Editura Evenimentul si Capital

Mircea Sandu şi Mitică Dragomir, scoşi "basma curată" de o decizie a CCR. Motivele pentru care instanţa i-a ACHITAT

Autor: | | 1 Comentarii | 865 Vizualizari

Fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, au fost achitaţi definitiv în dosarul dezafilierii FC „U” Craiova deoarece nu erau funcţionari publici, aşa cum cere Curtea Constituţională în cazul abuzului în serviciu, iar prin deciziile luate nu au încălcat vreo lege, arată magistraţii în motivarea deciziei.

„În cazul inculpatelor persoane juridice FRF şi LPF, pe de o parte nu este îndeplinită cerinţa esenţială a infracţiunii privind existenţa unui raport de serviciu în baza căruia acestea să exercite vreo atribuţie de serviciu, iar, pe de altă parte, nu sunt îndeplinite condiţiile de incriminare impuse de art. 297 Cod penal, în lumina deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016 privind prevederea prin legislaţia primară a unei atribuţii de serviciu şi, respectiv, îndeplinirea prin încălcarea legii a unei atribuţii de serviciu, Curtea va dispune achitarea fiecăreia dintre aceste două persoane juridice sub aspectul săvârşirii de abuz în serviciu”, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti, potrivit News.ro.

Cu referire la Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu, judecătorii spun că ei „nu pot fi încadraţi în niciuna dintre definiţiile legale ale noţiunii de funcţionar public reglementate în sensul legii penale” şi că „îndeplineau fiecare o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane juridice, aspecte care conduc la reţinerea în sarcina fiecăruia dintre inculpaţi a calităţii de funcţionar”.

„Instanţa de control constituţional a introdus două condiţii ce trebuie îndeplinite cumulativ, pentru a fi întrunite condiţiile de tipicitate în cazul infracţiunii de abuz în serviciu, respectiv atribuţia de serviciu în exercitarea căreia se află făptuitorul şi pe care acesta o încalcă sau nu o îndeplineşte, trebuie să fie prevăzută expres de lege, iar actul îndeplinit în exercitarea atribuţiilor de serviciu să încalce o dispoziţie cuprinsă în legislaţia primară”, se mai arată în motivare.

În 15 iunie, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost achitaţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, în dosarul excluderii din FRF a clubului FC Universitatea Craiova, patronat de Adrian Mititelu.

În 13 iunie 2016, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi la plata în solidar cu FRF şi LPF la plata a peste 1,8 miliarde de lei către partea civilă

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X