Editura Evenimentul si Capital

Kiseleff 10 sau moartea căpriorului din PSD

Rareş Bogdan
Autor: | | 13 Comentarii | 5563 Vizualizari

La uzina de rit sovietic care în anii 50 pregătea talente scriitoricești pentru ode și spăla creiere cu hărnicie de colhoz, și funcționa taman în Kiseleff 10, Șerban Nicolae n-a mai apucat să ajungă. S-a născut prea târziu, iar stabilimentul a funcționat doar vreo 5 ani.

Cu câteva excepții notabile, nume care și-ar fi croit destinul și singure, deoarece gemeau de talent, atelierul literar a produs cărturari mititei și șmecherași dornici de orice doctrină câștigătoare. Istoria a triumfat, iar imobilul a fost cumpărat de PSD. Cum alungarea duhurilor rele nu face parte din uzanța casei, unul s-a încolăcit pe glezna juristului și i-a inspirat un manifest anti-american cu veleități literare de Moartea Căprioarei. Doar că a ieșit băiat.

Nu jignirea odioasă a luptătorilor anticomuniști a fost marea miză a tiradei senatorului. Propozițiile cheie nu sunt „rezistența din munți a acționat împotriva țării” sau „luptătorii anticomuniști au afectat capacitatea de apărare a țării”, ci „stăpânul american nu e mai bun ca stăpânul sovietic”. Acest enunț reprezintă epicentrul ideologiei pe care o insinuează tot mai articulat propaganda din România în conștiința publică. Este o acțiune în doi timpi, care seamănă teribil cu practica fabricii de scriitori din anii 50, ale cărei energii au intrat din pereți în cortexul frontal al senatorului. Timpul 1: netezirea creierului, eliminarea impurităților, pregătirea pentru implant. Timpul 2: implantul.

Doar că: dacă în anii 50 traumele psihologice ale maselor și ținerea la distanță a ideilor burgheze aveau eficiență, în secolul comunicațiilor povestea nu mai ține. Orice tânăr, orice membru al stratului activ al populației, dar nu numai, are la îndemână surse de unde poate citi, poate cântări, își poate face propria versiune despre cine, ce și mai ales de ce a acționat într-un anume mod, vreodată, pe teritoriul României. Va descoperi, desigur, și greșelile Americii. Dar în ceea ce ne privește, căci aici ne-a plasat Dumnezeu, le va găsi pe cele ale Rusiei. Fiecare a acționat în interesul său, dar manifestarea celor rusești a însemnat pentru români teroare, crimă, îndobitocire, mutații genetice aproape imposibil de demantelat. Pe asta se bazează și ideologia anti-americană. Mișcarea e cu bătaie lungă: plasarea României într-un soi de „no man’s land” din al doilea cerc concentric care are ca origine Moscova, pentru ca ulterior, pe baza ideilor din zona americanofobiei, sădite prin mijloace politice, culturale, economice, să se năruie bastionul străin din spațiul slav. Căci dacă privim ușor mai departe, către Vișegrad, putem identifica două abordări: state care în interiorul UE își construiesc propria viziune sau state în care prind din est ideile subminării eurosistemului. Efectul care este? Slăbirea lui. Și cine profită?

Desigur că mulți îl consideră pe Șerban Nicolae prea prost să fie agent sovietic cu o asemenea misiune. Nu e deloc prost. Dar nici eu nu cred că are o asemenea misiune. De șefii lui nu sunt sigur. Doar că, a naibii coincidență (în războiul informațional, arma principală a geopoliticii, nu există așa ceva), americanofobia crește masiv pe continent și este împachetată cu paiete din diamante ce par veritabile: pe site-uri de spiritualitate care ne spun doza zilnică recomandată de magneziu și iubire, pe site-uri motivaționale unde psihologii ruși te învață gratis să levitezi în 10 ședințe, pe site-uri de știri gen caleidoscop, unde discursurile în care Vladimir Putin se victimiează (scurte, de efect) alternează cu cele în care multinaționalele sunt considerate Anticrist.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate