Mesajul lui Neagu Djuvara cu puțin timp înainte de moarte: „Patriotismul nu mai este posibil”

Mesajul lui Neagu Djuvara cu puțin timp înainte de moarte: „Patriotismul nu mai este posibil”

Ce au în comun personalități precum Neagu Djuvara, Ion Iliescu, Dacian Cioloș, Patriarhul Daniel sau Nadia Comăneci? Răspunsul nu poate fi decât unul singur: România

Albumul „Români de Centenar”, realizat de Q Magazine, celebrează 100 de ani de la Marea Unire printr-un demers de excepție: 100 de personalități au fost invitate să-și aștearnă pe hârtie, onest, gândurile despre propria țară.

De la fotbaliști la filosofi, de la generali la medici și de la actori la balerine, firul tricolor împletește definitiv aceste destine distincte în unul singur: destinul României.

Mai jos, am selectat, în limita spațiului disponibil, câteva astfel de gânduri frumoase.

Mesajul istoricului

Neagu Djuvara „În aceşti 100 de ani, am avut două mari personalităţi care au făcut cunoscută România universal: Brâncuşi şi George Enescu. N-avem nevoie de nimeni altcineva! Ceea ce mă izbeşte astăzi cel mai mult este faptul că patriotismul nu mai este posibil. Nu mai este meritoriu să fii bun român, ci bun european, şi ştim acum că persistenţa Europei independente depinde de America. Prin urmare, viitorul nostru depinde de SUA. Sub umbrela lor suntem liniştiţi”.

Mesajul Patriarhului Daniel:

„Marea Unire a românilor din 1918 a fost posibilă prin multe sacrificii, voință politică şi consens național. În cei 100 de ani după Marea Unire, România a cunoscut demnitate, bucurie şi întristare. Demnitate, prin realizarea statului român unitar. Bucurie, prin afirmarea românilor ca națiune dinamică şi creatoare. Întristare, prin pierderea unor teritorii naționale faţă de cele din 1918 şi prin îngrădirea libertăților în timpul dictaturii comuniste. 

Starea actuală este marcată în același timp de incertitudine şi speranţă. Incertitudine provocată de nesiguranța socială privind nivelul de trai şi problema demografică. Speranţă pentru construirea unui viitor mai bun prin unirea libertății cu responsabilitatea şi solidaritatea, pe baza credinţei în Dumnezeu şi a iubirii faţă de oameni. La mulţi şi binecuvântați ani, România!”.

Nadia Comăneci, gimnastă:

„M-am întrebat mereu de unde vine acea emoție puternică, profundă, acel fior care te străbate în toată ființa ta când auzi sau vezi anumite simboluri naționale. Am nutrit acest sentiment când concuram și îl trăiesc și astăzi, când sunt prezentă la competiții în care sportivii români cuceresc trofee. Imnul, steagul României, un costum tradițional dintr-o anumită parte a țării, dulcele grai moldovenesc, molcomul cuvânt ardelenesc, vorba apăsată din sud, momentele din istoria țării mele mă fac să fiu parte a acestei națiuni.

Întoarcerea la istorie, la valorile neamului nostru, omagiul adus străbunilor și faptelor lor care au dus la crearea acestei națiuni ne fac să fim un popor mai puternic, un popor care a reușit să străbată secole, să-și creeze propria identitate. 1918–2018, un secol de la Marea Unire, un secol de istorie, cu multe lucruri bune, cu lucruri mai puțin bune, însă un secol care ne-a demonstrat că suntem o mare națiune.

O națiune care, în anul 2018, trebuie să-și recapete dorința de unitate prin participarea la un mare proiect de țară, printr-o celebrare a trecutului și o investiție în viitor”.

Dacian Cioloș, politician

„România de la 1918 a dat trup și formă sufletului neamului românesc. România suntem fiecare dintre noi. Este patria pe care o purtăm în suflet”.

Ion Iliescu, Președintele României, 1990-1996, 2000-2004:

„Unirea este un eveniment unic, se petrece o singură dată în viața unei națiuni și se desăvârșește mereu, generație după generație. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este, înainte de orice, expresia voinței românilor de a trăi împreună și va rezista atâta vreme cât vom vrea să trăim împreună. Adică atâta vreme cât vom avea un proiect comun și dorința de a-l realiza împreună, cetățeni demni și liberi ai unei patrii comune”.

Marius Manole, actor:

„Ne-am urât, ne-am tatonat, ne-am iubit, ne-am înșelat, ne-am adulat, dar nu ne-am despărțit niciodată… Eu sunt România!”.