Lupta pentru șefia PSD. Liviu Dragnea omoară, din fașă, orice opoziție
- Larisa Bernaschi
- 22 septembrie 2015, 00:00
Social-democrații se pregătesc intens pentru a-și pune un președinte legitim, însă cu piedici pentru cei cu notorietate puțină. În același timp, ei îl susțin pe Victor Ponta pentru funcția de prim-ministru
Conducerea PSD s-a reunit, ieri, în cadrul Comitetului Executiv Național (CExN) pentru a pregăti ultimele detalii în ceea ce privește Congresul PSD reprogramat pentru 18 octombrie. Înainte de ședință, președintele interimar Liviu Dragnea, alături de câțiva președinți de filiale, s-au reunit în biroul lui Valeriu Zgonea de la Camera Deputaților.
Cu toate că de la ora 12.00 la Înalta Curte de Casație și Justiție era programat primul termen în dosarul Turceni- Rovinari, în care premierul este trimis în judecată pentru fapte asimilate infracțiunilor de corupție, în jurul orei 11.00 a ajuns și Victor Ponta în biroul lui Zgonea. La ședință au venit împreună. Dragnea a rămas cu presa, Victor Ponta s-a dus la ședință la braț cu președintele PSD Olt, Paul Stănescu, și președintele CJ Buzău, Dumitru Buzatu. „Hai, noi o luăm prin stânga!”, le-a spus Ponta celor doi, ocolind jurnaliștii. „Ce bine e așa!”, a spus Ponta râzând și ținându-l de braț pe Stănescu.
Piedici pentru șefia PSD
Discuții aprinse s-au iscat în CExN în momentul în care s-a propus că, pentru a te înscrie în cursa pentru șefia partidului, ai nevoie de susținerea a o treime din organizațiile județene, au declarat pentru EVZ surse din PSD. „Asta înseamnă că doar trei persoane se puteau înscrie, pentru că o organizație poate susține un singur candidat. Au fost multe discuții pe această temă”, spun sursele EVZ. Varianta finală, prezentată de secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a fost ca pentru fie care candidatură să existe totuși susținere din partea a minimum cinci organizații județene. Deși oficial Dragnea s-a declarat împotriva acestor prevederi, surse PSD spun că acesta este avantajat de ele și că în spatele propunerii ar putea fi chiar el.
FOTO: Victor Ponta a preferat să-l lase pe Liviu Dragnea să dea declarații FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
„Am fost trei persoane care am votat împotriva unor condiții de eligibilitate puse pentru candidați”, a spus Dragnea. Aceste condiții vor fi o piedică pentru mulți aspiranți la scaunul de șef. În CExN în care Dragnea a fost ales interimar, acesta a demonstrat că se bucură de o mare susținere în partid, rezultatul fiind de 65 la 18. Despre o eventuală înscriere a lui Dragnea în cursa pentru șefia PSD, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a spus că este „foarte bine”. „Cine să candideze? E vorba de forță politică aici”, a afirmat ea. Cu toate acestea, Dragnea a ezitat ieri să își anunțe candidatura. În schimb, Daniel Savu și-a anunțat intenția de a candida și a spus că nu are susținere doar de la organizația PSD Prahova. Șerban Nicolae, un alt aspirant la funcția de președinte al PSD, a declarat pentru EVZ că își va depune candidatura și că are și susținere din partid.
Cazul Ponta a schimbat ordinea de zi
Inițial, pe ordinea de zi a CExN erau doar chestiuni organizatorice pentru Congres, însă după ce DNA l-a trimis în judecată pe premier, conducerea PSD a fost nevoită să introducă încă un punct: dacă îl susțin sau nu pe Ponta în fruntea Guvernului. Decizia s-a luat repede în spatele ușilor închise, în unanimitate: PSD îl vrea pe Ponta la șefia Guvernului. La aceeși concluzie s-a ajuns și în cadrul ședinței Coaliției de guvernare, care a fost programată imediat după ședința CExN.
Calendarul Congresului
Congresul PSD va avea loc la 18 octombrie, însă președintele partidului va fi ales cu o săptămână mai devreme. Astfel, în perioada 21- 29 septembrie, toți cei care vor sa candideze pentru o funcție trebuie să își depună candidatura la sediul central al PSD. La 30 septembrie candidaturile vor fi validate în CExN. La 11 octombrie vor fi alegeri în partid pentru toate organizațiile din țară pentru funcția de președinte, urmând ca, la 18 octombrie, cel care are cele mai multe voturi să fie validat. Tot atunci vor fi aleși și vicepreședinții.
Condiții care nu sunt în Statut
Pentru a candida la vreo funcție de conducere în partid, social-democrații trebuie să aibă o vechime de minimum trei ani în partid. De asemenea, ei trebuie să aibă susținerea mai multor organizații județene după cum urmează:
● Președinte - susținere de la cel puțin cinci organizații - una din care face parte candidatul și alte patru;
● Președinte executiv - susținere de la cel puțin patru organizații - una din care face parte candidatul și alte trei;
● Vicepreședinte - susținere de la cel puțin trei origanizații - una din care face parte candidatul și alte două. Aceste prevederi nu sunt prevăzute în Statut, au fost aprobate ieri de social-democrați.