Mariana Câmpeanu, noul deputat PNL de Hunedoara

Mariana Câmpeanu, noul deputat PNL de Hunedoara

Vicepreşedintele PNL, Mariana Câmpeanu, a câştigat cursa electorală pentru postul de deputat din Colegiul nr. 3 Ţara Haţegului - Ţinutul Pădurenilor, judeţul Hunedoara.

Conform rezultatelor finale comunicate azi dimineaţă de Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 22 Hunedoara, Mariana Câmpeanu a obţinut 34,8% la sută din voturi, în timp ce candidatul PDL, Daniel Răducanu (şi el membru PNL până în urmă cu o lună, trecut la PDL şi numit consilier al ministrului Elena Udrea) a obţinut 29,2% din voturi. Poziţia a treia a fost ocupată de candidatul PSD, Liliana Ţolaş, cu 20,8% din preferinţele alegătorilor prezenţi ieri la urne, în timp ce Nicolae Timiş, cel pe care un sondaj CCSB realizat în zilele de 9 şi 10 octombrie în credita cu prima şansă la alegerile parţiale, s-a clasat abia pe poziţia a patra, cu doar 10,7%. Ceilalţi patru candidaţi (Bela Fulop - UDMR, Remus Cernea - independent, Mircea Părăian - PNG şi Emil Danci - PNŢCD) abia au adunat împreună cinci la sută din voturi. Prezenţa la urne a fost neaşteptat de mare, de 48,27% (36, 28% în mediul urban şi 54,36% în mediul rural), în condiţiile în care în prima parte a zilei doar 22% dintre alegătorii dintr-un colegiu preponderent rural ajunseseră la secţiile de votare.

Mariana Câmpeanu: "Partidul m-a susţinut"

După definitivarea rezultatelor alegerilor, noul deputat al Colegiului 3 din judeţul Hunedoara, Mariana Câmpeanu, a declarat că susţinerea puternică de care a beneficiat din partea organizaţiei judeţene a PNL a fost factorul determinant în obţinerea victoriei. "PNL este un partid puternic în judeţul Hunedoara. Eu am candidat la cererea colegilor de aici, nu am fost impusă de la Bucureşti, iar colegii de aici m-au susţinut. Poate că m-a ajutat şi gradul de notorietate pe care îl am. Un alt factor care a concurat la acest rezultat a fost acela că numărul alegătorilor care nu se mai lasă ademeniţi prin cadouri electorale a crescut. De fapt, la asta se va referi şi primul proiect de lege pe care îl voi promova în parlament: interzicerea oricăror atenţii electorale în afară de afişe şi pliante. Ar trebui interzis tot ce înseamnă mai mult de-atât, inclusiv brichetele sau pixurile, pentru că, altfel, fenomenul nu mai poate fi controlat şi nu facem decât să avem o cursă între cheltuielile de campanie şi recuperarea lor după alegeri", conchide Câmpeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicolae Timiş: "A fost un vot politic"

Primarul Haţegului, Nicolae Timiş, deşi s-a clasat abia pe poziţia a patra, vede şi partea plină a paharului, scorul bun obţinut în oraşul pe care îl administrează. "S-a votat politic. Fiecare partid a obţinut rezultate bune în localităţile în care a avut primari. Spre deosebire de PDL şi PSD, liberalii au primar în Călan (cel mai mare oraş din colegiu) şi acolo s-a făcut diferenţa decisivă. PSD-ul este marea mea dezamăgire, pentru că mă aşteptam să se bată realmente pentru prima poziţie. Ce mă mulţumeşte pe mine este că în oraşul Haţeg eu am luat 48%, ceea ce-mi dă dreptul să sper că voi câştiga postul de primar şi în 2012. Nu vă pot spune cu ajutorul cărui partid. Mă voi orienta, este timp", ne-a declarat Nicolae Timiş. Primarul, factorul decisiv la "uninominal"

Din cele 23 de localităţi care compun Colegiul nr. 3 Ţara Haţegului - Ţinutul Pădurenilor, 10 sunt conduse de primari liberali. Printre acestea se numără şi oraşul cu cei mai mulţi alegători, Călanul. În plus, PNL Hunedoara deţine prin preşedintele său Mircea Moloţ şi şefia Consiliului Judeţean încă din 2004. Premisele unui rezultat bun la alegerile parţiale de duminică erau însă ameninţate de faptul că, în doar o lună şi jumătate, PNL a pierdut doi lideri locali care aduceau multe voturi: Daniel Răducanu, ex- primarul comunei Baru, trecut la PDL, formaţiune din partea căreia a concurat-o pe Mariana Câmpeanu, şi Nicolae Timiş, primarul Haţegului, care a reuşit să intre ca independent în aceeaşi cursă electorală.

Moloţ: "PDL a cumpărat voturi" Până la urmă, candidatul PNL, Mariana Câmpeanu a reuşit să obţină prima poziţie, la cinci procente diferenţă de reprezentantul PDL şi de mai bine de trei ori mai mult decât independentul Timiş, situat pe poziţia a patra. "Am reuşit pentru că de şase ani PNL modernizează judeţul şi colegiul 3. Aşa se explică faptul că am reuşit chiar şi în unele comune conduse de primari de la alte partide. Am avut şi decepţii pentru că nu am obţinut rezultate mulţumitoare în Ţinutul Pădurenilor, unde, ca preşedinte al Consiliului Judeţean am băgat peste 15 milioane de euro în drumuri, iar câteva proiecte mari de infrastuctură sunt acolo în derulare. M-am temut de cumpărarea voturilor de către PDL, fenomen care a avut loc, dar care nu a fost suficient. 5000 din cele 7.300 de voturi ale lui Daniel Răducanu au fost cumpărate cu ulei, făină, orez şi chiar cu bani cash", declară preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Moloţ

Arion: "Liberalii şi-au folosit primarii"

Preşedintele interimar al PDL Hunedoara, Viorel Arion declară că afirmaţiile legate de cadourile făcute de formaţiunea lui în campania electorală sunt "poveşti" şi, la rândul său, reclamă mobilizarea liberalilor. "Ne-am fi dorit mandatul de parlamentar în Colegiul 3 dar acolo avem doar doi primari din 23. În aceste condiţii am reuşit să obţinem aproape 30 la sută din voturi, un scor pe care PDL nu l-a obţinut niciodată în zona amintită, fiind un colegiu dominat de liberali categoric până acum. Mi-a fost teamă de mobilizarea primarilor PNL. Chiar şi în ziua alegerilor aceştia erau "în stradă" coordonând operaţiunile de transportare la vot a alegătorilor. Daniel Răducanu va candida în acelaşi colegiu la parlamentarele din 2012 iar în jurul lui vom începe reconstruirea structurii PDL din Colegiul nr.3 care acum este una destul de slabă", conchide liderul PDL.

Rus: "Ne surprinde PDL-ul"

Secretarul executiv al organizaţiei judeţene PSD Hunedoara, Ioan Rus, se declară dezamăgit de rezultatul slab obţinut de Liliana Ţolaş, clasată pe poziţia a treia, cu 20,8% din voturi, şi spune că situaţia este cu totul surprinzătoare. "Noi ne aşteptam ca PNL să obţină multe voturi în Colegiul 3. La urma urmei este fieful lor de şase ani încoace şi tot ei au câştigat colegiul şi în 2008. Mă surprinde însă foarte tare numărul mare de voturi obţinute de candidatul PDL, în condiţiile în care la televizor lumea vede zi de zi câte o altă măsură luată de Guvernul Boc, practic, împotriva cetăţeanului. Candidatul PDL a luat voturi de la PSD şi aici cred că am pierdut noi lupta", adaugă Ioan Rus.