PREMIERĂ în lumea ȘTIINȚEI. Mineral INSTABIL adus la SUPRAFAȚĂ de la 700 de km ADÂNCIME

PREMIERĂ în lumea ȘTIINȚEI. Mineral INSTABIL adus la SUPRAFAȚĂ de la 700 de km ADÂNCIME

Descoperire interesantă făcută de specialiștii în geologie. Aceștia au găsit, în premieră, perovskit de silicat de calciu la suprafaţa Pământului. Deşi este al patrulea cel mai adundent mineral de pe Terra, nu a putut fi detectat anterior de către oameni deoarece atunci când se află la o adâncime mai mică de 600 de kilometri devine instabil.

Conform Science Alert, mineralul se afla într-o bucată mică dintr-un diamant. Piatra preţioasă a fost extrasă de la o adâncime mai mică de un kilometru dintr-o mină de diamante din Africa de Sud. 

''Nimeni nu a reuşit să menţină acest mineral stabil la suprafaţa Pământului. Singura modalitate prin care putea fi conservat era dacă acesta se afla în interiorul unui diamant,'' a declarat geochimistul Graham Pearson din cadrul Universităţii din Alberta, menționează descopera.ro. 

Specialiştii au estimat că perovskitul de silicat de calciu se află într-un procent de 93% în mantaua inferioară a Pământului, până în acest punct aceasta fiind doar o ipoteză. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Diamantul descoperit, ce are o circumferinţă de doar 0,031 de milimetri,  este de asemenea un specimen rar. Majoritatea diamantelor se formează la 150-200 de kilometri în adâncurile planetei. Dar diamantul descoperit recent s-ar fi format la 700 de kilometri adâncime, spun specialiştii. ''Diamantele sunt o modalitate unică prin care poţi observa ce se află în interiorul Pământului,'' a declarat Pearson