KazMunaiGas ameninţă România cu procese după sechestrul pus de DIICOT

KazMunaiGas ameninţă România cu procese după sechestrul pus de DIICOT

KazMunaiGas a anunţat că programul de investiții din România este oprit.

Azamat Zhangulov, vicepreşedinte KazMunaiGas International, a spus la RFI că, în contextul noului dosar deschis de procurorii DIICOT,  “sechestrul asupra acțiunilor și activelor nu ne permit să continuăm investițiile și operațiunile de modernizare a intalațiilor. Aceasta este de fapt cea mai mare problemă”. Ela mai declarat că KazMunaiGas nu poate investi fără să știe că investițiile sunt sigure.

De asemenea, din acelaşi motiv, termenul de finalizare a tranzacției prin care firma chineză CEFC urma să devină proprietar al grupului Rompetrol este renegociat.

“În acest moment nu există un proces propriu-zis, ci doar o investigație anunțată de DIICOT. Problema este că DIICOT a instituit sechestru pe acțiunile KMGI în cadrul Rompetrol Rafinare și pe activele Rompetrol Rafinare. Considerăm că acest tip de măsuri preventive este absolut excesiv. Aceasta este una dintre consecințele investigației, care nu este încă finalizată. Operațiunile curente sunt derulate în condiții normale, așadar operăm în mod normal, fără impact asupra activității”, a mai precizat Azamat Zhangulov.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a enumerat acţiunile pe care KMGI le-a întreprins pentru a evita un process cu statul român: “Ce am făcut noi, a fost ca mai întâi să trimitem o notificare de dispută privind investițiile către statul român, pe 26 iulie, pentru a preveni autoritățile cu privire la consecințele acestor acțiuni legale și a arăta că aceste acțiuni ne creează  prejudicii. Acestea sunt contrare Tratatului Cartei Energiei și celorlalte tratate bilaterale privind investițiile semnate de România. Vedem că drepturile noastre în calitate de investitori internaționali au fost afectate.

Nu am primit deocamdată nici un răspuns de la guvern ca urmare a acestei notificări. În mod normal, există o perioadă, o așa-numită perioadă de preaviz, care urmează acestei notificări, care permite celor două părți să negocieze sau să înceapă negocierile înaintea depunerii unei plângeri oficiale la tribunalul internațional.

Au trecut deja două luni de la trimiterea notificării de dispută privind investițiile fără să vedem niciun progres din partea autorităților române în ceea ce privește înființarea unei comisii și începerea negocierilor. Suntem încă în acest stadiu al procedurii, astfel că sperăm ca astfel de măsuri să fie luate în curând deoarece nu vedem niciun motiv pentru care guvernul nu ar negocia și nu ar dori găsirea unei soluții amiabile. Consecințele unui proces real nu sunt benefice nici pentru stat, nici pentru KMG International”.

“În mod normal, lucrurile nu ar trebui să se întâmple aşa. De asemenea, având în vedere mediul local reprezentat de autoritățile române, nu presupunem existența unor conexiuni între acțiunile guvernului și cele ale procurorilor față de companiile internaționale. Sperăm ca aceste structuri să lucreze împreună pentru a respecta obligaţiile internaţionale, conform tratatelor internaţionale. Pentru că ceea ce observăm în prezent este că ne sunt afectate drepturile. Desigur, că suntem pregătiţi pentru dispute legale pe un termen mai lung, am angajat în acest sens avocaţi profesionişti din diverse arii de expertiză şi suntem gata să ne apărăm drepturile în toate modurile legale posibile, în România sau la nivel internaţional. Suntem pregătiţi pentru asta. Dar, desigur, sperăm ca turbulenţele să treacă după alegeri şi să putem găsi o modalitate normală de a rezolva aceste aspect”, a mai spus Azamat Zhangulov.