Editura Evenimentul si Capital

ABERAŢII din manualele de RELIGIE: Dacă bați mingea pe stradă, nu te închini când treci prin fața unei biserici sau practici yoga, te calcă mașina sau cazi la pat, bolnav

Până acum, mai puțin de jumătate din totalul părinților care au elevi la școală au depus cerere pentru studierea Religiei FOTO: EVZ
Autor: | | 37 Comentarii | 3093 Vizualizari

Vineri, 6 martie, este ultima zi în care părinții elevilor care doresc să studieze Religia la școală mai pot depune cereri în acest sens la instituțiile unde învață copiii lor. Cererile sunt valabile doar pentru acest semestru, din toamnă ministerul urmând să stabilească o altă variantă.

Bătălia pro și contra orei de religie a început să semene cu o adevărată campanie electorală, în aceste zile premergătoare deadline-ului pentru depunerea cererilor de studiu la secretariatele instituțiilor școlare. Biserica Ortodoxă Română (BOR) a făcut apel la artileria grea, recrutând personalități culturale și vedete TV care să le apere cauza, în timp ce adversarii ei s-au năpustit cu comunicate de presă care mai de care mai urzicate, acuzând lezarea dreptului la liberă expresie. Călugării de la Mânăstirea Sihăstria Putnei, Suceava, au avut chiar ideea inițierii unui concurs, cu premii în bani, pentru cel mai frumos eseu în care copiii care îndrăgesc ora de Religie să explice de ce este ea importantă.

Până marți, 1.405.000 de elevi au completat cerere pentru studiul acestei materii, dintr-un total de 3.100.000, adică mai puțin de jumătate, conform subsecretarului de stat în Ministerul Educației, Liliana Preoteasa. Vineri, 6 martie, este ultimul termen până la care pot fi depuse la secretariatele instituțiilor școlare cererile de studiu pentru acest an.


De ce este Biserica Ortodoxă atât de agresivă în privința orei de religie?


Diriginții vor cereri și de la cei care refuză religia

În multe situații, diriginții și directorii le cer și părinților care refuză studiul Religiei să completeze cereri de mână cu opțiunea pe care o au, deși nu există nicio bază legală. Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, după ce Parlamentul va decide modificarea Legii Educației în urma deciziei Curții, la nivelul ministerului se va elabora o metodologie care va stabili cum se va studia Religia în următorii ani școlari.

Ce conțin manualele de Religie

Cuprinsul manualelor de religie a fost subiect de controversă de-a lungul anilor. ONGuri din sfera societății civile au semnalat că, indiferent de cult, manualele de Religie utilizate în școlile de stat bagă spaima în elevi, induc intoleranța față de alte religii, sunt pline de violență și atrocități, atrăgând atenția că este nevoie de o schimbare majoră și rapidă a acestor conținuturi.

De exemplu, li se spune copiilor că, în situația în care nu sunt cuminți și nu îndeplinesc voia Domnului, vor fi pedepsiți.


Conținutul manualelor și slaba pregătire a profesorilor i-au determinat pe mulți părinți să renunțe la această materie


Fapte rele sunt enumerate a fi: să bați mingea pe stradă, să nu te închini când treci prin fața unei biserici sau să practici yoga, motive pentru care te calcă mașina sau cazi la pat, bolnav.

Într-o analiză de conținut realizată de Liga ProEuropa, se dau următoarele exemple: În manualul de Religie. Cultul ortodox, pentru clasa a III-a, Editura Sf. Mina, Dumnezeu este prezentat ca fiind violent și răzbunător: „Ca să-l determine pe faraon să-i elibereze din robie pe evrei, Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele”: a transformat în sânge apa râului Nil; a acoperit cu broaşte tot pământul Egiptului; au apărut ţânţari peste tot; a umplut casele şi pământul egiptenilor cu tăuni; au murit de foame multe vite; au apărut răni şi bube pe oameni şi pe vite; a trimis grindină, apoi lăcuste care au distrus totul; a trimis întuneric peste Egipt; a ucis pe primii băieți nou-născuți în familiile egiptenilor.” Religie. Cultul ortodox. Manual pentru clasa a X-a, Grupul editorial Art. După ce se spune că Biserica a dus o luptă susținută împotriva practicilor magice din toate timpurile, se arată că: „pe vrăjitori să nu-i lăsaţi să trăiască”, „orice bărbat sau femeie se va îndeletnici cu chemarea duhurilor celor morți ori cu vrăjitoria, cu moarte să se omoare, cu pietre să-l ucideți: vinovați sunt”.

Declanșatorul a fost decizia Curții Constituționale care spune că părinții trebuie să facă cerere dacă vor ca odraslele lor să studieze Religia la școală.

Alternativa la ora de Religie, decisă de minister

Pentru elevii care nu vor să mai urmeze ora de Religie, trebuie găsită o soluție alternativă, ca și pentru încheierea mediilor, la finalul anului. Profesorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, afirmă că este mult prea devreme pentru a discuta de alternative, câtă vreme nici măcar cererile de studiu nu au fost centralizate: „Vom vedea ce vor face elevii care nu studiază Religia. Va fi o decizie la nivel național. E prematur să discutăm”. Tot ce se știe până în acest moment este că elevii trebuie să desfășoare la școală o altă activitate și că trebuie să fie prezenți în unitatea școlară, indiferent dacă este vorba de prima sau de ultima oră.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate