Editura Evenimentul si Capital

Marea CONFUZIE FISCALĂ. Cum riști să fii executat silit de ANAF fără să te aștepți. Sute de mii de români s-ar putea trezi cu popriri pe conturi

Sute de mii de români riscă să se trezească executați silit de Fisc
Autor: | | 12 Comentarii | 51918 Vizualizari

Faptul că PFA-urile care s-au trezit cu sume imense de plată către Fisc din cauza încadrării veniturilor ca fiind dependente vor scăpa de aceste datorii este o victorie a contribuabililor, însă are un efect pervers în societate: mulți români cred că nu mai trebuie să-și plătească impozitele.

Sute de mii de români riscă să se trezească executați silit de Fisc, din cauza unei confuzii extrem de periculoase care s-a creat în ultimele săptămâni în legătură cu plata impozitelor.

Numeroase persoane care obțin venituri din activități independente au înțeles din recentele discuții publice despre recalificarea activităților independente în dependente și apoi despre amnistia fiscală a PFA-urilor cărora statul le-a cerut să achite contribuții sociale și penalizările aferente că nu mai trebuie să plătească nici ele impozitul pentru venitul de anul trecut. Deoarece s-au limitat la a citi doar titlurile știrilor din presă care vorbeau despre „amnistia fiscală a PFA-urilor” fără să studieze situația în detaliu, acești români care obțin venituri ca PFA, profesii liberale sau în baza unor contracte de colaborare sau de prestări servicii s-ar putea trezi cu popriri pe conturi dacă nu-și vor plăti la timp impozitele stabilite de ANAF. De fapt, pentru aceste persoane, situația nu s-a schimbat cu nimic, ele având aceleași obligații fiscale ca și până la discuțiile și proiectele legislative privind dependența activităților profesiilor liberale.

Specialist în fiscalitate: Impozitul și contribuțiile, bune de plată

„Această măsură legislativă (amnistia fiscală – n.r.) se referă doar la retratarea fiscală a veniturilor care au fost considerate până acum venituri din activități independente”, precizează expertul în fiscalitate Gabriel Biriș (foto dreapta) partener fondator al casei de avocatură Biriș Goran. „În niciun caz acest lucru nu înseamnă că persoanele care obțin venituri din activități independente și care aveau de drept să plătească impozite și contribuții sociale nu trebuie să le plătească. Aceste impozite pe venit și contribuții datorate rămân bune de plată”, subliniază Gabriel Biriș, pentru EVZ.

Patronat: PFA-urile respectă vechile reguli

La rândul său, Anca Vlad, prim-vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), ne-a declarat că „toată această experiență neplăcută de reconsiderare de către ANAF a unor activități ale profesiilor liberale în dependente, deși erau exceptate de la reconsiderare, trebuie privită ca un accident”. Aceasta și-a exprimat dorința ca „viitorul Cod Fiscal, care numără deja 825 de pagini să conțină exceptarea clară a profesiilor liberale în corpul său, nu în norme metodologice. Actualul text trebuie completat imediat cu exceptarea - și acesta ar fi efectul pozitiv al întâmplării cu reconsiderarea”.

Anca Vlad a precizat că PFA-urile „trebuie să respecte aceleași reguli ca și până acum până la intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, ale cărui condiții de independență nu au fost încă stabilite. Faptul că unele PFA-uri vor fi amnistiate este un lucru bun pentru ele, dar nu credem că această fereastră de oportunitate se va mai deschide curând”.

25 mai, termenul de depunere a declarației de venit

A mai rămas o săptămână până la data limită de depunere a declarației privind venitul realizat anul trecut. Formularul 200 trebuie depus de către persoanele fizice care au obținut venituri din activități independente, chirii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, vânzarea de acțiuni sau vânzarea-cumpărarea de valută. Totodată, declarația de venit trebuie depusă și de către persoanele fizice autorizate și de către profesiile liberale (avocați, notari, medici, auditori financiari, consultanți fiscali, contabili, arhitecți etc.). Anul trecut, 501.174 de români au depus declarația de venit pentru 2013, conform cifrelor ANAF, transmise EVZ.

După depunerea formularului la administrația financiară, funcționarii Fiscului calculează impozitul de plată și emit decizia de impunere, urmând ca persoanele să plătească sumele stabilite în termen de 60 de zile de la comunicare.

Firmele vor un mediu de lucru normal

Oamenii de afaceri sunt de părere că emiterea unei legi de amnistie fiscală este cea mai eficientă soluție pentru rezolvarea urgenta a situației în care ANAF a interpretat diferit, din septembrie 2014, încadrarea veniturilor din profesii liberale, drepturi de autor si drepturi conexe.

„Nu dorim să facem o analiză a necesității acestei măsuri raportat la posibilitatea de a nu se fi ajuns în această situație, însă subliniem necesitatea restabilirii unui mediu de lucru normal pentru contribuabili, iar dacă autoritățile apreciază că singura soluție este amnistia fiscală, aceasta trebuie înțeleasă și aplicată ca atare atât de stat, cât și de contribuabili”, spune Anca Vlad, reprezentantă a CNPR.
Alte articole din categoria: Afaceri

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate