Editura Evenimentul si Capital

Medici pasionați de fotografie

„Văzduhul” FOTO: MIRCEA CINTEZĂ
Autor: | | 2 Comentarii | 260 Vizualizari

O expoziție a artiștilor fotografi medici din București, membri ai Clubului Arfomed, va fi deschisă în perioada 29 iulie-20 august, la Oradea, în Galeria Euro Foto Art

Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, la ora 19.00, în prezența artistului fotograf Mircea Cinteză, președintele Clubului de Fotografie al Medicilor Arfomed.

Este o expoziție retrospectivă și cuprinde 101 de fotografii, alb-negru și color, realizate de 20 de medici bucureșteni, împreună cu care mai expun si patru artisti  fotografi medici din Iași, Râmnicu Vâlcea și Oradea. Preocupările artistice ale medicilor pot părea ceva cel puțin inedit. Dar, după cum spune profesor dr. Mircea Cinteză, președintele clubului medicilor, fotografia este o pasiune de o viață. „Fotografiez din adolescență, de peste 40 de ani. Am trecut prin toate etapele fotografiei de atunci până astăzi, de la fotografia pe film și hârtie argintată, până la cea digitală, sofisticată, din ultimii ani”, spune doctorul. „Fotografiez pentru că îmi place să rețin, pentru mai târziu, crâmpeiele de frumos din jur. Putem regăsi frumosul peste tot, pe chipurile oamenilor, pe transparența dată de razele de lumină, pe delicatețea ființelor vii, frunze, flori, insecte, păsări...”, adaugă medicul- fotograf.


FOTO: „Privirea” FOTO: GEORGIA BALTOGÎn clubul de fotografie al doctorilor - ARFOMED – sunt înscriși zeci de medici. „Clubul Euro Foto Art din Oradea este un club activ în fotografia românească și noi expunem câteva din fotografiile noastre acolo, la invitația domnului Ștefan Toth, președintele EuroFoto Art”, ne spune dr. Mircea Cinteză.

Ochii care văd

Fotograful profesionist Eugen Ciocan, prezentat de dr. Mircea Cinteză drept „prietenul medicilor fotografi”, ne-a declarat: „Ceea ce fac medicii este o întoarcere la normalitate. În perioada interbelică, de exemplu, medicii aveau orchestre, cluburi de pictură, cercuri de teologie, de fotografie. După revoluție s-au cam închis. Este o preocupare frumoasă, aceasta pentru partea umanistă. Cineva spunea, cred că Flaubert, că amatorii fac ce fac cu mai multă pasiune decât profesioniștii. E o pasiune a lor, pe care o fac foarte bine, în puținul timp pe care îl au. Eu îi mai sfătuiesc în fel și chip. Se spune că toată lumea are ochi, important este să și vadă cu ei”, spune fotograful.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate