Misteriosul proprietar al celei mai mari reședințe private londoneze. Un miliardar rus a cumpărat un palat sub care ca să-și îngroape fabuloasa avere

Misteriosul proprietar al celei mai mari reședințe private londoneze. Un miliardar rus a cumpărat un palat sub care ca să-și îngroape fabuloasa avere

Se spune că are măreția Versailles-ului: 65 de încăperi, din care 25 de dormitoare și uriașă sală de bal de 21 metri lungime și peste șase metri înălțime. Se mai spune că numai pictarea și decorarea tavanului acestei grandioase încăperi ar fi durat peste șase luni. Este cea mai mare reședință privată din Londra, ridicată pe la 1913 de un nobil englez, în centrul unui teren de peste două hectare. A fost cumpărată în 2008 de un misterios miliardar care investește săptămânal două milioane de lire sterline în refacerea acestei fabuloase proprietăți.

Are trei etaje, camere pentru masaj, sală de gimnastică și piscină de dimensiunea bazinelor olimpice. După terminarea lucrărilor de reamenajare, valoarea Witanhurst-ului, cea mai mare reședință privată londoneză după Palatul Buckingham, ar putea fi de peste 300 milioane de lire sterline.

Noii proprietari au cumpărat-o prin 2008, într-o stare deplorabilă,  motiv pentru care  au plătit „doar” 50 de milioane de lire sterline. Identitatea acestora a rămas însă învăluită în mister. Prețul de achiziție a fost plătit de Safran Holdings, un offshore din Insulele Virgine Britanice. Pentru că nimeni nu știe sau nu vrea să lămurească misterul, nenumărate zvonuri circulă de ani de zile pe seama proprietarului. Ba că ar fi Elena Baturina, cea mai bogată femeie din Rusia, ba că ar fi Iuri Lujkov, fost primar al Moscovei etc, la un moment dat speculându-se chiar că proprietarul ar fi însuși Vladimir Putin, președintele rus.

Ed Caesar, un scriitor britanic, susține că ar fi descoperit răspunsul: Witanhurst a fost cumpărat de Andrei Guriev, (foto jos) numărul 28 în topul celor mai bogați oameni din Rusia, a cărui avere se ridică la 2,6 miliarde de lire sterline (3,8 miliarde dolari) și care ar pregăti în taină un refugiu pentru familia sa, în afara granițelor țării, scrie dailymail.co.uk.

Ne puteți urmări și pe Google News

O familie de ruși extrem de discretă și care își păzește cu strășnicie viața privată. Se știe doar că soția lui Guriev, Evghenia, deține o impresionantă colecție de mașini de lux, care include două Rolls-Royces, unul achiționat de la legendarul solist britanic Elton John. Se mai știe că nora Valeria, soția lui Andrei Guriev jr, a studiat la Londra, la College of Fashion, și că la un moment dat a postat pe Instagram o fotografie sexy, sub care a scris „Sunt prea drăguță ca să muncesc”. Și cam atât!

Ed Caesar precizează pentru The New Yorker că s-a documentat atent și a reușit să descâlcească ițele unei încurcate filiere care l-ar fi dus la Guriev. Toți marii oligarhi fac asta: își transferă, discret, o parte importantă din avere în afara granițelor patriei. Oficial, Guriev nu deține nicio o proprietate în vreun stat străin. Corect, spune Ed Caesar. Dar cum se face că miliardarul rus a vizitat Witanhurst-ul cu doar câteva zile înaintea vânzării din 2008?, se întreabă el retoric. În plus, se știe că Guriev navighează cu un superiaht, Alfa Nero, evaluat la peste 60 de milioane de lire sterline. Și ce să vezi?! Nici iahtul nu este al său!

Ed Caesar mai spune că, potrivit unui constructor angajat pentru amenajarea Witanhurstului – construit între 1913 și 1920 de către sir Arthur Crosfield, baronet, moștenitor al unei înfloritoare afaceri cu săpunuri și lumânări, impresionantul conac a fost înnobilat de vizitele unora dintre cei mai importanți oameni din regat – de la sfârșitul anului trecut, aproape două milioane de lire sterline sunt alocate săptămânal pentru realizarea unui proiect grandios. Acesta ar viza nu doar repararea și renovarea vechiul edificiu, ci construirea unui orășel subteran, cu săli de cinema, baruri, piscină, sală de jocuri etc, după cum rezultă din proiectul aprobat de Consiliul local pentru Safran Holdings.

Spre deosebire de Crosfield care a ridicat Witanhurst ca să facă paradă cu averea sa, organizând turnee de tenis în văzul lumii, pe Gurievi nu pare să-i intereseze așa mult ce se află la suprafață. Grosul banilor se duce în „pământ”. Pentru Gurievi, spune Ed Caesar, Witanhurstul va fi înainte de toate refugiu și locul în care își vor îngropa o parte importantă a fabulosei lor averi.