Liberalii care l-au trântit din scaunul de premier, îl vor pe Mihai Răzvan Ungureanu șef la SIE

Liberalii care l-au trântit din scaunul de premier, îl vor pe Mihai Răzvan Ungureanu șef la SIE

Nominalizarea lui MRU, făcută de președintele Iohannis și susținută de PNL, UNPR și UDMR, ar putea schimba majoritatea parlamentară în defavoarea PSD

La distanță de trei ani, Mihai Răzvan Ungureanu este pe cale să revină la șefia Serviciului de Informații Externe (SIE) pe care l-a părăsit pentru a ajunge premier.

Interesant este că liberalii, care au fost partenerii PSD-iștilor (USL) la trântirea lui Ungureanu din fruntea Guvernului, în 2012, îl susțin acum. Ieri, MRU a fost nominalizat de președintele Klaus Iohannis la conducerea serviciului secret. Șeful statului a informat și cele două Camere ale Parlamentului despre decizie, propunerea luând prin surprindere pe toată lumea.

În plus, decizia lui Iohannis a provocat tensiuni politice, în contextul în care PSD s-a arătat iritat de nominalizare. Social- democrații au anunțat că nu o va vota, în timp ce UNPR, prin vocea lui Gabriel Oprea, s-a poziționat de partea PNL și UDMR, precizând că va susține propunerea șefului statului.

Ponta se-ntoarce

De altfel, anunțul lui Iohannis este de natură a genera întoarcerea mai rapidă a lui Victor Ponta în țară, în condițiile în care este pentru a doua oară, în decurs de două zile, când UNPR are un punct de vedere diferit față de PSD. Marți, parlamentarii UNPR au votat Strategia de Apărare a lui Iohannis, deși PSD ar fi preferat boicotul.

Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că este o onoare această nominalizare, adăugând că îşi doreşte ca Parlamentul să îi acorde încrederea prin vot.

„Este nevoie de un Serviciu de Informaţii Externe puternic şi cu adevărat implicat în ceea ce înseamnă astăzi asigurarea securităţii naţionale într-un context regional atât de tulbure”, a declarat MRU.

El a precizat că „a intrat în cutuma nominalizării în fruntea serviciilor de informaţii a reprezentanţilor politici ai opoziţiei”.

Bile albe, bile negre

A mărit salariile bugetarilor

a) Ca premier, a făcut posibilă reîntregirea salariilor bugetarilor. Măsura a fost luată efectiv de către Guvernul Ponta, la câteva zile de la instalare, în mai 2012, folosind resursele economisite de predecesorul său.

b) În perioada în care a fost director al SIE, această instituție nu a trecut prin nici un scandal.

A dat bani baronilor locali

a) S-a lăudat, în calitate de premier, că nu va mai da bani pentru baronii locali. Ulterior, la presiunea PDL, el a cedat și a procedat ca predecesorii săi, distribuind bani din Fondul de rezervă către primării, preponderent către cele controlate de colegii de alianță.

b) În toamna lui 2014, s-a opus declasificării de către SIE a listei ofițerilor acoperiți aflați în rezervă, ceea ce ar fi putut să clarifice situația lui Victor Ponta. Traian Băsescu susținuse că acesta a fost ofițer acoperit.

DE LA SIE ȘI ÎNAPOI. Contraperformanță: Premier pentru 78 de zile

Mihai Răzvan Ungureanu a mai condus SIE, între 26 noiembrie 2007 și 8 februarie 2012. El a fost propus la conducerea acestui serviciu de către președintele Traian Băsescu, după ce, între decembrie 2004 și martie 2007, a fost ministru de Externe în cabinetul Tăriceanu. Mandatul său la conducerea SIE a încetat când Traian Băsescu i-a oferit poziția de premier, în locul lui Emil Boc, care demisionase.

Premierul „Kobe”

În februarie 2012, Parlamentul a votat noul Executiv condus de independentul Mihai Răzvan Ungureanu, cu 237 voturi ”pentru” și două ”abțineri”. Opoziția a absentat de la votul de atunci. În ianuarie 2013, Mihai Răzvan Ungureanu a fost protagonistul unui scandal referitor la perioada în care a fost premier. Presa a dezvăluit că, în 2 luni, a cheltuit 10 milioane de lei, pe vită de Kobe (3500 lei kilogramul), caviar, parfumuri, creme și ustensile de îngrijire personală. De menționat ar mai fi că, pe 22 septembrie 2014, a fost felicitat de Victor Ponta, chiar în plenul Parlamentului, cu ocazia împlinirii vârstei de 46 de ani.

Mandat de două luni

Guvernul Ungureanu intră în istorie după ce, pe 27 aprilie 2012, este votată moțiunea de cenzură împotriva Executivului, cu 235 de voturi „pentru”, 9 voturi „contra” și 4 voturi anulate. Printre cei care au votat, s-au numărat și câțiva democrat-liberali, nu doar PSD-iști și liberali. După vot, pe atunci președintele PDL Emil Boc a afirmat că democrat-liberalii l-au informat pe șeful statului că PDL nu desemnează candidat pentru funcția de prim-ministru, iar cei care au majoritatea în Parlament să își asume guvernarea. Președintele PSD Victor Ponta a anunțat înainte de votul pe moțiune că își va asuma conducerea Guvernului, el fiind desemnat premier la câteva zile după aceea.

FC, partid de 2%

În septembrie 2012, MRU înființează Partidul Forța Civică, al cărui președinte este ales. La alegerile parlamentare, FC face parte, alături de PDL și PNȚCD, din Alianța România Dreaptă. Ungureanu este ales senator, prin redistribuirea voturilor, întrucât nu obținuse 50%. La alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014, FC obține doar 2,64% din voturi, iar Ungureanu spune că partidul se pregătește pentru prezidențiale. La scurt timp, FC fuzionează prin absorbție cu PDL, iar Ungureanu devine primvicepreședinte al PDL. MRU revine în PNL, din care plecase în momentul în care a fost numit la conducerea SIE, prin fuziunea dintre PDL și liberali.

Consilierul lui Iohannis

După ce Klaus Iohannis a depus jurământul în funcția de președinte, MRU devine consilier personal al șefului statului, o funcție onorifică, neretribuită. Alături de Vasile Blaga, MRU l-a însoțit pe Klaus Iohannis în prima sa vizită oficială, în calitate de șef al statului, în Republica Moldova. Prezența lui Mihai Răzvan Ungureanu alături de echipa lui Klaus Iohannis a alimentat la acel moment speculațiile privind o posibilă înlocuire ca primminstru din umbră a lui Cătălin Predoiu. Ulterior, însă, potrivit unor surse din Administrația Prezidențială, el dispare din echipa lui Iohannis de la Cotroceni.

Oprea: UNPR îl va vota pe MRU

Premierul interimar Gabriel Oprea a anunțat, marți seară, la Realitatea TV, că va sprijini propunerea pe care președintele Klaus Iohannis o va face pentru șefia Serviciului de Informații Externe, cum a făcut și atunci când șeful statului l-a propus pe Eduard Hellvig la șefia SRI. „În probleme de securitate națională, așa cum am sprijinit propunerea domnului Klaus Iohannis în cazul SRI, îl voi sprijini pe domnul președinte Iohannis pe domeniul securității naționale unde intră și SIE”, a spus Gabriel Oprea, subliniind că „așa este corect”.

Ponta, chemat în țară de urgență

Nominalizarea lui Ungureanu la șefia SIE i-a enervat pe liderii PSD. Liderul senatorilor social-democrați, Ilie Sârbu (foto), a declarat că propunerea este ilegală din punct de vedere procedural, el susţinând şi că premierul Ponta ”nu ştie nimic şi nu a fost consultat”.

„Oprea (Gabriel Oprea - n.r.) face ce vrea, noi nu vom vota”, a adăugat Sârbu. La rândul său, Dragnea a spus că i-a cerut lui Ponta să se întoarcă în țară cât mai repede. În februarie 2015, președintele CCR, Augustin Zegrean, atrăgea atenția că prevederea din Legea SIE referitoare la numirea directorului acestei instituții este neconstituțională.

Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, în vigoare la această oră, prevede la articolul 6: „Conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României”.

În același timp, Constituția României prevede, la articolul 65, ca atribuție a camerelor reunite ale Parlamentului, „numirea, la propunerea Președintelui României, a directorilor serviciilor de informații și exercitarea controlului asupra activității acestor servicii”.

Și Claudiu Săftoiu, și Mihai Răzvan Ungureanu, au fost numiți la conducerea SIE printr-un vot al Parlamentului, deși această procedură nu era trecută în lege.

MRU, șef la SIE și fără PSD

Pentru învestirea sa în funcție, Ungureanu are nevoie de 278 dintre parlamentari, jumătate plus unu din numărul senatorilor și deputaților. PNL, UNPR și UDMR, formațiunile care au anunțat că îl susțin pe Ungureanu, au împreună 253 de parlamentari. Grupul Democrat- Popular, minoritățile și parlamentarii neafiliați mai întrunesc 53 de senatori și deputați. Deci, este suficient ca 25 dintre aceștia să voteze pentru învestirea lui MRU la SIE.