Lotul "Flonta": Verdict final într-un nou proces al celei mai active filiere de cocaină din Bihor. Opt traficanţi după gratii!

Lotul "Flonta": Verdict final într-un nou proces al celei mai active filiere de cocaină din Bihor. Opt traficanţi după gratii!

Sentinţă definitivă în ultimul dosar deschis de procurorii DIICOT grupării coordonate de cel mai activ traficant de cocaină din judeţ, Valeriu Popa Flonta, potrivit ebihoreanul.ro.

Cocaină pentru unguri

Reţeaua formată din zece persoane a fost trimisă în faţa instanţei iarna trecută, pentru constituirea unui grup infracţional organizat specializat pe trafic de droguri de mare risc, după ce a încercat să transfere în Ungaria 12,5 kilograme de cocaină, expediate în România din Columbia, Venezuela, Peru şi Ecuador prin intermediul membrilor filierei: Florian Ţigan, Florin Ardelean, Vasile Gliţia, Călin Ciani, Ionel Alexandrescu, Haicai Lipov, Ionuţ Aanei, Ioan Pop şi Nicolae Tirla.

Procesul, început anul trecut, a ajuns la final miercuri, când Curtea de Apel Oradea a dat verdictul definitiv în caz. Cea mai grea pedeapsă a încasat-o liderul grupării, Valeriu Popa-Flonta, condamnat la 15 ani de închisoare. El este încarcerat deja pentru executarea unei pedepse de 8 ani de închisoare, tot pentru trafic de cocaină şi constituire de grup infracţional organizat.

Alte nouă persoane, bihoreni din Oradea, Hidişelu de Sus şi Ceica, cărăuşii drogurilor, au fost condamnate la pedepse mai blânde: Ionuţ Aanei a încasat 2 ani şi 6 luni de închisoare, Florin Ardelean şi Ioan Pop au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare, Florian Ţigan, Vasile Gliţia, Haicai Lipov, Ionel Alexandrescu şi Călin Ciani, la câte 3 ani şi 4 luni, iar Nicolae Tirla a primit o pedeapsă de 3 ani şi 8 luni, toţi cu executare în penitenciar.

De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea celor  46.000 euro şi 7.500 dolari de la Valeriu Popa-Flonta, bani câştigaţi de acesta de pe urma vânzării cocainei pe teritoriul Ungariei. Totodată, se vor confisca şi banii primiţi de fiecare membru al grupării pentru transportul drogurilor, între 1.000 şi 2.000 euro.

Imediat după pronunţarea sentinţei, poliţiştii Compartimentului Urmăriri i-au ridicat pe traficanţii rămaşi încă în libertate - care au fost depuşi în Arestul Poliţiei Bihor, de unde urmează să fie transferaţi la Penitenciarul Oradea.

Politica drogurilor

Valeriu Popa a fost unul dintre cei mai agili traficanţi de cocaină. A pus pe picioare prima sa "afacere" în 1999, cu ajutorul unui columbian, Lotero Arias Fabio Nel, pe care îl cunoscuse în penitenciar, iar în scurt timp reţeaua lor a ajuns să aprovizioneze cu droguri toată partea de vest a ţării.

Popa coordona reţeaua din Columbia, de unde trimitea droguri familiei sale, prin intermediul prietenilor şi consătenilor săi, ascunse în sticle de whisky, în aparate radio, staţii de amplificare şi camere de luat vederi, pe ruta Budapesta - Columbia (dus) şi Columbia - Budapesta - Chişinău (la întoarcere).

În ţară, drogurile erau preluate şi distribuite de fosta sa soţie, Delia Popa - fosta şefă de cabinet a senatorului PSD de Bihor, Vasile Duţă, poreclit "Baronul drogurilor" - atât în Oradea, cât şi în Ungaria, unde ajungea la un cecen, Mejidov Aslan.

În cele din urmă, soţii Popa au divorţat, însă nu au întrerupt şi "colaborarea" până în momentul în care filiera a fost descoperită, în 2001, de poliţişti. În dosarul penal deschis de procurorii DIICOT Bihor au fost puse sub învinuire 10 persoane, printre care şi soţia liderului, Delia Popa, iar Valeriu Popa a fost dat în urmărire internaţională.

Neam de traficanţi

În momentul arestării, femeia a ales să-şi toarne fostul soţ, soacra şi pe alţi membri ai grupului, pentru a-i fi redusă pedeapsa. De altfel, femeia a fost condamnată doar la 5 ani de închisoare, în timp ce soacra sa, Floare Flonta, care fugise în Ecuador la fiul ei, a încasat 15 ani de închisoare, iar fostul ei soţ a fost condamnat la 25 de ani.

Pedeapsa lui Valeriu Popa-Flonta a fost redusă, însă, anul trecut, după ce acesta a fost extrădat din Columbia şi a obţinut rejudecarea cazului, pe motiv că, fiind fugit pe parcursul procesului, nu a putut să se apere. Ca urmare a noului proces, traficantul a obţinut reducerea condamnării, întâi la 10 ani (la Tribunalul Bihor), iar în final la 8 ani (la Curtea de Apel Oradea).

Până să fie reţinut în Ecuador, Valeriu Flonta a creat alte două filiere în care au fost implicate nouă persoane, şapte români şi doi croaţi, între care şi tatăl său, Cornel Flonta, şi fratele său, Dorel, prinşi cu un transport de cocaină într-o acţiune a DIICOT Timişoara. Bătrânul, bolnav de cancer, a murit, însă Dorel a fost condamnat şi a executat 6 ani de închisoare, după eliberare întorcându-se în Ecuador.

În august 2013, odată cu Valeriu Flonta, autorităţile din Ecuador au extrădat-o şi pe mama acestuia. În timp ce fiul ei a cerut rejudecarea procesului în care a fost condamnat, Floare Flonta a solicitat revizuirea dosarului în care încasase pedeapsa de 15 ani, solicitare la care, în final, a renunţat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News