelor de urmărire penală remiterea sumei de 35.000 lui Gavriş în gara din Constanţa, cu ocazia unei întâlniri avute cu acesta. De asemenea, tot din declaraţia lui Didilă George că la sfârşitul lunii august 2014, a luat legătura cu Gavriş pentru a-i solicita să îi contacteze pe şefii depourilor aflate în subordine, în vederea efectuării plăţilor produselor livrate, însă întrucât cel din urmă i-a comunicat că situaţia se va rezolva într-o săptămână sau două, Didilă i-a cerut restituirea unei părţi din suma de 35.000 de lei, urmând ca în momentul în care unităţile societăţii feroviare vor efectua plăţile să îi dea înapoi lui Gavriş. După o scurtă perioadă de timp cele două persoane s-au întâlnit în faţa stadionului Dinamo, Gavriş înmânându-i lui Didilă George suma de 4.000 lei.
Gavriș a spus că este vorba de un împrumut
Parţial şi Gavriş a recunoscut în declaraţia sa din data de 31 martie 2015, că s-a întâlnit cu inculpatul Didilă George în zona indicată, precum şi solicitarea acestuia de a-i da cu titlu de împrumut o sumă de bani, căreia, după cum susţine acesta, nu i-a dat însă curs.
Infracţiunea de luare de mită săvârşită de către Gavriş, sub forma unui procent din sumele facturate de către depourile aflate în subordinea sa rezultă şi din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice dintre Gavriş şi Didilă . Astfel, după primirea fiecărei comenzi de furnizare scule, Didilă i-a comunicat directorului Direcţiei Tracţiune cuantumul acesteia. Acest lucru se întâmpla tocmai pentru ca inculpaţii să ţină evidenţa sumelor ce trebuiau remise, respectiv primite cu titlu de mită.
Relevant în acest sens este procesul – verbal de redare a convorbirii din data de 25 august 2014, ora 16:28, când Didilă îi comunică lui Gavriş valoarea comenzii primite de la Depoul Suceava:
George Didilă: Ăsta de la Suceava mi-a trimis.
Teodor Alexandru Gavriş: Da? Bine!
George Didilă: Şaişpe mii…
Teodor Alexandru Gavriş: Bine.
De asemenea, în acelaşi sens, al comunicării valorii comenzii, este şi convorbirea purtată în data de 13 august 2014, ora 10:22:
Teodor Alexandru Gavriş: Da. Am auzit că vineri ți-a dat o comandă Clujul, a doua.
George Didilă: Da! O să ți-o arăt. Nu sunt toate la mine? Am ceva de ascuns?
Teodor Alexandru Gavriş: Nu, de-asta zic. Când ne vedem?”
Tot din acest motiv, respectiv al faptului că mita fusese stabilită ca procent din valoarea relaţiei comerciale, în situaţiile în care comenzile făcute de către depouri erau cu mult mai mici decât suma de 20.000 lei (fără T.V.A.) stabilită în data de 19.05.2014, Didilă îi contacta fie pe Gavriş, fie pe l Protopopu, manifestându-şi nemulţumirea şi solicitându-i intervenţia pentru mărirea valorii comenzilor.
Din procesul verbal de redare a convorbirii telefonice din dat 16 iulie 2014, ora 12:18, reiese că Didilă este extrem de nemulţumit de nerespectarea înţelegerii referitoare la suma stabilită pentru fiecare comandă în urma întâlnirii de la restaurantul Tasty Fish din data de 19.05.2014:
George Didilă: Eu nu mai înțeleg nimic, scuză-mă că apelez la tine, dar n-am ce să fac, cu cine să vorbesc. Mă simt umilit, mă simt în ultimul hal pentru că eu primesc de la Arad comenzi de unșpe mii de lei! Ce înseamnă asta, domnule? Nu pot să scot nici măcar carburantul până acolo. Se comandă câte o bucată, ce e aia? Și v-am rugat și eu să îmi dați și mie banii ăia și nu îmi dă nici banii ăia, nimica toată?
Gabriel Telu Protopopu: Vă dă astăzi, vă dă.
George Didilă: Unde îi dă, domnule, că azi e miercuri. De luni tot am zis că îi dă, că îi dă, când îi dă? Nu pe bune, sunt foarte supărat, sunt foarte, foarte supărat. Asta se numește bătaie pe față de joc! Deci bătaie pe față de joc! Asta nu se poate așa ceva! Este strigător la cer! Ce face omul ăsta? Scuză-mă de expresie, mă … (n.n. limbaj trivial) în ele de comenzi, nu mai fac nimic. Nu e posibil așa ceva? Chiar nu îi este un pic de rușine lu` omu` ăsta?
Gabriel Telu Protopopu: Hai că vorbim mâine!
George Didilă: Dar omul ăsta chiar calcă pe cadavre? Cine crede că sunt eu? Maimuțoii ăia cu care a lucrat până acum cu ei?
Gabriel Telu Protopopu: Hai că vorbim mâine.
George Didilă: Mâine vreau să ne vedem neapărat. Ori e albă, ori e neagră. Nu mai vreau să continuu cu omul ăsta. s-a terminat, nu mai!”
Din declaraţia lui Darău Călin Ovidiu, şeful Depoului Arad rezultă că în data de 16 iulie 2014 a fost chemat de Gavriş la sediul central ocazie cu care directorul i-a comunicat că achiziţia de scule se va face de la societatea comercială care are în titulatură cuvântul „VEST”. Potrivit procurorilor, din procesele verbale de redare a convorbirilor telefonice purtate în data de 16 iulie 2014, reiese că situaţia a fost remediată, Depoul Arad înaintând o nouă comandă al cărei cuantum era apropiat de suma maximă de 20.000 lei.
Potrivit DNA, din probele administrate în cauză rezultă că toate demersurile efectuate de către Gavriş Teodor Alexandru în interesul lui Didilă George la nivelul societăţii feroviare au fost făcute ţinând cont şi de propriul său interes, respectiv acela de a obţine din activitatea infracţională o sumă de bani cât mai mare.