Editura Evenimentul si Capital

Liviu Dragnea trage PSD spre Israel. SPECIAL EVZ

Autor: | | 6 Comentarii | 3399 Vizualizari

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a împins partidul într-o legătură specială cu Israelul. În febra campaniilor electorale pentru alegerile locale şi parlamentare din 2016, alegeri de care atârna soarta liderului PSD în politică, Dragnea şi-a făcut timp să participe la sindrofii evreieşti şi să meargă în Ţara Sfîntă şi a fost chiar decorat. Liderul PSD decolează mâine iar spre Tel Aviv, de data aceasta într-o deplasare parlamentară de trei zile. EVZ vă prezintă povestea relaţiei strânse pe care Liviu Dragnea şi-a construit-o cu Israelul

Aventura lui Liviu Dragnea în compania israelienilor a fost prefaţată de un eveniment atipic petrecut în toamna anului 2015 pe scena politică. În 7 octombrie, deputatul Dragnea depune în Parlament, ca unic iniţiator, „Legea privind promovarea demnității umane și toleranță față de diferențele de grup”. Era prima sa „operă personală” în 3 ani de zile în calitate de parlamentar.În timp ce PSD fierbea în lipsa unui lider, Dragnea era îngrijorat că nu sunt suficiente garanţii pentru toleranţă în România. El a cerut sancţionarea prin lege a „defăimării” unei persoane pe temeiul apartenenţei sale la un grup social. Pentru că legea a provocat un scandal public, ea zace şi azi în sertarele Parlamentului.Primul contact

După ce a susţinut legea defăimării, proaspăt ales preşedinte al PSD, Liviu Dragnea îşi începe anul electoral 2016 printr-o vizită oficială în Israel. Pe 19 ianuarie decolează cu el alte 5 persoane: viitorul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, şeful comisiei de control a SRI din Parlament, Georgian Pop, preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Israel, Gabriel Vlase, viitorul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, şi Silviu Vexler, consilierul personal al deputatului evreilor, Aurel Vainer. Cei 6 drumeţi stau patru zile în Ţara Sfîntă. Dragnea se întâlneşte cu peste 10 lideri politici, miniştri şi autorităţi israeliene. În seara zilei de 20 ianuarie 2016, şeful PSD ajunge în premierului Netanyahu. După amabilităţi despre buna colaborare dintre cele două popoare, cei doi au trecut la afaceri. Dragnea i-a propus lui Netanyahu ca Israelul „să devina parte în proiectele naționale din România” pe infrastructură. Premierul israelian i-a promis şefului PSD „sprijin” pentru realizarea Planului Naţional Cadastral.Decorarea

Nici nu se întoarce bine în ţară, că trei zile mai târziu, Liviu Dragnea ia avionul spre Bruxelles, la Congresul Evreiesc European, unde primeşte „Compasul Ierusalimului”, cea mai înaltă distincţie acordată de către forul evreiesc. Dragnea devine în 26 ianuarie 2016 primul român care primeşte decoraţia. „Meritul meu este mic, meritul României e mare”, spune el.

Peste două luni, printre lan sările candidaţilor PSD la alegerile locale, Dragnea participă, în 16 martie, la Marea Sinagogă din Bucureşti, la un eveniment al comunităţii evreieşti din România, intitulat „Graduation Day”, unde se întreţine cu Rafael Shaffer, rabinul-șef al Sinagogii.

Superstar

La 1 iulie 2016, Liviu Dragnea participă la recepţia organizată de Ambasada Israelului în România cu ocazia aniversării a 68 de ani de independenţă. Israelienii l-au aşezat pe Dragnea în primul rând, în centru, un gest rezervat în diplomaţie celor mai importante personalităţi. Într-un articol apărut în revista Qmagazine, reporterul aflat la faţa locului descrie ce a văzut acolo:

„(...) Liderul PSD părea să fie epicentrul politic de atracție. Domni și doamne, cu trecut sau sperând la viitor, făceau coadă să îi prezinte omagiile sau să îi dea cartea de vizită personală”. Dragnea a fost vedeta deşi în sală se mai aflau ambasadorul SUA Hans Klemm şi şeful MAE, Lazăr Comănescu.

La 7 noiembrie 2016, ambasadorul israelian la Bucureşti, Tamar Samash, care l-a chemat pe Dragnea la recepţie, primeşte titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Iaşi, condus de proaspătul primar PSD Mihai Chirica.

Pelerinaj discret

În 3-4 septembrie 2016, în timp ce se pregătea să ajungă prim-ministru, Liviu Dragnea pleacă iar în Israel. De data aceasta, fără alai oficial. Îşi pune pe Facebook poze de la Biserica Nativităţii din Betleem, ridicată deasupra ieslei în care s-a născut Iisus. „Am avut ocazia să vizitez acest loc sfânt și să fotografiez câteva lucruri speciale”, a spus el. PSD era în plină pregătire pentru alegerile parlamentare.

Consultanţă fericită

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate