Editura Evenimentul si Capital

CAMPANIA MEDICUL DE GARDĂ. Medicii nu vor să fie funcționari: „Nu e vorba despre evitarea răspunderii penale”

14-07/24-medici-lib-465x390
Autor: | | 3 Comentarii | 467 Vizualizari

Decizia președintelui de a trimite spre reexaminare o lege care îi scotea din categoria funcționarilor publici pe medici stârnește controverse aprinse. Indirect, sunt afectate și programele naționale de sănătate

Dacă argumentul șefului statului este acela că s-ar diminua răspunderea penală în caz de malpraxis, doctorii susțin că modificarea statului nu i-ar absolvi în niciun fel de vină, dar că, în schimb, ar exista o protecție mai mare a datelor pacienților. În plus, sunt afectate indirect și programele de sănătate, printre care cel de cancer, vaccinările etc. reglementate prin același act normativ.

„Este afectat secretul profesional!”

Legea trimisă spre reexaminare prevedea ca medicii să fie scoși din categoria funcționarilor publici sau să fie asimilați acestora. Potrivit Președinției, „prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilați funcționarilor publici nici în sensul legii penale”. Cu alte cuvinte, acestora li se diminuează răspunderea pentru toate infracțiunile care țintesc funcționarii publici. „Dacă asemenea fapte nu ar fi descurajate prin Codul Penal, valorile fundamentele ar fi încălcate (...) Fenomenul corupției e considerat a fi una dintre cele mai grave amenințări cu privire la instituțiile statului”, se mai arată în documentul semnat de Traian Băsescu.

De cealaltă parte, reprezentanții Colegiului Medicilor susțin că și în actuala Lege a Sănătății (95/2006) medicii nu sunt oricum considerați funcționari publici, iar singura modificare adusă acum se referă la faptul că nu pot fi nici echivalentul lor. Măsura nu are alt scop decât protejarea datelor pacienților. „Dacă erau considerați echivalentul funcționarilor, erau obligați să pună la dispoziția organelor ierarhice date despre pacient, diagnostice și alte lucruri ce aduc atingere relației medic-pacient. Nicăieri în Europa medicul nu e funcționar public sau echivalent al acestuia, în afară de cei care sunt inspectori în direcțiile de sănătate publică etc. Iar în America, medicul curant e și mai protejat, secretul profesional e sfânt”, a declarat Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, pentru EVZ. Potrivit acestuia, medicii pot fi fi trași la răspundere pentru „primire de foloase necuvenite”, în loc de „luare de mită”.

În spatele disputei s-ar ascunde, de fapt, o altă problemă, semnalează expertul în Sănătate Sorin Paveliu. „Prin specificarea că nu sunt funcționari, medicii vor beneficia de o încadrare juridică mai blândă- foloase necuvenite în loc de mită - și, implicit, de pedepse mai mici.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Medicul de gardă

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate