Editura Evenimentul si Capital

Cum au jucat liderii PSD cu „lacrimi în ochi” într-un film indian tare trist. România lui Cristoiu

Autor: | | 7 Comentarii | 6622 Vizualizari

Duminică, 15 octombrie 2017, seara, Gabriela Firea a acordat un interviu postului România tv. Printre altele, distinsa politiciană a vorbit de atmosfera unei reuniuni la a care a participat recent: „Au fost şi luări de poziţie cu lacrimi în ochi. E de necrezut, e strigător la cer să vezi că românii au ales o majoritate şi din trei în trei luni se inventează ceva. Au fost mesaje de unitate, la abandonarea orgoliilor personale din partea tuturor celor din partid. (...). Lia Olguţa Vasilescu şi Doina Pană le-am rugat să nu facă un astfel de gest, să demisioneze. Sîntem trişti că s-a ajuns la o asemenea situaţie”.

Gabriela Firea descrie o atmosferă vecină cu cea dintr-un film indian în care soția vrea să plece la altul, dar în timp ce-și face bagajele cîntînd și schițînd pași de dans, soțul încearcă s-o convingă (doar cîntînd) să nu-l părăsească, deoarece o iubește ca nimeni altul. 

Numai într-un episod de film indian pot fi lacrimi în ochi, strigător la cer, abandonarea orgoliilor personale, toate încheiate cu propoziția sîntem triști. Numai că Gabriela Firea nu se referea la un film de la Bollyood. Gabriela Firea se referea la ședința CExN al PSD din 12 octombrie 2017. Cei care susțineau o atmosferă de pișă ochii nu erau Suraj și Muskan. Erau liderii partidului de guvernămînt, cei care convinseseră poporul român că au forța de a conduce țara chiar și pe oceane politice tulburate. Secvența descrisă a făcut parte din explicarea Crizei din partid din perspectiva lui Liviu Dragnea. Dacă ne gîndim că sîmbătă seara a fost prezentă la România tv și Olguța Vasilescu, și tot pentru a aborda Criza politică, vom dibui că e vorba de o operațiune de comunicare publică pusă la cale de Liviu Dragnea prin apropiați de-ai săi.

Politiciana Gabriela Firea a scris și versuri. Nu pentru a da curs învățăturii că nu e om să nu fi scris o poezie, ci pentru a se prezenta drept scriitor profesionist. Luînd seamă la descrierea făcută unei ședințe la care au participat mașinării politice, am crezut că e vorba de ceea ce esteticienii numesc exgagerare poetică.

Un alt participant la reuniune – Liviu Dragnea- care nu poate fi suspectat de trăiri estetice nici măcar cînd pescuiește, ca marele său înaintaș într-ale știucii, Mihail Sadoveanu, a dezvăluit și el public o atmosferă asemănătoare, marcată însă de mai mult zbucium, tot ca în filmele indiene: ”Aproape toată lumea din Comitetul Executiv Naţional a plecat supărată. Practic nu voiau să le lase să iasă din sală. Nu puteam ţine prizoniere în şedinţa CEX şi nu vreau să spun mai multe”. Din cîte se știe, nimic din ceea ce s-a întîmplat la ședința CExN de joi noaptea nu s-a putut afla de presă. Așa-zisa stenogramă a debutului de discurs al lui Liviu Dragnea e o diversiune ieftină pusă la cale de liderul PSD. Prea iese el bine din ceea ce spune pentru a crede că nu e vorba de un text livrat de el presei.

Suspiciunea că e un document dat de el presei și nu de unul dobîndit de presă împotriva voinței lui Liviu Dragnea e întărită și de faptul că după acest fragment s-a anunțat că aparatele au început să fie bruiate. Interviul dat de Gabriela Firea e deosebit de prețios, pentru că el dă curs cererii legitime a opiniei publice de a afla amănunte de la ședința CExN. Joi, 12 octombrie 2017, noaptea, prezent în direct la România9, emisiunea lui Ionuț Cristache de la Tvr, am urmărit-o în direct pe corespondenta postului într-o transmisie de la sediul PSD unde se desfășura ședința CExN al PSD.

La un moment dat, am întrerupt-o și am întrebat-o dacă înainte de ședință jurnaliștii prezenți la fața locului au primit din partea conducerii PSD un document despre ordinea de zi a reuniunii. Pusesem întrebarea și făcusem remarca nu pentru a mai însufleți ratingul, ci de a afla de ce se reunise CExN. Nu era o întrebare absurdă. Pe 29 septembrie 2017, CExN, organul colectiv cel mai important după Congresul PSD, s-a întrunit la Sucevița, pentru a discuta prioritățile legislative și guvernamentale ale perioadei.

Deși pe 22 septembrie 2017, cele două ministrese fuseseră convocate la DNA, ceea ce l-a făcut pe Klaus Iohannis să ceară plecarea lor din Guvern, CExN n-a luat în discuție o posibilă remaniere.

Punctul de vedere al celor prezenți a fost al reuniunii BPN de luni, 25 septembrie 2017:

Convocarea la DNA, ca de altfel convocarea la orice instituție a Parchetului, nu impune plecarea celor două ministrese din funcție. Doar o sentință definitivă se poate pronunța dacă un ministru e sau nu penal. Dincolo de respectarea unui principiu constituțional, reacția PSD era justificată prin suspiciunea legitimă a partidului că, în continuarea unei practici începute o dată cu cazul Victor Ponta, DNA era folosită ca bulan politic împotriva PSD și în general a dușmanilor Președintelui. Dacă PSD ceda în cazul celor ministrese, caz strident în falsitatea lui, de credeai că DNA îl crease dinadins așa, ca să arate lumii, că pe Codruța Kovesi o durea-n cot pînă și de salvarea aparențelor, atunci se crea precedentul – deosebit de periculos nu numai pentru Guvernarea PSD, dar și pentru orice altă Guvernare – ca Guvernul să fie făcut nu de Parlament, ci de DNA, mai precis de DNA în varianta cerută de la Cotroceni.

Așadar, cu puțin timp în urmă, PSD, prin CExN, luase principalele măsuri cerute de perioada politică inclusiv cele privind acțiunea DNA. Acum, iată, PSD convoca din nou CExN, organism care se întrunește rar, deoarece întrunirea lui e cerută doar de dezbaterea unor chestiuni vitale pentru partid. Dacă poziția de principiu față de acțiunea DNA fusese deja afirmată, atît în BPN, cît și în CExN, se ridica întrebarea legitimă de ce mai fusese convocat CexN. Fie și pentru aceasta, conducerea PSD ar fi trebuit să dea un Comunicat prin care opinia publică să ia cunoștință de ordinea de zi, de problemele și evenimentele despre care doar CExN avea dreptul să se pronunțe. Se impunea acest Comunicat, ba chiar și o susținută activitate de comunicare publică, de explicare a convocării, și pentru că PSD e partid de guvernămînt. Viața internă a acestui partid iese din sfera politicii de partid pentru a intra în sfera politicii de stat.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate