Laura Georgescu „trebuie să plece!”

Laura Georgescu „trebuie să plece!”

Președinții comisiilor parlamentare de specialitate i-au cerut șefei CNA să-și dea demisia. Legea nu permite ca aceasta să fi e înlăturată decât în cazuri excepționale.

Președinții comisiilor parlamentare de cultură i-au cerut șefei CNA Laura Georgescu să-și dea demisia. Atât Georgică Severin (Senat), cât și Gigel Știrbu (Camera Deputaților) au susținut că nu există altă soluție.

„Primul lucru care trebuie să se întâmple, fără întârziere, este ca cei care au un cuvânt de spus în domeniul mass-media - fie că sunt oameni politici, directori de instituții media, jurnaliști, personalități culturale, lideri ai societății civile - să creeze o presiune mediatică considerabilă pentru ca Laura Georgescu să-și dea demisia cât mai repede cu putință. Este nevoie de coagularea tuturor acestor voci deoarece persoana care îndeplinește funcția de președinte al CNA nu poate fi demisă, ci doar schimbată o dată la 4 ani, iar la o demisie de onoare nu ne putem aștepta având în vedere comportamentul doamnei Georgescu”, a declarat Știrbu, care în această dimineață a chemat-o la audieri pe Georgescu. Și Georgică Severin așteaptă ca șefa CNA să-și dea demisia. Întrebat ce măsuri pot fi luate în acest caz, Severin a răspuns: „Nimic. CNA este autoritate de reglementare, funcționează în baza unor directive europene, iar membri ei nu pot fi demiși decât în condițiile în care ar deveni incompatibili sau ar fi condamnați”.

EVZ a cerut încă de săptămâna trecută un punct de vedere de la Guvern referitor la conduita Laurei Georgescu, reprezentanții guvernului susținând că lucrează la răspuns.

Colaboratorii: „jigodii” și „boi”

Acțiunile președintelui Consiliului Național al Audiovizualului i-au lăsat fără grai chiar și pe susținători. Într-o înregistrare audio, Laura Georgescu recunoaște că favorizează anumite posturi TV, apropiate premierului Victor Ponta, susține că îl „acoperă” pe „boul de Ghiță”, de pe urma căruia vrea să profite și spune că a fost „forțată” de „jigodia de Georgică Severin” (președintele Comisiei de Cultură din Senat, n.r.). Într-o altă înregistrare, șefa CNA vorbește și de șantaj despre o sponsorizare, sub forma unor laptopuri, venite de la o firmă prietenă.

Soluție: Boicotarea ședințelor CNA

Colegii Laurei Georgescu nu pot cere demisia preșe dintelui CNA. Există doar trei situații în care un membru al Consiliului poate fi demis: când este incompatibil, când este condamnat penal și dacă nu poate să-și exercite mandatul timp de șase luni consecutiv. Deși a fost votată de ceilalți membri CNA pentru a obține funcția de președinte, Laura Georgescu nu mai poate fi dată acum jos de către aceștia.

Mai multe voci susțin că singura formă de protest față de faptele șefei Consiliului ar fi blocarea instituției. Membrii CNA ar trebui să refuze să fie conduși de către Laura Georgescu și să nu permită să fie cvorum pentru a se desfășura ședințele. Astfel, dacă minimum patru membri CNA vor fi absenți din sală, ședințele nu se mai pot desfășura. Alte voci susțin că demisia ar putea fi cerută de către cel care a numit-o și anume Victor Ponta, șeful Guvernului.

Jurnaliștii de la România TV au luat poziție și susțin că RTV nu este „sub «acoperirea» CNA, ci sub protecția legii audiovizualului”. Ei spun că Laura Georgescu a raportat Parlamentului faptul că România TV a fost campionul amenzilor în 2013. Multe dintre acestea au fost votate chiar de șefa CNA. În total, postul TV a primit un număr de 20 de sancțiuni, din care 7 amenzi, în valoare totală de 56.000 euro. Și în primele șase luni ale anului curent, RTV se numără printre cele mai sancționate posturi.