Măicuțe și preoți refuză cardul de asigurat. Biserica îi contrazice

Măicuțe și preoți refuză cardul de asigurat. Biserica îi contrazice

După mai bine de o lună de la începerea distribuirii cardurilor de sănătate, au început să apară și cazuri în care acestea sunt returnate la casele de asigurări chiar de posesori. O fac mai ales măicuțe și unii preoți.

Refuz includerea persoanei mele într- un sistem informatic global de supraveghere, int roducerea întrun sistem a datelor privind viața mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime și religioase și îmi încalcă libertatea”, se arată în scrisoarea pe care măicuțe de la Mănăstirea Dobru (Neamț) au trimis-o casei județene de sănătate, alături de carduri. În cadrul petiției, măicuțele au cerut și o formă alternativă la cardul de sănătate pentru a putea beneficia de servicii medicale după 1 ianuarie 2015, potrivit monitoruldebotosani. ro.

Pe motiv că aceste carduri sunt „lucruri diavolești”, iar cuvântul „card” poate fi citit „drac” de la dreapta la stanga, proteste similare au loc și în alte județe din țară. „Cei care au refuzat cardul nu aparțin Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Ziariștii care au scris nu au precizat și acest aspect. Noi nu suntem împotriva cardurilor de sănătate”, ne-a declarat părintele Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

„Nu se vor acorda servicii medicale în lipsa cardului”

Oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la care au ajuns și sesizările șefilor caselor județene care cer găsirea unei soluții pentru astfel de cazuri, spun că nu vor face excepții. „Vrem să vedem întâi dimensiunea fenomenului și vom analiza fiecare caz în parte. Însă, legea este lege, iar în momentul în care aceste carduri vor deveni obligatorii nu se vor mai acorda servicii medicale în lipsa lor. Lumea ar trebui să înțeleagă importanța acestui card. Este o modalitate de a cheltui chibzuit banii din Sănătate”, spune Mihaela Tănăse, purtător de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Obligatorii de la începutul lui 2015

Peste 12 milioane de carduri au fost pregătite pentru a fi distribuite până la sfârșitul anului prin Poșta Română. Singurii care nu vor avea nevoie de ele vor fi copiii. În unele județe, pentru că asigurații nu au fost găsiți acasă, cardurile au fost trimise caselor județene de asigurări, de unde pot fi ridicate oricând. La Tulcea, spre exemplu, 5,5% din carduri au fost trimise casei de sănătate pentru că beneficiarii nu au fost găsiți la domiciliu. Șeful CNAS, Vasile Ciurchea, a anunțat că va emite, la sfârșitul lunii octombrie, un ordin care vizează obligativitatea validării serviciilor medicale cu ajutorul cardului și achiziționarea cititoarelor de carduri într-un termen de 30 de zile de către toți furnizorii. Cardurile vor deveni funcționale de anul viitor, după o perioadă de testare.