Lumea, terifiată de extinderea rapidă a epidemiei Ebola
- Simona Mătieș
- 8 august 2014, 00:00
Bilanțul deceselor a ajuns la 932 în Africa de Vest. Liberia a decretat stare de urgență pentru 90 de zile, Nigeria vrea un tratament experimental american, iar Sierra Leone mobilizează militari pentru păstrarea măsurilor de carantină.
Un tratament experimental, care nu a fost niciodată testat pe oameni, a atenuat simptomele în cazul a doi pacienţi americani, dând speranţe ţărilor confruntate cu această maladie. Întrebat despre oportunitatea acestui tratament în Africa, preşedintele american, Barack Obama, a rămas, totuşi, prudent: „Cred că trebuie să lăsăm ştiinţa să ne ghideze. Și nu cred că avem toate informațiile pentru a stabili dacă acest medicament este eficient’’.
Alertă de gradul 1
Ministrul nigerian al Sănătăţii, Onyebuchi Chukwu, declara că a contactat autorităţile sanitare americane (Centrul de Control şi Prevenţie Maladiilor, CDC) pentru a vedea dacă este posibil să beneficieze de acest tratament, după ce o infirmieră a decedat la Lagos, cel mai mare oraş din Africa Subsahariană. Autorităţile sanitare americane au ridicat alerta lor sanitară la nivelul 1, cel mai înalt, pentru a răspunde mai bine epidemiei de Ebola, a declarat Tom Skinner, purtător de cuvânt al CDC. „Este prima dată din 2009 când este declanșată această alertă maximă. Ea a fost introdusă atunci pentru pandemia de gripă H1N1”, a precizat Skinner.
„Este cea mai mare și cea mai complexă epidemie de Ebola din istorie”, a afirmat dr. Tom Frieden, directorul CDC.
Căi de transmitere și simptome
Ebola, febra virală hemoragică, este una dintre cele mai letale boli cunoscute până în prezent. Rata mortalității atinsă, deocamdată, în prezenta epidemie, este de 55%. Maladia se răspândește în contact cu fluidele corpului uman, de la pacienți infestați cu acest virus. Se crede că prima persoană infectată, în cazul oricărei epidemii, a luat virusul prin contactul cu un animal - cimpanezi, gorile, antilope de pădure, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Șansele de supraviețuire cresc dacă pacienții sunt tratați în primele faze ale bolii. Simptomele inițiale seamnă cu cele ale unei gripe: febră, dureri de cap, de mușchi sau de încheieturi, gât uscat, urmate de diaree, stări de vomă și dureri de stomac. Boala cauzează mâncărimi, ochi roșii, sughițuri și hemoragii interne și externe.
Printre cazurile citate de presa internațională se numără o soră medicală în Nigeria, un om de afaceri din Arabia Saudită și un preot spaniol din Liberia.
Un avion militar l-a adus acasă, ieri, pe preotul spaniol, de 75 de ani, care a contactat Ebola în Liberia. Miguel Pajares Martin, prima persoană atinsă de virus repatriată în Europa, a fost transportat la Spitalul Carlos III din Madrid. O altă persoană, Juliana Boli, misionară spaniolă, care lucra în Liberia în acelaşi spital, se afla şi ea în avionul respectiv. Nu s-a adeverit însă că misionara era bolnavă. Cei doi fuseseră izolaţi, împreună cu alte persoane, la Spitalul Sf. Iosif din Monrovia.
Focare grave de Ebola, în lume
● 1976, Congo - 380 cazuri, 280 morți
● 1976, Sudan - 284 cazuri, 151 morți
● 1995, Congo - 315 cazuri, 250 morți
● 2000-2001, Uganda - 425 cazuri, 224 morți
● 2002, Congo - 143 cazuri, 128 morți
● 2007, Congo - 264 cazuri, 187 morți
● 2007-2008, Uganda - 149 cazuri, 37 morți
● 2014 (martie-august), Guinea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria - 1.711 cazuri, 932 morți
OMS anunță astăzi dacă se impun măsuri speciale la granițele UE
Febra hemoragică din Africa de Vest a determinat Ministerul Sănătații să trimită informări despre simptomele Ebola la Poliția de Frontieră și Unitățile de Primiri Urgențe din toată țara. „România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, ca urmare pasagerii din aceste direcţii ajung pe alte aeroporturi”, mai anunță MS.
La nivelul Uniunii Europene, nu s-au luat deocamdată măsuri speciale legate de controlul frontierelor pentru izolarea bolnavilor. „Astăzi, Organizația Mondială a Sănătații (OMS) va da un comunicat privind eventuale măsuri ce se impun la granițe după o analiză făcută de comitetul de experți. Deocamdată, în acest moment, nu există limitări de circulație, doar recomandarea către persoanele din țări africane să amâne călătoriile dacă sunt bolnave”, ne-a declarat reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky. Perioada de incubație a Ebola variază între 2-21 zile, rata mortalității este cuprinsă între 25 și 90% și, deocamdată, nu există un vaccin omologat împotriva ei.
O problemă pe care experții încearcă să o lămurească este dacă se pot da tratamente bolnavilor fără ca acestea să treacă prin toate etapele de avizare, care pot fi îndelungate.
„Există câteva produse în studiu. Tratarea recentă a doi medici bolnavi de Ebola cu medicamente experimentale a ridicat problema dacă produse ce par a fi sigure pot fi folosite în țările cu epidemie de Ebola, ținând cont de limitele actuale ale tratamentelor”, se arată într-un document oficial al OMS.