Editura Evenimentul si Capital

Măștile lui Merkel. Marile enigme din viața celei mai puternice femei din lume

Angela Merkel, ngela Merkel, la întâlnirea cu a întâlnirea cu reprezentanții cluburilor germane de carnaval, în februarie 2017. FOTO: AGERPRES
Autor: | | 7 Comentarii | 5090 Vizualizari

Cu sloganul „Mă cunoașteți” Angela Merkel a câștigat de curând un nou mandat, devenind cel mai longeviv cancelar din istoria Germaniei. Mai mult decât Helmuth Kohl sau Konrad Adenauer. Dintre politicienii europeni, doar Vladimir Putin se află la putere de mai multă vreme. Ce se știe cu adevărat despre Merkel? Despre concepțiile, programul și trecutul ei?

Cancelara nu este un personaj ușor de apucat. Două cărți recent apărute în Germania încearcă să ofere o imagine mai limpede a personajului căruia i se spune „Cea mai puternică femeie din lume”: Merkel’s Maske, de Hinrich Rohbohm, și Merkel – Eine Kritische Bilanz. Prima se concentrează pe perioada în care Merkel a trăit în Republica Democrată Germană, deci în comunism. Cea de-a doua este o colecție de 22 de articole scrise de intelectuali germani, care prezintă o imagine total diferită de cea din presa germană „mainstream”.

Un colectiv de ziariști elvețieni, care susține că a citit 13 din cele 20 de cărți (inclusiv cele două de mai sus) dedicate de-a lungul timpului Angelei Merkel, a realizat un senzațional portret al acesteia, publicat în revista australiană Quadrant.

Fiica „Pastorului roșu” și pasiunea pentru „Socialismul verde”

În 1954, la nașterea Angelei, tatăl ei, Horst Kasner, era un tânăr pastor luteran cu puternice vederi de stânga, care trăia la Hamburg, în Republica Federală Germană. La numai câteva luni de la nașterea fetiței, familia Kasner se mută la Templin, un orășel la 75 de kilometri nord de Berlin, în RDG, lăsând capitalismul putred pentru binefacerile socialismului.

Nu trecuse nici un an de când, pe 17 iunie 1953, regimul sovietic înăbușise cu tancurile revolta populară anticomunistă din Germania răsăriteană. În mod normal, în acea perioadă, direcția exodului era inversă: dinspre Est spre Vest.

Noua Biserică socialistă

Curând, Horst Kasner va ajunge să fie cunoscut drept „Pastorul roșu”. La începutul anilor 1960, devine directorul unui seminar teologic, având ca misiune pregătirea unei noi generații de lideri bisericești socialiști. În RDG, Biserica Luterană era majoritară. Kasner lucrează în strânsă colaborare cu Partidul Unității Socialiste (SED) la construirea unei noi Biserici, Kirsche am Sozialismus („Biserica în Socialism”), complet separată de biserica din RFG.

Spre deosebire de mulți alți copii de preoți, al căror acces la facultate era interzis, fiicei lui Kasner, Angela, i se oferă ocazia de a studia Fizica la Universitatea din Leipzig și apoi la cea mai importantă instituție științifică din RDG, Academia de Știință din Berlin.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Cariera politică a Angelei începe în Organizația de Pionieri „Ernst Thälmann” (după numele fostului lider al Partidului Comunist German, executat la Buchenwald), a cărei deviză era „Fii gata!”, urmată de intrarea, în 1969, în rândurile Freie Deutsche Jugend (FDJ), echivalentul UTC-ului din România.

Ca elevă, Angela este dotată, sârguincioasă și inteligentă. Cea mai bună din școală. În 1970, la 16 ani, câștigă Olimpiada școlară la limba rusă, ceea ce îi oferă prilejul de a călători la Moscova cu Zug Der Freundschaft (Trenul Prieteniei). Cunoașterea limbii ruse îi deschide multe uși.

La Universitatea din Leipzig devine unul dintre liderii FDJ. Aici, potrivit săptămânalului Junge Welt, se distinge dedicându-și un an aprofundării Bazelor Marxism-Leninismului pentru Studenți.

Agitație și Propagandă

Calea promovării îi este deschisă, la Academia de Științe de la Berlin, devenind șefa Departamentului FDJ pentru Agitație și Propagandă. Este perioada care coincide cu intensificarea propagandei regimului din RDG, pentru a contracara influența Sindicatului polonez Solidaritatea, condus de Lech Walesa, dar și a deciziei NATO de a amplasa rachete cu rază medie de acțiune în RFG.

Tatăl lui Merkel face parte din „nomenklatura” RDGistă, beneficiind de numeroase privilegii. Familia sa avea două mașini, un lucru rarisim. Potrivit Angelei înseși, tatăl său avea și o bibliotecă mare în care se găseau numeroase cărți inaccesibile muritorilor de rând din RDG. Astfel, tânăra îi devorează pe Marcuse (membru proeminent al Școlii de la Frankfurt, unul dintre părinții Corectitudinii Politice) și pe gânditorii disidenți ai Stângii redegiste, precum Robert Havemann și Rudolph Bahro.

Se împrietenește cu fiul lui Havemann, Florian, care va fugi în RFG. Merkel ajunge chiar să viziteze locuința lui Robert Havemann, în timp ce acesta se afla în arest la domiciliu, atent supravegheat de STASI. (Grija lui Merkel pentru cariera sa politică se împacă greu cu apropierea de acest proscris – doar dacă nu a fost o misiune trasată de partid.)

Roșu - verzui

Ideile politice ale lui Havemann, despre ecologie sau creșterea economică zero nu sunt departe de programul de astăzi al Verzilor, dar și de vederile politice ale lui Merkel, care promovează închiderea centralelor nucleare și înlocuirea lor cu energie alternativă – experiment dovedit un fiasco economic.

Numele de Merkel și-l ia după căsătoria cu un coleg de la facultate, Ulrich Merkel, pe care îl cunoaște cu ocazia unei călătorii de studii de la Leningrad, în 1977. După patru ani, în 1981, Angela părăsește domiciliul conjugal împreună cu mașina de spălat, iar divorțul se pronunță anul următor.

FOTO: Cancelara Merkel vizitează beciurile STASI

Straniile lacune din Arhivele STASI

În 1985, când Mihail Gorbaciov ajunge secretar general al PCUS, Angela Merkel intră cu entuziasm în tabăra „perestroikiștilor”. Lecturile sale îi permit să sesizeze în noul curent de la Kremlin vechea idee a lui Lenin, după care a condus URSS în anii 1920: Noua Politică Economică, având drept scop accesul la capitalurile străine, pentru a construi comunismul pe banii Occidentului.

Alături de Kremlin

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 12:17 Cele mai noi și mai interesante cărți despre Casa Regală 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate