Editura Evenimentul si Capital

Marele Ghiveci European al lui Juncker

Juncker în Parlamentul European de la Strasbourg, susținând discursul anual despre Starea UniuniirnFOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 487 Vizualizari

Președintele Comisiei Europene a prezentat în fața Parlamentului European un set de propuneri pentru viitorul UE. Încercând să crească gradul de integrare europeană, menajând în același timp sensibilitățile naționale, Jean-Claude Juncker nu a făcut altceva decât să sporească confuzia

S-a ales praful de cele cinci scenarii propuse de Jean-Claude Juncker la summit-ul UE de la Roma, din 25 martie. Inclusiv de Europa cu mai multe viteze. În schimb, dorind să împace pe toată lumea, președintele Comisiei Europene a prezentat ieri, la Strasbourg, în fața europarlamentarilor, scenariul unei Europe pline de contradicții.

Președinte unic al UE

Astfel, Juncker a respins ideea ca Zona Euro să fie locomotiva UE („Euro nu este moneda țărilor alese” și „nu avem nevoie de un buget distinct al Zonei Euro”), în schimb, a afirmat că este nevoie de „o linie bugetară consecventă dedicată Zonei Euro”.

Juncker a propus și comasarea funcțiilor de președinte al Comisiei Europene și al Consiliului European, astfel încât să existe un președinte unic al UE, cu puteri și autoritate sporite. Ceea ce ar însemna automat o „cedare de prerogative” din partea statelor membre. Pentru ca acestea să nu se simtă lezate, președintele UE ar urma să fie ales prin votul universal al tuturor cetățenilor europeni.

În același elan de forțare a integrării, va exista și un ministru european al Economiei și Finanțelor, care să supravegheze reformele structurale și să coordoneze măsurile, atunci când un stat intră în criză. Dar pentru a menaja sentimentele naționale, acest super-ministru (probabil „vicepreședintele Comisiei Europene” și „președinte al Eurogrupului), ar trebui să răspundă pentru acțiunile sale în fața Parlamentului European.

De asemenea, UE trebuie să intensifice ritmul de expulzare a imigranților care nu îndeplinesc condițiile de refugiat, spune Juncker, însă, pe de altă parte, avertizează: „Europa este un continent care îmbătrânește”, astfel cățările membre sunt „nevoite să accepte mai mulți imigranți”.

Europa fără viteze

Discursul lui Juncker a fost presărat cu reverențe făcute țărilor din Est („UE trebuie să respire cu amândoi plămânii, cel Estic și cel Vestic, altfel se va sufoca”, „trebuie să lăsăm imediat România și Bulgaria să intre în Schengen” sau „voi acorda personal o atenție deosebită Estoniei, Letoniei, Lituaniei și României, în 2018... anul în care aceste patru țări își celebrează a o suta aniversare), însă, când a venit vorba de chestiunea pragmatică a muncitorilor detașați în străinătate, a sprijinit categoric poziția protecționistă a lui Macron și Merkel („Cei care efectuează aceeași muncă, în același loc, trebuie să poată primi același salariu”).

O „foaie de parcurs” detaliată ar urma să fie aprobată la summit-ul de la Talin, pe 28 septembrie. 

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate