Editura Evenimentul si Capital

Iranul „strivit” de sancțiuni: lipsă de MEDICAMENTE, dar belșug de mașini de lux SUBVENȚIONATE

Porsche Panamera și alte asemenea masini de lux au intrat în Iran subvenționate de guvern
Autor: | | 0 Comentarii | 736 Vizualizari

Documentele vamale iraniene arată că Teheranul risipește dolari subvenționați pe bunuri de lux, în vreme ce ministerul Sănătății are o lipsă cronică de medicamente vitale.

În 2012, Statele Unite și Uniunea Europeană au aprobat noi sancțiuni financiare și energetice, destinate în parte să diminueze exporturile de petrol ale Iranului. Statele Unite au amenințat instituțiile financiare străine să nu mai colaboreze cu Banca Centrală a Iranului, făcând astfel dificil pentru companiile iraniene să obțină dolarii necesari importurilor.

Ca urmare, veniturile din exporturile de petrol ale Iranului au scăzut dramatic de la 95 de miliarde de dolari, în 2011, la 69 de miliarde de dolari, în 2012. Mai mult, moneda locală s-a prăbușit pe piața liberă de la 19.000 de riali / dolar în 2011, la 32.000 de riali / dolar în 2012.

Deși vânzările de medicamente către Iran ar fi trebuit să nu facă obiectul sancțiunilor, numeroase bănci occidentale și furnizori s-au temut de problemele financiare, așa că au pus capăt comerțului cu medicamente către Teheran.

Shabnam Safamanesh, o femeie de afaceri din domeniul farmaceutic a a declarat pentru The Guardian că, imediat după instituirea sancțiunilor, băncile occidentale au început să refuze scrisorile de credit emise de instituțiile financiare iraniene.

„Nu mai aveau încredere că o să facem plățile”, a spus ea. „Chiar și după multe lupte, când am putut să deschidem un acreditiv, tranzacția ar fi durat enorm. Așa că furnizorii noștri nu au mai avut încredere în băncile iraniene.”

Din martie 2012 până în iulie 2013, Banca Centrală Iraniană a disponibilizat o sumă nedeclarată de dolari americani, la o rată mult subvenționată, de 12.260 de riali / dolar, pentru importul de bunuri de primă necesitate, mai ales hrană și medicamente. Rata aceasta a fost valabilă până în iulie 2013, când banca a dublat rata de schimb, la 24.777, dar oricum considerabil sub rata de pe piața liberă.

Când rata subvenționată a fost introdusă în 2012, Reza Fatemi Amin, adjunct al ministrului Planificării, a specificat limpede că acești bani sunt exclusiv pentru importurile de strictă necesitate, nu pentru bunuri de lux. Însă declarațiile s-au dovedit vorbe în vânt.

Ministrul Sănătății a încercat să obțină cât mai multe lichidități, însă, în lunile care trecuseră, nevoia de medicamente devenise critică pentru milioane de iranieni suferind de scleroză multiplă, hepatită, hemofilie, cancer, diabet și talasemie.

Sara Valimirza, o femeie de 37 de ani, bolnavă de talasemie, a declarat:

„În mod normal, fac cinci fiole de Desferal pe zi. În timpul sancțiunilor, au fost perioade când am făcut doar zece injecții pe lună.”

Ca urmare, Valimirza a ajuns să sufere de oboseală cronică, pielea i-a devenit cenușie, iar ochii i s-au îngălbenit.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate