Ministerul Justiției are un punct de vedere despre abuzul în serviciu din dosarul fostei soții a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana

Ministerul Justiției are un punct de vedere despre abuzul în serviciu din dosarul fostei soții a lui Liviu Dragnea,  Bombonica Prodana

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat astăzi că o direcţie din cadrul ministerului pe care îl conduce a întocmit punctul de vedere al Guvernului în ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate referitoare la pragul pentru abuzul în serviciu, invocată de Bombonica Prodana, fosta soţie a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor la DGASPC Teleorman.

Întrebat dacă punctul de vedere al Guvernului privind excepţia de neconstituţionalitate invocată de Bombonica Prodana a fost întocmit de Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a răspuns: "Da. (...) De către colegii noştri, nu le fac eu punctele de vedere. Avem o direcţie care se ocupă cu aşa ceva".

Ministrul Justiţiei a explicat ipotezele privind admisibilitatea excepţiilor de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu.

"O ipoteză care a fost rezolvată de CCR prin Decizia 405. Există o jurisprudenţă şi, după lege, după articolul 29 din Legea 47, că, atunci când o problemă de drept e rezolvată de Curtea Constituţională a României (CCR) prin admiterea excepţiei, ori de câte ori vine altcineva şi critică acelaşi text de lege din aceeaşi perspectivă, excepţia devine inadmisibilă. Prin urmare, prin Decizia 405, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate cu privire la sintagma 'îndeplineşte în mod defectuos'. Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă. Dacă, un autor de excepţie critică aceeaşi lege, acelaşi articol din altă perspectivă, cum este de exemplu în cazul la care faceţi referire, atunci nu mai este competenţa nici a Ministerul Justiţiei, nici a Guvernului, este competenţa exclusivă a CCR. Prin urmare, dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă, dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exclusivă a CCR care va stabili că trebuie sau că nu trebuie", a spus Tudorel Toader, la Palatul Parlamentului, pentru Agerpres.

La sfârşitul lunii martie, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis cererea invocată de Bombonica Prodana privind sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a unui articol din Codul penal care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu.

Bombonica Prodana a fost trimisă în judecată de DNA cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, la data comiterii faptei aceasta fiind coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi şef serviciu Secretariat din cadrul DGASPC Teleorman.

În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi Liviu Dragnea, care este acuzat de săvârşirea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.